Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Początek- komentarze!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Alfreda nie tylko urzekające ale jak dla mnie profesjonalizm bije na odległość :p

Mówisz posiłki w liczbie 12 mężnych zostały wezwane do budowy fundamentów :roll: :o O rany jak tak dalej pójdzie to ty niebawem zamieszkasz :roll: :roll: :roll: :wink:

A jaki wymiar bloczków fundamentowych masz :roll: :roll:

Masz rację obecnie czas w pracy to jakby stracony :-? chociaż nbie bo daje pieniądz na nasze marzenia :wink:

Mamy podobny plan dnia jak widzę 8)

A co do notowania przeżyć to ten dziennik czasami się przydaje fakt ze względów praktycznych :wink: Nie raz sprawdzałam co kiedy i za ile :roll: :-? :oops: :wink:

Andrzejko Dzięki....Majstry idą iak HURAGAN...TORNADO wcześniej nazwane...Ja naprawdę mam bardzo mało czasu a postępy na budowie OGROMNEEEE....Ściany parteru całkowicie są wymurowane kominy ( szt. 3) zainstalowane, nadproża wmurowane...Naten czas panowie szykują się do wykonania stropu- narazie zwożą materiały ..STRASZNE MNÓSTWO

Tylko ja ciągle nie mam kiedy opisać perypeti, zresztą nielicznych ale cosik się znajdzie

A bloszki o ile mnie pamięć nie myli to 14x24x39 coś koło tego...

Żabciu mój domek , a raczej jego rzuty znajdują się w albumie onetowym , kliknij sobie na ikonkę domku w stopce.....

Trochę "krzywe" bo mi onecik zżerał orginały...musiałam zrobić reprodukcję i zdjęcia nie rusza skubaniec....

A co do szefa...faktycznie cały czas się boję że On stara się" uśpić" moją czujność a potem mi pokaże :roll: :roll: I odetchnę dopiero jak CAŁA robota się skończy :D :D Ale naprawdę ciężko bym Go skrzywdziła narzekając na Niego - przynajmniej do tej pory...

Znalazłem, przeczytalem, komentuję ;-)

Co prawda jestem o krok "do przodu", ale najgorzej jest wyjść z ziemi. Stan zero trochę dołuje, bo leci kasa a tu nic nie widać. Te 12 chłopa przy ścianach fundamentowch robi wrażnie (choć 6 warstw bloczków na 12 ludzi to nie taki ciężar), moi musieli ponad 50 ton bloczka przenieść i to we trzech ;-)

pozdrawiam

Gerion

Ściany parteru całkowicie są wymurowane kominy ( szt. 3) zainstalowane, nadproża wmurowane...Naten czas panowie szykują się do wykonania stropu- narazie zwożą materiały ..STRASZNE MNÓSTWO

Zaraz, zaraz!

Jakie ściany? Jaki strop?! :o

Ooo, kochanieńka, no tak to my się nie będziemy bawić! :evil:

Gdzie są zachwyty nad kolejnymi wartswami bloczków? :roll:

Gdzie opis rozkosznych uczuć towarzszyszących pierwszemu "wyglądaniu" przez własne okna? :D

Gdzie dywagcje nad rzeczywistymi rozmiarami materializujących się pomieszczeń? :-?

GDZIE AKTUALNE ZDJĘCIA???

Ja wiem, że brak czasu. :roll:

No ale, jak się powiedziało A (i zaczęło pisać dziennik), to trzeba tez powiedzieć B (a nie od razu F). Czytelnicy czekają. Proszę się nie obijać. :D

Jezzuuu..jak miło :D :D To prawda, mój dziennik jest krok do tyłu od aktualnych prac. :cry: Ja naprawdę mam bardzo mało czasu, a wrażeń z którymi chciałabym się podzielić-MNÓSTWO :D :D

Szefunio ma powalające tempo.... Aparat optyczny, poślizg więc jest nieunikniony....Żal kasy na cyfrówkę , jest wiele innych prioratywnych wydatków.....

Ale staram się, naprawdę- tym bardziej że FORUM to kopalnia wiedzy która ma niebagatelny wpływ na naszą budowę!!!1 :D :D

ja mimo wszystko dalbym nadproża nad tymi magicznymi zespolonymi oknami z roletami... rozwazalem taki wariant u siebie, konstruktor pokazywał mi zdjęcia takiego rozwiazania wlasnie bez dodatkowych nadproży, na środku ugięcie wynosiło 3 cm, roleta nie dawała sie rozwinąc :(

ale moze to bylo kiedys i nieprawda, pewnie teraz juz robią te rolety w lepszej technologi... ale ja dla wlasnego spokoju dalbym te nadproza..

ale oczywiście nie musisz się, ze mną zgadzać :D

pozdrawiam

m.

Według naszego projektu ...jest cosik takego pod tytulem " Detal" I tam jak byk jest rozrysowana osobna komora na roletę do której jest podwieszone okno. Na dzień dzisiejszy moja pokrętna skąd inąd logika wyobraża sobie to tak: W murze , ścianie Nadproże właściwe znajduje się na wysokości powyżej 25 cm. Te magiczne 25cm to komora na roletę , do tego okno. Take rozwiązanie mnie interesuje, ale niechciałabym również jakiejś archaicznej rolety, która pomimo że jest zainstalowana w murze wystaje poza elewację...

Ja u siebie robiłem tak: do każdej wysokości okna w świetle muru dodawałem 20-21 cm - minimum do jakiego mieści się kaseta z roletą. Rolety ofkors wewnętrzne (po to ta kaseta). Noi dopiero potem szło nadproże. Wsparcie nadprozy to minimum 15 cm z każdej strony, ale to nie ma znaczenia czy okno z roletami czy bez.

Jedyne co, to po powrocie z urlopu mój masta kieras zrypał moich murarzy, że nie opierali nadproży na cegle pełnej, tylko bezpośrednio na siporeksie. No ale po herbacie, za dlugo się byczył na urlopie, a ja czekać nie zamierzam...

Rolety wewnętrzne powinny być zamontowane od razu przy osadzaniu okien. Ja po przykrych blokowych doświadczeniach (włamanie), nie wyobrażam sobie bym nie miał rolet. Stąd myślałem zawczasu.

pozdrawiam

Gerion

Dzięki Gerion Tak właśnie to sobie wyobrażam. Tyle tylko że wspomniane wcześniej nadproże tzw.właściwe- monolityczne jest wyżej ok 25cm. Zgadza się wsparcie nadproża 15cm. U mnie to nadproże znajduje się na, jest oparte na cegle pełnej. Toteż otwór jest , jak to ładnie powiedziałeś w świetle muru, większy.

I tak jak u Ciebie owe rolety będziemy montować od razu przy osadzaniu okien.

Ja również nie wyobrażam sobie brak takiego zabezpieczenia.

Jak teraz tego nie zrobimy to zrobimy to natychmiast po pierwszym " opędzlowaniu"

Dzięki , kolejny problem rozwiązany......

Oj ty dobra duszyczko litujesz się nad cięzkim losem robotników swoich :-? :-? :-? Tylko im nie mów jak mają ciężko bo jeszcze zechcą podwyżki :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: :wink:

Ładnie rośnie wasz domek, a ty chciałaś nas trzymac w nieświadomości a raczej w świadomości fundamentowej :(

Oj ty ty :roll: :roll: :wink:

A szukasz tego imienia czy już odpuściłaś i czekasz na olśnienie :roll: :wink:

Co do robotników ja podwyżki im nie wypłacam, tylko szef z którym kwotę za wykonastwo już usaliliśmy, ale doszliśmy z mężem do wniosku że na tzw. więźbę wypłacimy robotnikom premię ( nie ujętą umową) Ci ludzie pracują ok10-12 godz dziennie, w czasie wakacji pomagają im, co niektórym synowie( lat ok.16-17) I w ciągu całego dnia zapieprzają zdrowo i nikt się nie nudzi....

Co do domku , jak takie tempo to poprostu nienadążam z wszystkim, tym bardziej że zaczął się moment podejmowania decyzji i to szybko...Mózg paruje...Ostatnio, znaczy dziś musieliśmy wybrać dachówki

Co do nazwy chałupki ,ciągle czekam aż coś się urodzi.....