pepi 14.01.2008 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ja po prostu nie podpiłowywałem specjalnie w celu wentylacji drzwi. Zacząłem się nad tym wszystkim zastanawiać i obserwowac i drzwi do sypialni raczej są zawsze otwarte. Po nocy roszczelniamy na cały dzień okno, na razie nić się nie dzieje ściana nie jest tak zimna jak była, może rozszczelnienie pomogło. Pion wentylacyjny, czyli komin jest nie jeden, ale w miejscu sypialni nie ma ,no taki projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 15.01.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 To jeżeli w domu istnieje wentylacja, to nie kombinuj już z kratkami na zewnątrz, tylko pozwól działać temu co już masz. Podpiłuj może jednak te drzwi, albo zrób sobie kratkę ale do wewnątrz? To takie trochę dziwne szczelne zamykanie się na noc, niezdrowe i w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 A zrobienie dodatkowej wentylacji na zewnątrz( bezpośrednio przez ściane na zewnątrz) będzie miało sens... bedzie miało sens ... Czy jest możliwa regulacja takiej kratki ... mozliwa (w czasie mrozów zdławiasz lub całkowicie zatykasz) ... i jeszcze chyba dość ważne przebić się nad podłogą, czy pod sufitem. Może wystarczy mały otwór. Pozdrawiam nawiew robisz nad podłogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.01.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Mieszkam w nowym domu drugi rok. Sypialnia jest przy ścianie szczytowej i w narożniku dopiero tej zimy zauważyłem drobne kropki na suficie.Podobna sytuacja jest w łazience, ale tu myśle, że za mało wietrzę i za mała jest kratka węntylacyjna. Co z tym robić, jak to usunąć, jak zapobiegać powstawaniu pleśni. Myślę, że winny jest mostek termiczny - ściana szczytowa dociągnięta do dachu. Ciężko to poprawić. Usuwanie pleśni bez usunięcia przyczyny to działanie doraźne. A na pleśń polecam Pufas. Drogi ale wyjątkowo skuteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 15.01.2008 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Myślę, że winny jest mostek termiczny - ściana szczytowa dociągnięta do dachu. Ciężko to poprawić. A jak powinno być tz. gdzie powinna się kończyć jak nie pod dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.01.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Myślę, że winny jest mostek termiczny - ściana szczytowa dociągnięta do dachu. Ciężko to poprawić. A jak powinno być tz. gdzie powinna się kończyć jak nie pod dachem. Niestety, to baaaaardzo powszechny błąd. Ściana szczytowa powinna się kończyć kilkanaście centymetrów przed dachem, a między nią a dachem trzeba dać ocieplenie, np. styropian. Przeczytaj ten wątek: http://forum.muratordom.pl/styk-sciany-szczytowej-z-dachem-pomozcie,t71784.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 15.01.2008 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 anpi teraz wiem o co chodzi, ale mnie to nie dotyczy mam ściane szczytową ale ona nie jest tak wysoka jak twoia. Mam kopertowy dach, a plamy pojawiły się w narożu ścian zewnętrznych przy podłodze. Ale dzięki za chęc pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.01.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 czy ktoś zaproponował skorzystanie z takiego urządzenia jak higrometr?oprócz samego przemarzania, może być jeszcze kompliacja zawilgocenia sćiany (np od zewnątrz) + przemarzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.01.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 anpi teraz wiem o co chodzi, ale mnie to nie dotyczy mam ściane szczytową ale ona nie jest tak wysoka jak twoia. Mam kopertowy dach, a plamy pojawiły się w narożu ścian zewnętrznych przy podłodze. Ale dzięki za chęc pomocy. Skoro przy podłodze, to tam musi być mostek termiczny - nie ma innej możliwości. Może w tym miejscu jest balkon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 17.12.2010 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Chętnie wrócę do tematu pleśni. U mnie bez zmian, jak pojawia się zima pleśń wyłazi na ściany. Ewidentnie jest to najzimniejsze miejsce na ścianie w pomieszczeniu. Nie mam pomysłu jak to rozwiązać. Co zrobić z wilgocią jeśli nie ma wentylacji grawitacyjnej. U rodziców dom z lat 60tych każde pomieszczenie posiada kanał wentylacyj ny, mimo założonych szczelnych okien nie ma żadnej wilgoci. Mają dom podpiwniczony, ja natomiast parterówkę z wysokim poziomem wód gruntowych. Poradzcie co z Tym robić, może jest na to już jakieś lekarstwo.Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 17.12.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Sprawdzić gdzie są mostki cieplne termowizjerem . Wezwać fachowca od wentylacji i od dociepleń itd. itp. Zrobić wentylację mechaniczną. Ewentualnie docieplić dom. Sprawdzić, czy wilgoć nie idzie od funadmentów. I dziwię się, że po 6 latach od zamieszkania nie rozwiązałeś tego problemu.. Jakiś mało mobilny jesteś Edytowane 17 Grudnia 2010 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 17.12.2010 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Wezwać fachowca od wentylacji i od dociepleń itd Właśnie wzywam, tu są najlepsi. Zrobić wentylację mechaniczną Łatwo powiedzieć, myślę bardzo duży remont przy takim rozwiązaniu, czy nie ma innych rozwiązań (tego nie wiem) Sprawdzić, czy wilgoć nie idzie od fundamentów I tu możesz mieć racje, wody gruntowe dość są dość wysoko. Ale jeśli to przez fundament to dlaczego jest to tylko w narożniku pomieszczenia sypialni. Z drugiej strony budynku jest kotłownia która posiada wentylacje (wywiew i nawiew) i nie ma mowy o żadnej pleśni a fundament ten sam. Z mobilnością jest różnie. Latem problem znika częściej otwierane są okna stąd ta zwłoka. Wyciąłem kilka centymetrów uszczelki w oknach, może złagodzi to problem,ale czy wyleczy. Czy w waszych domach są w pomieszczeniach parteru kanały wentylacyjne, u mnie w projekcie tego nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.12.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 "Chętnie wrócę do tematu pleśni. U mnie bez zmian, jak pojawia się zima pleśń wyłazi na ściany.Poradzcie co z Tym robić, może jest na to już jakieś lekarstwo." Chałupa jest spieprzona!ZROZUMIEĆ o co w tym chodzi.Zrobić remont/naprawę. Albo... pokochać... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 18.12.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Co z tego,ze nie bylo kanalow wentylacyjnych w projekcie. Trzeba bylo pomyslec o nich na etapie budowania domu. Nikt ci nie doradzi, co dzieje sie z twoim domem. Ty go budowales i musisz sam rozwiazac ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 18.12.2010 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Co z tego,ze nie bylo kanalow wentylacyjnych w projekcie. Trzeba bylo pomyslec o nich na etapie budowania domu. Nikt ci nie doradzi, co dzieje sie z twoim domem. Ty go budowales i musisz sam rozwiazac ten problem. Tak dobra rada, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.12.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Co z tego,ze nie bylo kanalow wentylacyjnych w projekcie. Trzeba bylo pomyslec o nich na etapie budowania domu. Nikt ci nie doradzi, co dzieje sie z twoim domem. Ty go budowales i musisz sam rozwiazac ten problem. Tak tylko że przy prawidło zrobionej wentylacji grawitacyjnej to nawiew masz w pomieszczeniach "czystych" jak sypialnia a kratki wywiewne w "brudnych" łazienka. pepi wycięcie uszczelek w sypialni lub nawiewni, podcięcie drzwi od sypiali tak żeby był swobodny przepływ powietrza do pomieszczeń brudnych. Zmież wilgotność w sypialni i podaj na forum. Jeżeli to nie pomaga to występuje mostek termiczny. U teściów tez jest podobna sytuacja może postaram się to opisać za jakaś czas. Też podejrzewam mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 19.12.2010 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Ok tak zrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 27.12.2010 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Tak tylko że przy prawidło zrobionej wentylacji grawitacyjnej to nawiew masz w pomieszczeniach "czystych" jak sypialnia a kratki wywiewne w "brudnych" łazienka. pepi wycięcie uszczelek w sypialni lub nawiewni, podcięcie drzwi od sypiali tak żeby był swobodny przepływ powietrza do pomieszczeń brudnych. Zmież wilgotność w sypialni i podaj na forum. Jeżeli to nie pomaga to występuje mostek termiczny. U teściów tez jest podobna sytuacja może postaram się to opisać za jakaś czas. Też podejrzewam mostek. Po kilku dniowych pomiarach wilgotność waha się między 54 - 62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 28.12.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Po kilku dniowych pomiarach wilgotność waha się między 54 - 62 TO w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.12.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Po kilku dniowych pomiarach wilgotność waha się między 54 - 62 przy dzisiejszych temperaturach to dużo, ja mam około 36% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts