Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Początek- komentarze!

Recommended Posts

Alfredko, z tym otwarciem okna przy wariancie, że zlew vis-a- vis okna, to faktycznie wylewka mołaby przeszkadzać. Wtedy lepiej usytuować zlewozmywak dalej od okna, albo jak mówisz zwiększyć odległość między blatem kuchennym, a parapetem.

:roll: :roll: :roll: Jeszcze pomyślę jak rozwiązać to u siebie, bo zlew mam właśnie naprzeciwko okna . Póki co zostawię jak jest ( a jest właśnie wyżej).

A... jeszcze jedno ... jaki masz wymiar tego okna ( wys. / szer.) ?

Dzięki !!!

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

adria...Wysokość okna to 130cm, a szerokość 145cm. W kuchni mam dwa okna oddzielone od siebie słupkiem ok. 40 cm. Tak że cała jedna ściana jest przeszklona, nie mam gdzie uciec ze zlewozmywakiem :-? .Wczasie inspekcji na budowie podłożyłam sobie pustaczek w celach poznawczych wysokości ( pustak symulował wylewkę) Wysokość mnie satysfakcjonowała!! Ja widziałam wieś, natomiast wieś mi na gary nie bardzo. :lol:

Adriano Komp... Cieszę ze się podoba, wykonalam tą " Pracę" azeby się uspokoić że nawet jeżeli nie będzie tak jak chcieliśmy ( początkowo zakladaliśm) też nam się spodoba :wink:

A teraz odpowiedź na wcześniejsze zapytanie. Sprawdziłam w projekcie ( jakoś nie przyszło mi do głowy wymierzyć już wybudowaną wysokość. :oops: ) W projekcie stoi jak byk :

Wysokość pomieszczeń........+/- 2.81 m

wys. okna kuchennego( od podłogi do okna)...1.15m

wys. większości okien ( od podłogi do okna)....0.60 m +/-

Tylko w łazience i kotłowni ,okna podniesine są do wys....ok. o.85m- ta wysokość jest po to żeby pomieszczenia były bardziej funkcjonalne. Jedyne obniżone okna to sień . Te znajdują się ok. 5o cm- 55 cm nad powierzchnią podłogi. Tak zażyczyliśmy sobie na etapie projektu. Chciałam aby zabudowany, odpowiednio poszerzony parapet mógł stanowić alternatywę siedziska. Szeroki, wygodny. A że moja sień ma ok. 10m2 to wygląda( jak dla mnie ) bardzo reprezetacyjnie.

Bryła naszego domu jest lekuchno - rozczłonkowana( w zasadzie litera"L" plus "doklejona " kotłownia.) To pozwolilo na dowolną interpretację w sprawie okiennej. Dopasowane są do użyteczności i przeznaczenia wnętrza.

Już odpowiadam . Przy wysokości pomieszczenia 2.80 cm zostaje mi gdzieś ok. 35cm.Myślę że jest to dość dobra wysokość aby zaaranżować ładnie okno( ozdobne karnisze i inne fizdrygałki) Ale zaznaczam ja mam okna w większości o nietypowych rozmiarach( na własne życzenie) nie chciałma pozbawieć się np. widoku z sypialni na las, ogród i mam takie landary ( 210cmx163cm plus 25 cm roleta zintegrowana z oknem, inaczej zwana podtynkowa) Ale uprzedzam lojalnie- Takie nietypowe, niestanardowe rozwiązania -kosztują! Ale za to jaki efekt.....

Alfredko, Jestem usatysfakcjonowana :D Pięknie i dokładnie mi wszystko wyjaśniłaś. Teraz już wszystko wiem . :p

Twoje widoki są tak piękne, że szkoda byłoby je zasłaniać ścianą. Ten widok z tarasu...och !.....kojący.....Z pewnością przy takich oknach, jakie wybrałaś kontakt z przyrodą będziesz miała non - stop.

Bardzo spodobał mi się pomysł z parapeto - siedziskami w wiatrołapie, a w zasadzie reprezentacyjnym holu. Świetna sprawa ! :D

Alfreda,

czytam i skóra mi ścierpła (chyba, że nie doczytałam w twoim dzienniku, bo przejrzałam tylko pobieżnie) :oops:

Dlaczego nie ściągnęliście kogoś ze sklepu z oknami żeby zrobił wam pomiary? Przecież zwykle takie rzeczy są w cenie! Nie chciałabym cię straszyć, ale jeżeli nie daj Boże pomyliliście się gdzieś o parę centymetrów to będziecie kuć ścianę. :-?

Gdyby dostawca sam wymierzył to mielibyście w nosie jakiekolwiek problemy z wymiarem, bo to wtedy jego broszka. Poproście jednak w sklepie o powtórny pomiar jeżeli tylko nie jest za późno...

Żono Bud... Nasz cały problem polegał na tym że w projekcie, do którego stosował się wykonawca ,nie uwzględniono mojej decyzji- Zielona byłam i na etapie projektu nie myślałam o duperelach- Odległość wynosiła( między blatem a oknem +/- 0.90m. Dopiero jak rozrysowałam sobie kuchnię to uświadomiłam sobie JAKI BŁĄD TKWI W " SZCZEGÓLE" :evil: MOJE WŁASNE POMIARY ( KILKAKROTNE) Mogą( wręcz muszą) uwzględnić DOMUROWANIE , CZYLI ZMNIEJSZENIE OTWORU OKIENNEGO!!Czyli : blat na wysokości 0.85cm, następnie 0.30m( razem 1.15m) przerwa na cokolik i dopiero okienko! Ale masz rację! Obliczeń dokonałam na własną rękę...ale miejsca mam za to aż za dużo...

Dzięki za czujność :lol: To bardzo miłe z Twojej strony!!!

Jejku... :oops: Dzięki za słowa... Koncepcję rysunkową uzupełniłam opisem, wydawało mi się że nie wszystko jest "dopowiedziane do końca"

A w opisie przeszkodzila mi niespodziewana wizyta znajomych!! Teraz może moje wizje staną się "jaśniejsze"

A co do kosmetyków Żabciu Muszę uzupełnić ich stan :oops: Coby mi się z wizualizacją pasowały!! :wink: Bo narazie to ja krem Nivea posiadam i jakiś tam dezodorant....Znaczy się bieda..... :cry: