sudarek 10.03.2005 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Czy ktos wie coś na temat rur PEX/ALU/PEX z logo INVENA jakie widziałem ostatnio w jednym ze sklepów PSB. Zainteresowała mnie cena (śr. 15 - 3,15 a śr. 20 -4,65). Strona internetowa http://www.invena.pl nie otwiera się, nie można nic dowiedzieć się o producencie, certyfikatach, itd. Czy warto się w to pchać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.03.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Po wielu doświadczeniach zdecydowanie radzę Ci używać pex-ów firm renomowanych-wydaj teraz więcej ,a nie będziesz musiał wydawać później na jakiekolwiek remonty (zwłaszcza jak przyjdzie kuć podłogę z kafelek które już są dawno nie produkowane ,lub bardzo drogie). I bardzo ważna rzecz - NIE WOLNO stosować układów z tworzyw w instalacjach z kotłami na paliwa stałe. Jak Ci hydraulik takie coś zaproponuje to mu podziękuj-za dużo razy klient był mądry po szkodzie (jak to Polak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sudarek 10.03.2005 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Kurcze, ale trafiłeś. Wybiorę sprawdzoną firmę, ale to nie rozwiązuje mojego dylematu: jak zrobić instalację z rur plastikowych z kotłem na paliwa stałe. Muszę ci powiedzieć, że specjalista z firmy Hepworth na stronie Muratordom wcale nie odradza takieko rozwiązania, sugeruje tylko konieczne zabezpieczenia w postaci wymiennika ciepła. Jeżeli popatrzysz na parametry techniczne rur z miedzi (pewnie o nich myślisz jako najbardziej bezpiecznych) to zobacz, że mają zastosowanie do 110 st. C, a dobrej marki rury z plastiku prawie do takiej samej temperatury, a krótkotrwale nawet do ponad 120 st.C (np. Hepworth). Poza tym wiele osób twierdzi, że trwałość rur miedzianych często jest nierówna, a na pewno po kilkunastu latach nadają się do wymiany , szczególnie wypłukane kolanka, które mogą pęknąć w każdej chwili - tak opowiadał mi facet, który wymieniał rury w Niemczech.- rury były w dobrym stanie, ale kolanka ledwo trzymały sie kupy.Poza tym mam niedobre wspomnienia z rurami z miedzi - po ponad rocznym użytkowaniu nagle któreś kolanko nie wytrzymało i zaczęło cieknąć. Chyba rozumiesz jaki był z tym kłopot - wszystko w płytkach a tu nie wiadomo gdzie cieknie. A okazało się, że ciekło ok. 5-6 m o miejsca gdzie na ścianie pojawiły się plamy.No i bądż tu mądry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.03.2005 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Ostatnio oglądałem rurę z tworzywa przy kotle na paliwo stałe 1 (jeden) dzień po jego odpaleniu (kocioł sterowany-tylko klient sobie drzwiczki otworzył).Nieźle spuchła i pytanie ile wytrzyma. Kilka dni później widziałem rurę z tworzywa z wkładką aluminiową po podobnych przejściach-efekt? Bardzo zbliżony. A oglądałem tez instalacje miedziane ,pracujące pod ciśnieniem (ukł. zamkniety przy węglaku) po kilkakrotnym zagotowaniu wody- i wszystkie były ok. (nie licząc tych wysadzonych w powietrze przez to rozwiązanie-ukł.zamknięty). Tak ,że ja Ci radzę daj sobie z tym spokój - ale i tak zrobisz jak będziesz uważał. Aha co do kolanek -jak będę się budował to wezmę ekipę ,która nie łączy rur za pomocą kolanek tylko je wygina (są jeszcze tacy)-jak znajdę takie zdjęcia(robiłem po nich na budowie) to mogę podesłać. Aha zapytaj gościa z hepwortha czy da głowę ,że nic się nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super gacek. 10.03.2005 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Poczytaj sobie na stronie http://www.gamasan.pl . Myślę że coś tam znajdziesz na temat inveny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sudarek 10.03.2005 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Moi koledzy skończyli budowę domu w zeszłym roku. Oboje maja takie grzanie: piec na drewno, część domu z kaloryferami, druga część z ogrzewanie podłogowym. Nie mieli przez ten czas kłopotów, nawet kiedy jednemy z nich zagotowała sie woda, to nic się nie stało. Zrobione ma jakieś zabezpieczenia zabezpieczeń, wszystko zatrzymało sie tylko na kotle i nic nie poszło w rury. Oboje twierdzą, że nie ma sie czego bać. Dobrze przemyślana i wykonana instalacja w takim układzie też może być bardzo bezpieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts