Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STYROPIAN NA ELEWACJĘ I POSADZKI - PROSZĘ O PORADĘ - RATUNKU

Recommended Posts

PORATUJCIE W SPRAWIE STYROPIANU.CHODZI MI TO JAKIEJ GRUBOSCI STYROPIAN ZASTOSOWAĆ NA ELEWACJĘ (BETON KOMÓRKOWY 24 CM) I CZY WARTO ZASTOSOWAĆ 2 WARSTWY STYROPIANU (NP. 2 RAZY 5 CM).

JEŻELI CHODZI O POSADZKI (PODŁOGA NA GRUNCIE I NA PODDASZU-PŁYTY ŻELBETOWE) TO CZY MOGE ZASTOSOWAĆ STYROPIAN FS 30 (MOGE GO KORZYSTNIE NABYĆ) I CZY MOŻNA GO POŁOŻYĆ W NP. 4-5 WARSTWACH - PONIEWAŻ MA ON GRUBOŚĆ 2 CM. I CZY FS 30 NIE JEST ZA TWARDY NA POSADZKI - CHODZI O TO CZY NIE BĘDZIE ZA BARDZO AKUSTYCZNY (CZY NIE BĘDZIE ZA BARDZO DUDNIŁA POSADZKA).Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA PORADY.

Na ściany daj minimum 12cm w jednej płycie, mozesz dać frezowany(ja u siebie daję 15cm)Na posadzki możesz dać bez problemu fs30 parę warstw na mijankę.Co do dudnienia to wełna ma lepsze własciwosci akustyczne ,ale styropian nie jest taki zły.U góry przecież sie mieszka a nie odbywaja sie tam codzienne zawody w stepowaniu :D Z tąd moim zdaniem dudnienie to zaden argument.Pozdrawiam.

Z mojego doświadczenia na elewację proponuję Ci 12cm frezowany, na chudziaka na gruncie może być spokojnie FS30 w kilku warstwach (najlepiej)- 10cm spokojnie wystarczy. Musisz pamiętać, że im grubsza warstwa styropianu tym grubsza musi być wylewka (dla 10 cm styropianu FS20 ok. 7cm wylewki), ale to dotyczy szczególnie FS 20, 30 jset zdecydowanie twardszy.

Jeśli kupisz FS 30 taniej od 140 zł za FS20 lub w podobnej cenie, to śmiało w to wchodź. FS 15 frez kupowałem po 135m/sześć.

Na strop podobno wystarczy 3cm styro tzw. akustycznego. Ja będę dawał 5 cm styro + 5 cm wylewka.

Z doświadczenia mojego sąsiada: ściana 24 cm.BK+ 10cm styro frez. Podmurówka ocieplona 5 cm. styro. Podłoga parter (dość wysoka podmurówka) 8 cm styropianu. Na stropie 5 cm. styropianu FS15 + 5 cm. wylewki i bez żadnych siatek zbrojących- zero pęknięć. W domku jest bardzo ciepło i góra jest jeszcze nieogrzewana!!!

Na stropie 5 cm. styropianu FS15 + 5 cm. wylewki i bez żadnych siatek zbrojących- zero pęknięć. W domku jest bardzo ciepło i góra jest jeszcze nieogrzewana!!!

NONONO!!

No to niech dziękuje Bogu, że mu jeszcze nic nie popękało

Ja z własnego doświadczenia wiem, że popęka z czasem.

Ale takie pęknięcia na grubość żyletki to nic strasznego,

pod panele. Pod terakote obowiązkowo siatka, NIE RYZYKUJ

Zresztą to jest w geście twijego wykonawcy.....Ja bym bez siatki nie zrobił, chyba że na własną odpowiedzialność to ktoś bierze:D:D

Na stropie 5 cm. styropianu FS15 + 5 cm. wylewki i bez żadnych siatek zbrojących- zero pęknięć. W domku jest bardzo ciepło i góra jest jeszcze nieogrzewana!!!

NONONO!!

No to niech dziękuje Bogu, że mu jeszcze nic nie popękało

Ja z własnego doświadczenia wiem, że popęka z czasem.

Ale takie pęknięcia na grubość żyletki to nic strasznego,

pod panele. Pod terakote obowiązkowo siatka, NIE RYZYKUJ

Zresztą to jest w geście twijego wykonawcy.....Ja bym bez siatki nie zrobił, chyba że na własną odpowiedzialność to ktoś bierze:D:D

Siatki raczej w wylewkach poniżej 5 cm grubości tak mogę powiedzieć z doświadczenia.....