Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Autostrada-Odskodowanie za ziemię

pepi

Recommended Posts

W związku z budową wiaduktu nad autostradą w pobliżu mojej posesji, wystąpiono do mnie o wyrażenie zgody na odsprzedanie części gruntu. Rok wcześniej wybudowałem nowe ogrodzenie nie wiedząc o planach budowy autostarady. Interesuje mnie czy mogę nie zgodzić się z planami rozmieszczenia budowy wiaduktu według planów i spowodować przesunięcie go na tyle by niestracić mojego gruntu. Czy mogę żądać oprócz pieniędzy za odsprzedaż gruntu, również odszkodowania za poniesione koszty budowy ogrodzenia.

Jeśli nie sprzedasz to Cię wywłaszczą. Sprzedaż po dobroci jest dla Ciebie korzystniejsza, bo możesz wynegocjować podczas rokowań cenę nieco wyższą niż cena rynkowa (góra kilkanaście proc.).

W przypadku wywłaszczenia stracisz tylko czas, nabawisz się wrzodów i dostaniesz dokładnie tyle ile zostało określone w operacie wyceny nieruchomości. W przypadku budowy autostrad właściciele gruntów są na straconej pozycji - zabierają grunt, budują a postępowanie wywłaszczeniowe toczy się jakby obok. Oczywiście ogrodzenie budujący autostradę muszą ci zbudować od nowa. Jeśli dobrze będziesz negocjować to postawią ci lepszy płot niż masz.

Współczuję bliskości autostrady, przypilnuj wysokości ekranów przeciwhałasowych, zażądaj okien o podwyższonej izolacji akustycznej. Przy inwestycji wartej setki milionów złotych kilka okien to nie problem. Pamiętaj, że urzędnicy nawet gdyby chcieli to nie mogą spełnić wygórowanych oczekiwań finansowych, bo wydają nie swoje pieniądze. Łatwiej natomiast "ukryć" w inwestycji troche wyższe wydatki na Twoje ogrodzenie czy wymianę okien. Zwłaszcza jeśli tego ostatniego dopilnujesz składając wniosek do Oceny Oddziaływania na Środowisko.