Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt kuchni

Sonika

Recommended Posts

Czy na mojej szerokości kuchni - 3m - taki układ się zmieści i czy będzie się wygodnie siedzieć?

Soniko obawiam sie , ze zabraknie Ci troche miejsca na tych 3 metrach. Sprobujmy policzyc minimalne szerokosci. Blat 60+szerokosc pod oknem /tu ok 110 a min.100/+szafka 60,+lada na talerz 40/lepiej byloby 60/ + przejscie min. 80/lepiej ok.100/= min 340cm lepiej 380 -400 . Malo. Osoba siedzaca blizej sciany z oknem jest zablokowana przez siedzaca z brzegu.Niewygodnie.

Marto , mysle, ze u Ciebie mogloby byc tak. Wszystko zalezy jednak od szer.okna tarasowego i dlugosci sciany po prawej stronie tegoz okna.Zauwaz bowiem ,ze szafki po prawej stronie okna na fotografii wchodza w jego swiatlo. Za malo danych podalas, skoro jest tam trakt .Czy to okno przesuwne czy rozwieralne??Nie wiem. :lol:

pozdrawiam

Czy na mojej szerokości kuchni - 3m - taki układ się zmieści i czy będzie się wygodnie siedzieć?

Marto , mysle, ze u Ciebie mogloby byc tak. Wszystko zalezy jednak od szer.okna tarasowego i dlugosci sciany po prawej stronie tegoz okna.Zauwaz bowiem ,ze szafki po prawej stronie okna na fotografii wchodza w jego swiatlo. Za malo danych podalas, skoro jest tam trakt .Czy to okno przesuwne czy rozwieralne??Nie wiem. :lol:

pozdrawiam

Wojtku,

ja zastanawiałm się nad takim układem w wersji odbicie lustrzane

spróbuje podeprzeć się fotką:

http://martta.photosite.com/~photos/tn/1297_348.ts1110028242000.jpg

okno tarasowe szerokości 150cm, podwójne otwierane.

wg zdjecia po prawej( czyli u mnie lewa zostaje od okna do ściany 120cm ( chyba- zaraz posprawdzam wkażdym razie zabrakło 10 cm by zmieściła się lodówka plus piekarnik), na fotce po lewj stronie widzoczna spiżarka.

Pozdrawiam

Marta

Bardzo mnie zmartwiłeś.

To jak ją najlepiej urządzić, żeby siedzieć przy oknie, mieć dużo szafek i dłuuugie blaty?

Tak wygląda - 4x3, a tu gdzie stoję i robię zdjęcie (granica z holem), chcę mieć barek:

http://www.domeksoniki.photosite.com/~photos/tn/216_348.ts1107514688000.jpg

Tuż za kaloryferem jest drugie wejście do kuchni, więc ta ściana jest trochę bezużyteczna.

Kurcze ,

nie mam przy sobie planu kuchni coś około 2m.

ale mam rozpiske w wymiarami kuchni( 5,5om na 3,90m )

tak na oko to jest tak:

spiżarka: 150 cm potem 20 cm przerwy, okno tarasowe -rozwieralne 150cm to by zostawało 230 cm :)

OK.Jesli od okna do sciany zostaja Ci 2metry/nawet 2,3/ to spoko!spoko!.Przy tak dlugim blacie moga siedziec 3 osoby.Minimum w miare wygodnej przestrzeni barowej na jedna gębę to ok. 60cm.Razem 180cm Sprawdz jeszcze raz moje poprzednie szacowanie i jesli ta sciana z okoienkiem na wprost , ktora widac na Twojej fotografii ma te 360cm to wychodzi lustrzane odbicie ukladu kuchni z fotki Soniki. Nie rob jednak tego stolu-bufetu na maksymalna dlugosc/do samego wyjscia na taras. Lepiej niech ten stol opiera sie na szafkach o dl 180 i zakreca w litere "L"Przy szerokosci blatu 40cm faktyczna dlugosc stolu wyniesie wowczas 180+40=220cm. Wyglada to bowiem troche niezrecznie jak w rzedzie siedza pod sciana 3 osoby ,zamkniete wysokim naroznikiem szafki./ taki mleczny bar z bylej epoki/.Naroznik szafki , na ktorej opierac sie bedzie blat stolu, jesli nie bedzie rownal sie z prawym bokiem okna tarasowego,tylko bedzie mial te 50 cm "krocej" , bedzie wygladal lzej i nie zamykal optycznie przestrzeni w lewym narozniku kuchni /zgodnie z Twoja fotka/

pozdrawiam.

Bardzo mnie zmartwiłeś.

To jak ją najlepiej urządzić, żeby siedzieć przy oknie, mieć dużo szafek i dłuuugie blaty?

Tak wygląda - 4x3, a tu gdzie stoję i robię zdjęcie (granica z holem), chcę mieć barek:

Soniko kuchnia o pow. 12m2 nie jest mala, ale wszystko zalezy od jej poszczegolnych wymiarow i ukladu funkcjonalnego.Kombinacji , ktore by Ci odpowiadaly jest prawdopodobnie co najmniej kilka / a na pewno mozliwy jest jakis malobolesny kompromis :lol: /Jesli wrzucisz mi na priva rysunek pomieszczenia z wymiarami /moze byc odreczny plan / to moze cos wymyslimy.

pozdrawiam