Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pies czy suka

rafałek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mww - jak już będziesz miała swojego Labka to przede wszystkim weź go na zajęcia do psiego przedszkola (socjalizacja). Potem szkolenia PT (pies towarzyszący), PTT1 (pies towarzysząco-tropiący stopień I), PTT2 - na których Twój labek sporo się napracuje (ślad). Oprócz tego musisz z nim dużo pracować w domu czyli powtórki tego czego uczą na szkoleniach.

Psy pracujące po prostu nie lubią bezczynności.

mww - jak już będziesz miała swojego Labka to przede wszystkim weź go na zajęcia do psiego przedszkola (socjalizacja). Potem szkolenia PT (pies towarzyszący), PTT1 (pies towarzysząco-tropiący stopień I), PTT2 - na których Twój labek sporo się napracuje (ślad). Oprócz tego musisz z nim dużo pracować w domu czyli powtórki tego czego uczą na szkoleniach.

Psy pracujące po prostu nie lubią bezczynności.

Dzięki Maluczku, widać z tego że przy okazji ja też będę pancią pracującą. Przedszkole załatwi mąż, to już stalone a co do reszty... 8)

• 2 months później...

Gafinka,

Twoje posty stanowią wielką pomoc dla ludzi zastanawiających sie nad wyborem psa. Ja rowniez sie zastanawiam.

Mieszkamy w Sobótce - spokojnej, zielonej okolicy nieopodal Wrocławia. Dom stoi na działce o pow. 1800 m2. Mamy sąsiadow którzy nie mają zadnych psów. Generalnie przez cały dzien jestesmy w pracy, wychodzimy przed 8, wracamy po 17. Mamy 4-letnią córke. W ogrodzie mamy duze drzewa owocowe i troche krzewow owocowych. Zadnych iglakow.

Rozwazałem nabycie psa, ktory przede wszystkim pilnowałby domu, mieszkałby w budzie w ogrodzie, biegałby swobodnie. Nocą moglby spac w domu, w hallu, ale jednak lepiej w ogrodzie.

Dla psa moglbym poswiecic 1 godzine dziennie spaceru lub zabawy. Pies moglby wejsc do hallu i nas obserwowac w kazdy wieczor lub popoludnie.

Czy to nie jest zbyt mało dla psa. Czy pies np. owczarek srodkowoazjatycki nadawałby sie do naszej rodziny i do takich warunkow. Czy nie byłby trudny w upilnowaniu dla zony i dziecka podczas np. mojego wyjazdu słuzbowego? Czy ałabaj jest w istocie bardzo grozny?

A moze ze wzgledu na wielogodzinną nieobecnosc w domu dac sobie spokoj z takim psem?

Jakiego psa moglabys nam polecic?

Witajcie :) z radoscią mogę wreszcie przylączyć się do pogawędek o psach.

Dla nas wybraliśm suczkę - owczarka szetlandzkiego. Dlugo myślalm nad wyborem , rozważalam za i przeciw. W poprzedniach latach w domu byla suczka, pies, pies i teraz wrócilam do formy żeńskiej. Poza tym szukalam hodowli gdzie psy są prawidlowo socjalizowane tzn wychowywane z ludźmi a nie w kojcach. Wtedy można wziąć na wychowanie i ośmiomiesiecznego szczeniaka - inaczej trudna praca przed nową rodziną, ależ jaki smak zwycięstwa :)

My naszą Hiacyntę Bukiet weźmiemy do domu jak skończy osiem tygodni. Na razie pasiemy sie na zdjeciach i wymianie maili z wypatrzoną hodowlą http://www.ewmardo.republika.pl