Adriano Komputero 17.01.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Alfredko, z tym otwarciem okna przy wariancie, że zlew vis-a- vis okna, to faktycznie wylewka mołaby przeszkadzać. Wtedy lepiej usytuować zlewozmywak dalej od okna, albo jak mówisz zwiększyć odległość między blatem kuchennym, a parapetem. Jeszcze pomyślę jak rozwiązać to u siebie, bo zlew mam właśnie naprzeciwko okna . Póki co zostawię jak jest ( a jest właśnie wyżej). A... jeszcze jedno ... jaki masz wymiar tego okna ( wys. / szer.) ? Dzięki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 17.01.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 adria...Wysokość okna to 130cm, a szerokość 145cm. W kuchni mam dwa okna oddzielone od siebie słupkiem ok. 40 cm. Tak że cała jedna ściana jest przeszklona, nie mam gdzie uciec ze zlewozmywakiem .Wczasie inspekcji na budowie podłożyłam sobie pustaczek w celach poznawczych wysokości ( pustak symulował wylewkę) Wysokość mnie satysfakcjonowała!! Ja widziałam wieś, natomiast wieś mi na gary nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 18.01.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Dzięki Alfredko, ale jeszcze Cię trochę pomęczę Napisz mi proszę jaką masz wysokość pomieszczeń na parterze (w tym kuchni) oraz jak wysoko od sufitu będziesz miała okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 18.01.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Ojej..ale mi klina zadałaś tym pytankiem Jeżeli się nie mylę to jakieś 2,7- 2,8 ( później sprawdzę w projekcie, to podam właściwy) W takim wypadku od sufitu do okna ok. 25cm do 35cm. Wieczorem jak wrócę z pracy uściślę wymiary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 18.01.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Sorry, myślałam, że nie zrobię Ci kłopotu Ale skoro już "poszło" , to poczekam cierpliwie.... Jeszcze raz duże dzięki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 18.01.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Alfredko, kredki zupełnie były niepotrzebne. Ten kolaż jest extra ! W zasadzie to masz już umeblowany kącik kominkowy Te poduszeczki...siedzisko, ciepełko..... A jaki wspaniały taras.... Widzę, że będzie sielsko i anielsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mys 18.01.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 No kolaz fantastyczny Bardzo sugestywny i nawet nastrój oddaje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 18.01.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Adriano Komp... Cieszę ze się podoba, wykonalam tą " Pracę" azeby się uspokoić że nawet jeżeli nie będzie tak jak chcieliśmy ( początkowo zakladaliśm) też nam się spodoba A teraz odpowiedź na wcześniejsze zapytanie. Sprawdziłam w projekcie ( jakoś nie przyszło mi do głowy wymierzyć już wybudowaną wysokość. ) W projekcie stoi jak byk : Wysokość pomieszczeń........+/- 2.81 m wys. okna kuchennego( od podłogi do okna)...1.15m wys. większości okien ( od podłogi do okna)....0.60 m +/- Tylko w łazience i kotłowni ,okna podniesine są do wys....ok. o.85m- ta wysokość jest po to żeby pomieszczenia były bardziej funkcjonalne. Jedyne obniżone okna to sień . Te znajdują się ok. 5o cm- 55 cm nad powierzchnią podłogi. Tak zażyczyliśmy sobie na etapie projektu. Chciałam aby zabudowany, odpowiednio poszerzony parapet mógł stanowić alternatywę siedziska. Szeroki, wygodny. A że moja sień ma ok. 10m2 to wygląda( jak dla mnie ) bardzo reprezetacyjnie. Bryła naszego domu jest lekuchno - rozczłonkowana( w zasadzie litera"L" plus "doklejona " kotłownia.) To pozwolilo na dowolną interpretację w sprawie okiennej. Dopasowane są do użyteczności i przeznaczenia wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 18.01.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Mys Dzięki Mi najbardziej przypadł do gustu widok z okna!! Ale nie dlatego że ładny( to też) tylko że to jest MÓJ WIDOK Z OKNA TARASOWEGO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 18.01.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Alfredko, baaaardzo Ci dziękuję !!! Widzę, że okna masz dość nisko od podłogi - jak piszesz + /- 0,60 m. Zastanawia mnie jedno : jaka w takim razie jest odległość Twoich okien od sufitu ? ( tylko nie mów, że znowu Ci klina zadałam ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 18.01.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Już odpowiadam . Przy wysokości pomieszczenia 2.80 cm zostaje mi gdzieś ok. 35cm.Myślę że jest to dość dobra wysokość aby zaaranżować ładnie okno( ozdobne karnisze i inne fizdrygałki) Ale zaznaczam ja mam okna w większości o nietypowych rozmiarach( na własne życzenie) nie chciałma pozbawieć się np. widoku z sypialni na las, ogród i mam takie landary ( 210cmx163cm plus 25 cm roleta zintegrowana z oknem, inaczej zwana podtynkowa) Ale uprzedzam lojalnie- Takie nietypowe, niestanardowe rozwiązania -kosztują! Ale za to jaki efekt..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 18.01.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Alfredko, Jestem usatysfakcjonowana Pięknie i dokładnie mi wszystko wyjaśniłaś. Teraz już wszystko wiem . Twoje widoki są tak piękne, że szkoda byłoby je zasłaniać ścianą. Ten widok z tarasu...och !.....kojący.....Z pewnością przy takich oknach, jakie wybrałaś kontakt z przyrodą będziesz miała non - stop. Bardzo spodobał mi się pomysł z parapeto - siedziskami w wiatrołapie, a w zasadzie reprezentacyjnym holu. Świetna sprawa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 18.01.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 No Alfredko zaszalałaś! A mi sie ten ciemny kamień podoba......Naprawdę pociełaś Muratora???? Baaaardzo nieładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 19.01.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Żaba.. No niestety Niewdzięcznica jestem ! Pomagał mi podjąć decyzję o budowie, potem w trakcie budowy, a teraz...przysłużył się do kncepcji wykończenia! A ja Go tak brutalnie potraktowalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 19.01.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Adria.... Wszystkie wymiary , które Ci podałam to są wymiary wewnątz pomieszczeń. Na zewnątrz jest trochę wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 19.01.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Alfreda, czytam i skóra mi ścierpła (chyba, że nie doczytałam w twoim dzienniku, bo przejrzałam tylko pobieżnie) Dlaczego nie ściągnęliście kogoś ze sklepu z oknami żeby zrobił wam pomiary? Przecież zwykle takie rzeczy są w cenie! Nie chciałabym cię straszyć, ale jeżeli nie daj Boże pomyliliście się gdzieś o parę centymetrów to będziecie kuć ścianę. Gdyby dostawca sam wymierzył to mielibyście w nosie jakiekolwiek problemy z wymiarem, bo to wtedy jego broszka. Poproście jednak w sklepie o powtórny pomiar jeżeli tylko nie jest za późno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 19.01.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Żono Bud... Nasz cały problem polegał na tym że w projekcie, do którego stosował się wykonawca ,nie uwzględniono mojej decyzji- Zielona byłam i na etapie projektu nie myślałam o duperelach- Odległość wynosiła( między blatem a oknem +/- 0.90m. Dopiero jak rozrysowałam sobie kuchnię to uświadomiłam sobie JAKI BŁĄD TKWI W " SZCZEGÓLE" MOJE WŁASNE POMIARY ( KILKAKROTNE) Mogą( wręcz muszą) uwzględnić DOMUROWANIE , CZYLI ZMNIEJSZENIE OTWORU OKIENNEGO!!Czyli : blat na wysokości 0.85cm, następnie 0.30m( razem 1.15m) przerwa na cokolik i dopiero okienko! Ale masz rację! Obliczeń dokonałam na własną rękę...ale miejsca mam za to aż za dużo... Dzięki za czujność To bardzo miłe z Twojej strony!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 22.01.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Fiu, fiu jakie piękne rysunki . Na tarasie tak słonecznie i cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 22.01.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Alfredko, jestem pełna podziwu dla Twoich zdolności plastycznych! Dokładnie już wiesz, gdzie i co będzie stało? Nawet kosmetyki na półce poukładałaś...... Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfreda 22.01.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Jejku... Dzięki za słowa... Koncepcję rysunkową uzupełniłam opisem, wydawało mi się że nie wszystko jest "dopowiedziane do końca" A w opisie przeszkodzila mi niespodziewana wizyta znajomych!! Teraz może moje wizje staną się "jaśniejsze" A co do kosmetyków Żabciu Muszę uzupełnić ich stan Coby mi się z wizualizacją pasowały!! Bo narazie to ja krem Nivea posiadam i jakiś tam dezodorant....Znaczy się bieda..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts