Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jaki sposób ciąniecie sieć w nowych domach?  

46 użytkowników zagłosowało

1. 1. W jaki sposób ciąniecie sieć w nowych domach?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

proponuje wariant pośredni, zreszta już przedstawiany: połaczyć kablem, nawet bez gniazdek - w końcu ile razy przesuwa sie komputeryw domu, natomiast kupic router z hubem rj i wifi - wtedy masz już wszystko co trzeba i rozwojowo.
Ja mam skrętkę ale jeszcze nic nie podłączone. Sam jestem ciekaw jak to będzie działać! W dotychczasowym domu mam kablówkę i nie narzekam, 99zł/m-c. Jak będzie po podwyżce Vat-u nie wiem. Pzdr.
[w zyciu majac do wyboru neostrade i sdi, nie wybral bym neostrady. Stale IP to podstawa, druga rzec to stabilnosc, sdi moze miesiacami bez restartu pracowac, neostrada choc teoretycznie ma te 128 czy 52, nigdy tego nie osiagnie w rzeczywistosci, a ile bylo przypadkow ze po tygodniu dzialania tej uslugi predkosc spadalo o polowe jak i wiecej. Moze gdziesz w centrum (warszawa) wyglada to lepiej ale u nie na podkarpaciu fatalnie, i modemu lepsze nie wiele pomagaja. :wink:

co do konfiguracji to tez z persteptywy doswiadczen mialem mniej problemow z SDI niz neostarada, choby pod linuksem. :wink: bo pod Winem to chyba konfiguracja nie mozna nazwac ani jednego ani drugiego.

Wracajac do WLANU, to jak najbardziej do laptopu, jest to przydatne, jednak, laczyc w ten sposob stacjonarne PC, nie ma sensu.

A co takiego daje Ci stały adres IP? Ja nie mam w ogóle publicznego adresu IP i w zupełności mi to wystarcza. Gdybym miał potrzebę posiadania p. IP, to praktycznie wszelkie rzeczy które się robi w domu (i nie tylko) spokojnie da się zrobić ze zmiennym adresem IP. Może miałeś pecha z tą neostradą, ja moje wnioski opieram na kilkunastu instalacjach

w różnych rejonach prowincjonalnego miasta. Jeśli są problemy to na starcie, a później to zwykle wina modemu "za złotówkę" od TPSA. Ja bym w życiu nie wziął SDI mając do wyboru nestradę.

IP stale to podstawa :wink: , jak chcesz postawic jakis serverek, chociaz mini, chcesz cos komus podac, jakies namiary swoje (i co podaszy mu dynamiczny?) nie mowiac o sieci IRC, tam bez stalego IP nie ma sie co pokazywac, bo ani Cie nic nie da +o ani nic, bo jak? bawic sie z +o na haslo ? Albo radio internetowe bedziesz chcial ... ? nie mowiac o indentyfikacji na innych czatach, innych skryptach. Miec dynamiczne i kombinowac z DNS'ami, tunelami HTTP, zeby moc sie gdzies zalogowac, udawac ze ma sie stale IP. Zreszta neostrada z tego co wiem posiada restrykacje (+r) ze na ircu nic nie zrobisz, nawet swojego # nie zalozysz. Stale IP to naprawde podstawa :) :-?

a nie majac publicznego to juz wogule przej***, 8) :wink:

Mam położony kabel. Do każdego pomieszczenia i wyszło tego 200 m co przy obecnych cenach UTP 5e jest kosztem niewielkim. W przeciwieństwie do WiFi mogę go użyć do telefonu, dzielenia karty od TV, mogę przesyłania obrazu z kamerki w pokoju dziecka i co mi tam jeszcze przyjdzie do głowy. Jeśli bym obecnie chciał założyć sieć na WiFi to przy każdej zmianie standardu na wyższy czeka mnie wymiana sprzętu, a przy skrętce... myślę, że starczy jeszcze na wiele lat...

invix - stałe IP przy serwerach możesz obejść choćby przez DYnDNS'a... :D Na potrzeby pokazania czegoś to wystarczy...

Tu zgadzam się z KvM - zmienny IP , to trochę mniejsza wrażliwość/szansa na atak DoS np....

Ja kompa nie mam uruchomionego 24h/dobe bo oszczędzam na prądzie (więcej sprzęt grający zżera) - ergo stały IP jest mi potrzebny tak-sobie. Neostrade mam w układzie sprawiającym dużo kłopotów (na linuksie) ale jak już skonfigurowałem to moge zapomnieć - oczywiście nie sciągam dziennie iluś-tam GB filmów, bo nie mam na to ani czasu ani ochoty

pozdr - Krzysiek

a wlasnie zapomnialem jeszce ze neo ma limity transeferow :wink: :D

co ja juz kompletnie dyskwalifikuje ...

@rafałek pisalem wyzej o DNS'ach :wink:

@KrzysiekMarusza

Tu zgadzam się z KvM - zmienny IP , to trochę mniejsza wrażliwość/szansa na atak DoS np....

to tak jak nie majac samochodu jest sie bezpieczniejszym, bo ma sie mniejsza szanse spowodowania/uczestniczenia w wypadku :wink: a nie majac produ, nie ma ryzyka porazenia 8) :)

a wlasnie zapomnialem jeszce ze neo ma limity transeferow :wink: :D

co ja juz kompletnie dyskwalifikuje ...

@rafałek pisalem wyzej o DNS'ach :wink:

@KrzysiekMarusza

to tak jak nie majac samochodu jest sie bezpieczniejszym, bo ma sie mniejsza szanse spowodowania/uczestniczenia w wypadku :wink: a nie majac produ, nie ma ryzyka porazenia 8) :)

Widzę, że jesteś zwolennikiem zabytkowych technologii. Proszę bardzo, ale możesz wierzyć lub nie mało kto potrzebuje tak na prawdę publicznego IP. Jeśli ktoś nie jest piratem i nie ma specyficznych potrzeb, to mu wystarczą te limity neo do domowego użytku, a niestety dla mnie (i pewnie dla większości) stały IP nie zrekompensuje tego śmiesznego na dzisiejsze standardy pasma SDI. Internet nie stoi w miejscu i obecnie jest cała masa usług (i co więcej takich usług przybywa), które wymagają odpowiedniego pasma, a pracują równie dobrze bez publicznego IP.

KvM - jeśli wystarcza prędkość SDI to co jest w nim złego? Często NEO mimo deklarowanych transferó nie odbiega w prędkości od SDI... a TPSA ma to głęboko w ... i co im zrobisz?
KvM - jeśli wystarcza prędkość SDI to co jest w nim złego? Często NEO mimo deklarowanych transferó nie odbiega w prędkości od SDI... a TPSA ma to głęboko w ... i co im zrobisz?

Oczywiście jeśli komuś starcza... Ale zwróć uwagę że neo 128KB kosztuje chyba mniej niż połowę tego co SDI... więc jeśli ktoś nie potrzebuje stałego IP i nie straszne mu limity (a takich osób jest większość) to po co przepłacać?

Mam wrażenie, że z tym SDI to jak z windowsami. Zawsze ten najnowszy windows "jest gorszy" od poprzedniego... jak wszedł 95 to wszyscy narzekali (ale instalowali) jak wszedł 98 to samo i nie mogło być inaczej z XP. Jakoś jednak nie widzę za bardzo tych narzekaczy by korzystali z windows 3.11 który jak się analizuje wypowiedzi trzeba by użnać za najdoskonalszy windows :lol:

Najlepiej to się pracowało pod DOS'em... i 640 kB pamięci starczało... ech to były czasy. Aż łza się w oku kręci...

A no tak, zapomniałem, że DOS był najlepszy, a te windowsy to wszystko popsuły :lol: Ale wiesz, lepszy był C64 i starczało 10x mniej RAM'u :lol:

taaaa rafalek - i mialo sie na sylwka od razu konfetti w ogromnych ilosciach ;) tylko szlag czleka trafial odkurzyc to po balandze

invx - powiem ci - mieszkam pod warszawa - mam neostrade z tym tylko ze zmniejszylem ja na najwolniejsza i najtansza (wszyscy tniemy koszty :( )- transmisje wykorzystuje na maxa (moja piekna sciaga bajki dla syna za pomoca DC++) i jakos od ponad roku szybkosc sie nie zmniejszyla - ale moze masz i racje - 100lica bardzo blisko to i neutrony jakby nie zmeczone az tak ;)

taaaa rafalek - i mialo sie na sylwka od razu konfetti w ogromnych ilosciach ;) tylko szlag czleka trafial odkurzyc to po balandze

invx - powiem ci - mieszkam pod warszawa - mam neostrade z tym tylko ze zmniejszylem ja na najwolniejsza i najtansza (wszyscy tniemy koszty :( )- transmisje wykorzystuje na maxa (moja piekna sciaga bajki dla syna za pomoca DC++) i jakos od ponad roku szybkosc sie nie zmniejszyla - ale moze masz i racje - 100lica bardzo blisko to i neutrony jakby nie zmeczone az tak ;)

Jareko chyba elektrony? 8)

Widzę, że jesteś zwolennikiem zabytkowych technologii. Proszę bardzo, ale możesz wierzyć lub nie mało kto potrzebuje tak na prawdę publicznego IP. Jeśli ktoś nie jest piratem i nie ma specyficznych potrzeb, to mu wystarczą te limity neo do domowego użytku, a niestety dla mnie (i pewnie dla większości) stały IP nie zrekompensuje tego śmiesznego na dzisiejsze standardy pasma SDI. Internet nie stoi w miejscu i obecnie jest cała masa usług (i co więcej takich usług przybywa), które wymagają odpowiedniego pasma, a pracują równie dobrze bez publicznego IP.

nie jestem zwolennikiem starych technologi, jednak lubie rzeczy sprawdzone, jak by mnie bylo stac to bym sobie zalozyl DSL 1 (teraz to sie chyba inaczej nazywa) :wink: ale mnie nie stac, a jak cos chce sciagac wielkiego to w firmie to robie :wink: W moich okolicach z neostrada jest jak ktos wyzej pisal, ze jej predkos po tyg. uzytkowania nie odbiega wiele od SDI. :)

Używałam pare lat SDI, jak weszła neostrada, to poczekałam 1,5 roku, aż dadzą sobie radę z routerami /czort wie, jak sie to pisze :roll: / gdzieś w stolicy. Nie wiem, czy pamietacie, że w pierwszym roku neo zaliczała przynajmniej raz w miesiącu awarię 2-dniową. Jak już opanowali sytuację przeszłam na najwyższą w danym momencie neo. SDI był za wolny, o wiele za wolny. Też martwiłam się brakiem stałego adresu IP, w koncu uzywamy systemy rezerwacyjne, które tego wymagają. Ale okazalo się, że ten zmienny IP, wcale nie jest tak zmienny. Przy jednym zalogowaniu wychodzą informację z jednego IP 8) :D

Oczywiście płacę za najwiekszy przesył, a w Krakowie pewnie mam polowę z tego:evil:

W domu zainstalowaliśmy tą neo najmniejszą, hula super z prędkościa 2 razy wiekszą niż mamy zamówioną. Prawdopodobnie zalezy to od ilości uczestników, jakości okablowania, centrali.

Jak jest neostrada dobrze zainstalowana powinna chodzić bez zarzutu. 8)

taaaa rafalek .... 100lica bardzo blisko to i neutrony jakby nie zmeczone az tak ;)

Jareko chyba elektrony? 8)

kurcze - jak widze coraz gorzej ze mna - mysli czlek o elektronach a pisze zupelnie od czachy :( ;)

KvM - dzieki - czujny jak zawsze :) :) :)