Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Początek- komentarze!

Recommended Posts

No jak ja dawno tu nie zglądałem. Ale czytam czytam i patrzę... Alfreda jak oni to robią u Ciebie? Błota nie ma? U mnie psia mać wszystko po murzyńsku by na głowach musieli nosić...Ech tak to jest. Latem piękne pole róż przed działką, ale na przedwiośniu to kurna grzęznę po pachy jak Kmicić pod Częstochową...

Współczuję z tymi drzwiami. Ale gratuluję dowcipu, pięknie tej pożal się boże, handlowczyni powiedziłaś, ja znając swój temperament to bym ją miechęm na dokłądkę obrzucał! No ale wiesz, Twój mąż...zero wsparcia? Kurde, jak widzę, że coś moją złości, to nie ważne ma rację czy nie, ale jestem jak rotweiler spuszczony z łancuch...Tak pojmuję solidarność ;-)

Stan surowy zamknięty fiu fiu. Ale odetchnąłem ;-) Bo ja mam swój surowy otwarty równiutko 150. I się martwiłem że to masakryczne przekroczenie planu. Jak doliczę 15 tys za okna i 3 za drzwi (których oczywiście nawet nie mam zamówionych) to mi wyjdzie bardzo podobnie jak u Ciebie. Znaczy się, to jest jakiś tam standard. Twój domeczek 240m z poddaszem, to mniej więcej tyle ile mój (parterowka, jak dodam nieużytkowe, wyjdzie podobnie).

Teraz tak myślę, jak ludzie się łudzą, że za 120 tys wybudują dom i za 30 go wkończą. Ale ponoć można, i gdzieś na forum nawet widziałem takich cudaków (szacunek, żeby nie było).

Parę pytań:

Jak to wredna firma tak sfuszerowała te drzwi (w sensie standardu obsługi)? Będę wiedział kogo omijać.

Elektryk rozlicza się z Tobą za tzw punkt? Zdradź jaki jest tani/drogi ;-)

Hmm dlaczego robią Ci tynki przed instalacją C.O. i wodą? U mnie sporo pójdzie w ścianach )nie tylko w podłodze) więc mi by było szkoda ryć w tynkach. Dlatego najpierw mi zrobią instalacje, potem tynki.

No tak, okna masz, a ja nie mogę się doszukać jakie zamowiłaś? Poproszę jak na spowiedzi: firma, profile (albo rodzaj drewna) kolor, szyby, okucia...Wszystko mnie interesuje ;-) Wiem, upierdliwy to mało powiedziane.

Ech, fajnie, że rusza u Ciebie do przodu, niech rusza się sprawnie i nie cofa ;-)

pozdrawiam

Gerion

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niedzielna inspekcja budowlana....

Noo, to musi być satysfakcja... :D Napewno dodaje sił :D A to dopiero namiastka tego tarasu :D Gratulacje bardzo jescze raz!

A te tynki to jak Wase własne dzieło, Dom jak dziecko... Więc i tynki musą być piękne :wink: A i poza tym tez napewno są!

Ekhem... Mys sobie wyprasa te zmutowanie :-? ;)

Z tej relacji o przygodach z rodziną też nieźle się uśmiałam. Trzeba przyznać, że poczucie humoru masz przednie. (Ja na szczęście mam rodzinę po swojej stronie i póki co wspierają nas duchowo.) I pióro lekkie- bardzo przyjemnie się czyta Twoje poczynania budowlane. I muszę się jeszcze przyznać, że Twoje wyliczenia wkleiłam sobie do swojego "budowlanego pliku". Tak, żeby mieć się do czego odnieść. No i trzymam kciuki za wykończeniówkę.

tabaluga 1 Co do rodzinki.... Ja też się świetnie bawilam ( patrząc z perspektywy czasu)Ale cóż skończyło się :cry: Nie chcą już nic komentować, radzić... :cry: Ale chyba nic straconego? Mam nadzieję że się niedługo obudzą i parę "złotych myśli" przybędzie!! :wink: :wink:

Co do moich kosztów?? Wydawało mi się (jak prace w toku) że udaje mi się tak jakoś taniej wszystko załatwić, aż kurczę urosło!! :-? Cholipa!!

Mam nadzieję ze uda Wam się taniej :D Chociaż w tych klockach jest tyle nieprzewidywalnych wariantów ( pogoda,rejon Kraju, podaż, popyt, firmy....) Ale masz rację , jest się chociaż do czego odnieść....

Gerion Aleś wymyślił...Tyle wszystkiego naraz...ale już staję do tablicy:

OKNA

Okna PCV- M&S ,dwustronny dąb bagienny

Profil- Brugmann- 5 komorowe ( Rama 68 mm)

Model - okna tytanowe

Okucia -Siegenia

Szyba U=1,1 (szyba zespolona, ciepła ramka)

Poza tym "doposażenie"- rygle antywywazeniowe, gdzieniegdzie P4,W części okien roleta kompaktowa, automatyczne rygle,nawiewniki Areco.

DRZWI

Model GDYNIA z Porty.Pośrednikiem był Bel-Pol, ale mam nadzieję, jestem przekonana że moja sytuacja nie leży w standarcie tej firmy! Miałam poprostu pecha :-? Nie mozna chyba tak uogólniać? Powinnam w trakcie skladania zamówienia może ustalić ( na piśmie) warunki odbioru? Ale uczymy się na błędach, pewnie że lepiej na cudzych, ale na nas też czasami trafia.. :wink: :wink: A to, niestety bardziej boli....

ELEKTRYK

Nie umawialiśmy się od tzw. punktu, raczej kompleksowo, usługa plus materiał.Przyklepane 8 000 PLN. za całość. W skład całości wchodzi; siła, kabel zewnętrzny ( dwie odnogi, do skrzynki i do ogrodu)kilka skomplikowanych połączeń, ( potrójny schodowy) TV SAT, kablówka, komputer, alarm, oświetlenie tarasu, podbitki, ośw. schodów- nad co trzecim stopniem, domofon, dwie stacje kodujące,szafki ..na tak żeby było na sicher! Potem dojdzie uzbrojenie tego wszystkiego, kontakty, wyłączniki, ale tego narazie nie wliczaliśmy w/w kwotę.

HYDRAULIK

To On zaproponował nam swoje usługi po tynkach. Jest to bezpieczniejsze dla instalacji. Mniejsze ryzyko uszkodzenia( zwłaszcza podłogówka) przez nonszalancję tynkarzy! Potem nikt nie chce przyznać się do winy i nie ma takiego który chciałby to sfinansować , nie pominając mnie samej!Poza tym grubość tynków, też lepiej trochę podkuć niż dokupować złączek, kształtek....Tynk tańszy :wink: Teraz obserwując pracę tynkarzy, przyznaję mu rację!!Już zniszczyli osłonki ( niektóre) w których "idzie" instalacja elektryczna!!

Myślę że to zgadnienie odpowiada problemowi "okiennemu". Przed czy po...Nie ma złotego środka. Są plusy i minusy każdego rozw.

A co do wsparcia ze strony współmałżonka... Myślę że jak jesteśmy już ze sobą 20 lat ( staż małżeński) to mi to chyba nie przeszkadza!! Wręcz odpowiada!

Poza tym On swoim postępowaniem nie zamyka furtki! W Bel-Polu są np. fajne i bardzo niedrogie ( 350 PLn drzwi +ościeżnica) wewnętrzne! I przez tą Jego spolegliwość mozemy się tam udać na następne zakupy... :wink: :wink:

Chyba że jest to drobna rekonpensata za dzikie lokatorstwo na budowie i staraszenie starszych ludzi??? Takie wyrzutki???/ :wink: :wink:

To tylko prawda! Nie przekupianie! :D A gdzie jest ten temat teraz? Jak się skończyło? Bo Mysy nie było parę dni i nie widziała :(

Zdjęcia niestety tymczasowo zniknęły, tez Mys nie widziała. Ale pewnie wrócą, jakiś error na stronie PicUploader mają chyba :) A ciekawa Mys jest bardzo :D

Mys Ty mi tutaj oczek nie mydłkuj.....Na kij Ci zdjątka , jak podobnież regularnie wizytujesz budowę???? :wink: :wink:

Dziadek pełne "galoty" ma......I uzbrojił się na kolejną wizytę..więc uważaj, lubię Ciebie i byłoby mi smutno, zastać Cię w formie na płask.....

PS. U mnie zdjatka się pokazują ... 8) 8)

:lol: Mys będzie uwazać :D

Zdjecia juz tez Mys widziała. Rzeczywiście pięknie się Dom prezentuje na końcu drogi :D Bardzo metaforycznie i tak... Motywująco :) I wśród śniegu i choinek tak... ciepło :D Tylko brakuje opisu do ostatnich dwóch zdjęć 8) Mys się dowiedziała, cóz to za ustrojstwo, ale pełna historia napewno jescze ciekawsa :D :D :D

Alfredko!

dawno nie zagladałam do Twojego dziennika......a tu tyle zmian!!!!!! :o :o

Dom z oknami prezentuje się rewelacyjnie!

Jestem pod wrażeniem!

Widzę, ze masz rolety. Powiedz mi jak zamierzacie ukryć te puszki, żeby nie były widoczne w środku....

PONOKIO JEST PIĘKNY!!!! :D :lol: :lol: :lol:

Ps. ja nadal bujam w obłokach.. :-? .daj mi troche tego zapału budowlanego.....Mój dziennik wkrótce spadnie na 10 stronę.... :(

Alfreda twoj dom ma juz dusze , ma okna i drzwi a to podstawa domu, nawet kominek tez jest cudny, najwazniejsze ,że grzeje i to skutecznie. Czy wiesz ,że bede tez miala robena dachowkę- sredzka falista miedziana, zdradź jaki masz klinkier na kominach bo jest idealnie zgrany z kolorem dachu, a mi sie to bardzo podoba.I koniecznie podaj

Wszyskim za dobre słowa...DZIĘKI!!!

Lejecie miodzio , w czystej postaci na moją skołowaną duszę! :D :D

acca5 Średzka jest piękna!! I chociaż nie ona była tą wymarzoną,jestem bardzo zadowolana! Tak pięknie zmienia kolory pod wpływem aury.....Czasami błysknie metalicznym połyskiem, czasami zamienia się w bardzo mleczną czekoladę, a w blasku słońca zmienia się na tradycyjną czerwoną dachówkę. Taka sielska, wiejska chata z tradycjami.

Poza tym cena ( jakaś tam promocja) pozwolila na dość duże , przy tej powierzchni dachu , oszczędności. :p :p Co do klinkieru...musisz chwilkę ( chyba aż do jutra ) poczekać. :cry: W związku z przeprowadzką wszystkie rachunki, materiały trzymam w miejscu dowodzenia!(czyt. w pracy) Jutro się dokopię i podam symbol i inne dane! A wybierałam go tak, że wędrowałam po hurt. składach z moją wzorcową dachówką i przykładałam co się tylko dało.

Żaba... Dzięki :wink: Co do puszek.... Z zewnątrz będziemy tynkować ,w środku ....nie jestem przekonana by je zakrywać tynkiem?? :-? Wymyślilam sobie takie ozdobne maskownice karniszy..stiuki,belki- no nie wiem jak to się fachowo nazywa- takie gzymsy, ornamenty jakby , tylko wewnętrzne! Pod tym , na karniszu lekka szmata typu organza, len lub inne prześwitujące materie...Tynkowanie tego cholerstwa może być dość kłopotliwe i mało skuteczne ( mozliwość popękań, rys, odpadającego tynku) śliskie to cholerstwo niesamowicie!! Trzeba by siatką wzmocnić i potem breją zachlapać...ale skutek może być różny :-? Wszystko zależy od umiejętności i rzetelności wykonawców, a z tą przecież różnie bywa..A co do Twjego bujania w obłokach...No cóż..słońce przypieka coraz mocniej, jak Cię na tych chmurzyskach zastanie, to tak Cię przypiecze że bęcniesz z impetem :wink: :wink: Więc złaź sama, będzie mniej bolało!! :wink: :wink: Do roboty kobieto!!! Do roboty....

Ewusiu Dzięki za połechtanie próżności!! :oops: :oops: Jak ona ( ta prózność) lubi być głaskana takimi słowami... A mi też zdjątko z pewnej odległości bardzo się podoba!! Domek tak wylania się z otuliny lasu, jakby czekał, chciał zaprosić do swojego wnętrza i otulić .. :) Nie mogę tylko pozwolić , coby oczy energi ( z któą o prąd wojuję!) zobaczyły ten obrazek! Bo faktycznie wygląda jakby na końcu świata sobie powstał....Znajdą cholerniki podsawy coby mi prądu nie doprowadzić!!!