Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jaki sposób ciąniecie sieć w nowych domach?  

46 użytkowników zagłosowało

1. 1. W jaki sposób ciąniecie sieć w nowych domach?

Recommended Posts

Interesuje mnie w jaki sposób ciągniecie sieć w domach?

Czy używacie zwykłej skrętki czy też inwestujecie w technologię WiFi?

Czy sygnał doprowadzacie do wszystkich pomieszczeń czy tylko do wybranych?

https://forum.murator.pl/topic/30056-w-jaki-spos%C3%B3b-rozwi%C4%85zujecie-problem-internetu-w-domach/

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KvM - odnosze wrażenie że slawkinowi chodzi o system i okablowanie WEWNATRZ domu, a nie doprowadzenie zewnetrzne ...

Ja nie mam zadnej sieci wewnetrznej - ale moze zrobie skretke, bo mam dostep ADSL na Linuksie

pozdr - Krzysiek

My właśnie zainwestowaliśmy w WiFi (co prawda na razie tylko w mieszkaniu, ale mamy zamiar przenieść później to do domku). Przy "macierzystym" komputerze jest Router, który wysyła sygnał. Internet odbieramy na naszym komputerze w drugim pokoju i na laptopie męża. Działa bardzo dobrze.
KvM - odnosze wrażenie że slawkinowi chodzi o system i okablowanie WEWNATRZ domu, a nie doprowadzenie zewnetrzne ...

Ja nie mam zadnej sieci wewnetrznej - ale moze zrobie skretke, bo mam dostep ADSL na Linuksie

pozdr - Krzysiek

Najprawdodopodobniej masz rację - zasugerowałem się tematem wątku...

Tak czy inaczej można jeszcze via bluetooth ;-)

Na obecnym etapie rozwoju technologii ja bym sobie chyba okablowanie odpuścił...

My właśnie zainwestowaliśmy w WiFi

słusznie, bez sensu jest kładzenie kabli, sieci bezprzewodowe tanieją i są bardziej uniwersalne

do domu najlepiej SDI albo DSL (bron borze neostrada :evil: ) a w domu, najlepiej skretka :wink: ma to swoje wady i zalety, ale wiecej zalet, z WLAN'em, to czasami wiecej problemow niz pozytku :wink:
do domu najlepiej SDI albo DSL (bron borze neostrada :evil: ) a w domu, najlepiej skretka :wink: ma to swoje wady i zalety, ale wiecej zalet, z WLAN'em, to czasami wiecej problemow niz pozytku :wink:

- a nowe usługi SDI TePSA jeszcze montuje ?

- raczej neostrada w domku jest lepszym pomysłem, szybkość

- laptopik na kolankach, siedzisz w sofie, żadnego kabelka i internecik śmiga, bezprzewodowa tanieje, niedługo koszty będą porównywalne, kiedyś byłem przeciwnikiem WiFi, ale jak zobaczyłem jak to działa to naprawdę O.Ki

montuje :) , od jakis 2 miesiecy mam to w domu :wink: neostrada to go*** :evil: IP nie ma stalego, nic na tym nie zrobisz, o IRC'u mozna zapomniec, stabilnosc fatalna, transferr tez wiele do zyczenia pozostawia.

co do WLAN'u, to podchodze do tego obojetnie, ani mi to sie specjalnie podoba, ani nie podoba, choc do laptopa w domu jak najbardziej przydatne :wink:

Zwykła skrętka.

Wi-Fi może kiedyś tam w przyszłości, a może tylko do laptopika. :wink:

Jakoś do kabla mam większe zaufanie.

A z tym SDI i DSL to muszę zapytać bo to ciekawy temat. Wiem, że Neostradę można.

Pozdrawiam

A ja bym chciał choćby neostradę.

marzyciel się znalazł 8) :lol: :lol: :lol:

mamy okablowanie archaiczne, cóż my ludzie starej daty :wink:

a neo nam zupełnie wystarcza

U mnie żeby odpalic ADSL (neostrade) na linuksie męczyłem się ponad 2 tygodnie, ileś tam godzin wisiałem na TePSowskiej party-line, żeby pomogli (o Jezu !!! - ale support), przetestowałem ileś-tam pomysłów czyichś i własnych - a teraz mi to po prostu działa - startuje, jak kompa włączam i tyle.

Z pozostałych "udogodnień" TePSy nie korzystam, bo to na wingroze (fuj)

pozdr - Krzysiek

PS A w WiFi czy inne bezprzewodowe bym na razie nie szedł - za dużo możliwości "podsłuchu" zewnętrznego. Drugiego PC podłącze pewnie skrętką ... (jak nie będę mieć nic ciekawszego do roboty :))

Pozwolę sobie na podsumowanie.

Neostrada jest o wiele lepszą usługą od SDI, zalety SDI są niewielkie (stały adres IP, brak limitów na przesył, ale co z tego skoro transmisja jest b wolna?) Na kłopoty z neo wystarczy porządny modem (nie dziadostwo z tepsy) tudzież pognienie techników by porządnie wykonali robotę. Neostrada działa u kilkunastu moich klientów i w większości nie stwarza abslolutnie żadnych problemów (w 100% pod linuxem).

Podsłuchu ja bym się nie bał (WI-Fi). Wystarczą standardowo dostępne zabezpieczenia ( nie rozgłaszanie nazwy punktu dostępowego, szyfrowanie transmisji, udostępnianie punktu dostępowego tylko konkretnym MAC adresom) jest to związane z kilkoma kliknięciami i daje jak na domowy internet w zupełności wystarczające zabezpieczenie ( w praktyce nie gorsze niż kabel). KAbel owszem można położyć, ale czy go wykorzystywać? Nie wiem czy warto się wiązać szczególnie jak ktoś ma laptopa.

Mimo wszystko położę kable. WiFi faktycznie tanieje, ale ma ograniczenia. Jak teraz nie położę kabli to potem już się nie da.

Zwróćcie uwagę na to, że kable czy WiFi to nie tylko Internet ale również sieć wewnętrzna. Kablem bez kłopotu można dzis wysyłać 1Gb/s. WiFi to 50-100 Mb/s max (i to już nie tak tanio).

Zalecam położyć kable, a potem stosować to co wam będzie pasować.

Pozwolę sobie na podsumowanie.

Neostrada jest o wiele lepszą usługą od SDI, zalety SDI są niewielkie (stały adres IP, brak limitów na przesył, ale co z tego skoro transmisja jest b wolna?) Na kłopoty z neo wystarczy porządny modem (nie dziadostwo z tepsy) tudzież pognienie techników by porządnie wykonali robotę. Neostrada działa u kilkunastu moich klientów i w większości nie stwarza abslolutnie żadnych problemów (w 100% pod linuxem).

Podsłuchu ja bym się nie bał (WI-Fi). Wystarczą standardowo dostępne zabezpieczenia ( nie rozgłaszanie nazwy punktu dostępowego, szyfrowanie transmisji, udostępnianie punktu dostępowego tylko konkretnym MAC adresom) jest to związane z kilkoma kliknięciami i daje jak na domowy internet w zupełności wystarczające zabezpieczenie ( w praktyce nie gorsze niż kabel). KAbel owszem można położyć, ale czy go wykorzystywać? Nie wiem czy warto się wiązać szczególnie jak ktoś ma laptopa.

w zyciu majac do wyboru neostrade i sdi, nie wybral bym neostrady. Stale IP to podstawa, druga rzec to stabilnosc, sdi moze miesiacami bez restartu pracowac, neostrada choc teoretycznie ma te 128 czy 52, nigdy tego nie osiagnie w rzeczywistosci, a ile bylo przypadkow ze po tygodniu dzialania tej uslugi predkosc spadalo o polowe jak i wiecej. Moze gdziesz w centrum (warszawa) wyglada to lepiej ale u nie na podkarpaciu fatalnie, i modemu lepsze nie wiele pomagaja. :wink:

co do konfiguracji to tez z persteptywy doswiadczen mialem mniej problemow z SDI niz neostarada, choby pod linuksem. :wink: bo pod Winem to chyba konfiguracja nie mozna nazwac ani jednego ani drugiego.

Wracajac do WLANU, to jak najbardziej do laptopu, jest to przydatne, jednak, laczyc w ten sposob stacjonarne PC, nie ma sensu.

Widzę, że temat się spodobał :)

Chciałem poznać wasze opinie na temat kablologii...

Ja osobiście jestem za rozwiązaniem pół na pół, tzn. pokoje gdzie na pewno będzie miejsce do pracy będzie kabel. Ale w salonie, kuchni, jadalni na 100% będzie WiFi. Obecnie w mieszkaniu mam w taki sposób rozwiązaną sieci i jestem z niej BARDZO zadowolony.

Nie ma to jak "niezależność"

Co do sposobów łączenia się z internetem to nie mam doświadczenia z SDI. W pracy mam neostradę i hmmm - pozostaje wiele do życzenia (ale działa), a w domu łączę się przez telewizję kablową i z tego rozwiązania jestem bardzo zadowolony (zapewne nie mam co liczyć na kablówkę w moim przyszłym [niezaczętym jeszcze] domu)