lakis1 10.03.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Czy ktoś z was próbował zastosować potencjometr np. 400W do regulacji oświetlenia w celu uregulowania obrotów turbiny (dopływu gorącego powietrza do pomieszczeń) firmy Dospel 260W?Ewentualnie czekam na podpowiedź jak podłączyć kabelki w turbince i potencjometrze? pozdrawiam Waldemar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 10.03.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Też o tym myślałem ale znalazłem coś lepszego: regulator obrotówhttp://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=1986Jest też regulator mocy z wyświetlaczem ale sporo droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakis1 10.03.2005 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Tak na szybkiego spróbowałem jednak turbina mocno buczy! gdzie szukać błędu w podłączeniu a może zmiana biegunów coś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 10.03.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 moi drodzyjuz dawno to przerabiane było na forum i opcja szukaj jak znalazłale powiem raz jeszcze do wentylatorów uzywa się silników indukcyjnych, takich których praca jest łagodna wówczas kiedy na zasilaniu jest pełna sinusoidajeśli próbujecie sterować układem z tyrystorem to obcinacie sinusoidę i objawia się to buczeniemto jest jak byscie do silnika trzyfazowego podpieli dwie też buczy, (tak dla zobrazowania)dlatego tez do regilacji obrotów wymyslono falowniki (wiem że drogie) ale sa dobre, jest jescze transformator i ten jest o niebo lepszym rozwiązaniem niz tyrystortakie trafo (klasyczny nie elektroniczny) robi firma breveposzukajcie na necie. ps: ten regulator powyżej nadaje się całkiem fajnie do silników komutatorowych nie indukcyjnych doczytajcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakis1 10.03.2005 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Dzięki za uświadomienie! Już teraz wiem czego szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts