fizyk 27.03.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Dzięki Wam za ten wątek... sama nie wiem czemu tu jest tak mało SDMu... przeceiż to oni wraz Wojtkiem i jego brygadą wiodą prym na szlakach... Trza przed latem gitarę odgrzać... ... Trini, gitara grzeje się cały czas A SDM i WGB są niezaprzeczalnie NAJ!! Ja dotarłem do fajnej składanki w formacie MP3 z koncertów Yapy w Łodzi. Tam jest całe mnóstwo piosenki turystycznej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sprzysiezony 27.04.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 ..czy może ktoś z Was pamięta dwa ostatnie wersy ?... autora ? tytuł ? coś mi się kołacze Zbigniew Sekulski i "List", ale nie mam pewności... gdybym mógł na priwa prosić... Posyłam ci gazetę, która o wszystkim kłamie Na czołowej stronie portret diabła On zamiast duszy złote ma medale Mówi: "pokój" - gdy sięga do gardła Przeczytaj gazetę, która o wszystkim kłamie Przypatrz się obliczu diabła Ty śpisz tam słodko w dalekiej Montanie Tulisz piersi do jedwabnego prześcieradła Przyślij mi struny do mojej gitary Tu wciąż stal przekuwają na lemiesze Ten list bedzie śpiewem, co pięć przed dwunastą wiatr przebudzenia niesie. ................ ................ Pójdź, oddaj pokłon polarnej zorzy W Cavendish, Vermont... "Pod Cavendish, Vermont, w lesie na stoku (ok. 8 km boczna, a potem lesna droga od Cavendish) mieszkal przez wiele lat Aleksander Solzenicyn. W 1994 roku bylem tam, stanalem samochodem pod prosta brama w glab lasu, do posiadlosci AS. Byla tylko jedna kamera telewizyjna nad brama, jakas zardzewiala, moze nawet nie dzialala. Samo Cavendish, VT, jest malenkim, spokojnym miasteczkiem. Wokol cudowne lasy klonowe i sosnowe. Zbieraja tam wiosna maple sape, z ktorego robia maple syrup. Jesienia, wlasnie teraz, w Vermont i sasiednim New Hampshire jest foliage festival, niewiarygodnie kolorowe liscie. Zjezdzaja turysci ogladac to i fotografowac. A nieco dalej sa piekne White Mountains w New Hampshire." [źródło] Ponury,coprawda po przeszło roku,ale lepiej póżno,niż wcale...tak,to tekst Z.Sekulskiego "Wysyłam Ci gazetę",a te dwa ,brakujące wersy brzmią: "Oto post scriptum-proszę Cię,Idź Przed Kryształową Nocą,zanim uderzy dzwon..." Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 27.04.2006 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Majka Gdy jestem sam G e Myślami biegnę C D Do mej najdroższej Jak rzeki wiernej Majka, nie jestem Ciebie wart Majka, zmieniłbym dla Ciebie cały świat Choć dni mijają A czas ucieka Ty jesteś wierna Wierna jak rzeka Majka, nie jestem... Byłaś mą gwiazdą Byłaś mą wiosną Sennym marzeniem Myślą radosną Majka, nie jestem... Oddałbym wszystko Bo jesteś inna Za jeden uśmiech Jedno spojrzenie Majka, nie jestem... Noc jest wielkim Czarnym kosmatym pająkiem Który czyha na nas W kotlinie moich snów Teraz już wiem, że całe moje życie Kochałem tylko Ciebie Majka, nie jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 28.04.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Ponury,coprawda po przeszło roku,ale lepiej póżno,niż wcale...tak,to tekst Z.Sekulskiego "Wysyłam Ci gazetę",a te dwa ,brakujące wersy brzmią: "Oto post scriptum-proszę Cię,Idź Przed Kryształową Nocą,zanim uderzy dzwon..." Dziękuję Ci bardzo, właśnie tego sobie nie mogłem przypomnieć. Kaseta z tym nagraniem z PPPP [Pierwszego Przeglądu Piosenki Prawdziwej "Zakazane piosenki"] leży gdzieś w domu, czeka na spokojniejszy czas powrotu do wspomnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.08.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witam. Długo tu nikt nie zagląda, ale może... Był kiedyś taki tekst (niżej). Zapamiętałem tylko fragmencik. Coś mi kołacze po głowie, że to Tuwim. Jak to brzmi i jak jest naprawdę? Tutaj, w kąciku kawiarenkiDo chłodnej przytulony ściany..........Samotny nucę piosenki. Nie wiem, co było i co będzie Kres był przed chwilą i początek Za oknem świata kawalątek Smętnie kołuje jak wszędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 27.09.2006 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Andrzej Waligórski "Jesień idzie" Raz staruszek, spacerując w lesie,Ujrzał listek przywiędły i bladyI pomyślał: - Znowu idzie jesień,Jesień idzie, nie ma na to rady! I podreptał do chaty po dróżce,I oznajmił, stanąwszy przed chatą,Swojej żonie, tak samo staruszce:- Jesień idzie, nie ma rady na to! A staruszka zmartwiła się szczerze,Zamachnęła rękami obiema:- Musisz zacząć chodzić w pulowerze.Jesień idzie, rady na to nie ma! Może zrobić się chłodno już jutroLub pojutrze, a może za tydzieńTrzeba będzie wyjąć z kufra futro,Nie ma rady. Jesień, jesień idzie! A był sierpień. Pogoda prześliczna.Wszystko w złocie trwało i w zieleni,Prócz staruszków nikt chyba nie myślałO mającej nastąpić jesieni. Ale cóż, oni żyli najdłużej.Mieli swoje staruszkowe zasadyI wiedzieli, że prędzej czy późniejJesień przyjdzie. Nie ma na to rady. śpiewali Olek Grotowski i Gosia Zwierzchowska starym zwyczajem tego wątku chwyty tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarmata47 29.09.2007 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Dziękuję Wam wszystkim za przypomnienie zapachu świerkowego dymu, nocnej gitary i pieśni, łopotu foka, spiekoty kurzu na szlaku i smaku źródlanej wody... Do podziękowań chciałem załączyć chyba pierwowzór wszystkich szant La Paloma Sebastiana Iradiera. Link zawiera zarówno słowa (oryginału hiszpańskiego) jak i dla muzycznie uzdolnionych nuty utworu: http://en.wikipedia.org/wiki/La_Paloma Znam stary przekład na polski tej pieśni. Oto on: W ten świat Płynie okręt prując grzebienie fal. A wkrąg Widać tylko morze i siną dal... Ten wiatr, Co tak huczy i tak żałośnie łka, Kto wie Dokąd nas ta wichura dzisiaj gna... Cóż nas obchodzi przecieź szeroki świat, Wicher po morzach pędzi nas tyle lat... Nikt z nas nie pragnie wracać, bo nie ma gdzie. Niech więc ten wicher szaleje i dalej dmie! Ref. Chłopcy na nas juź czas... Morze dziś wzywa nas... Szare fale zuchwale nam morskie Dziś dno pokazać chcą! Rzućmy smutek i źal, Wicher pędzi nas w dal... Niech marzenia, cierpienia i serca ból Obmyje morska sól! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 05.03.2008 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Szara lilijka(autor nieznany) Gdy zakochasz się w szarej lilijce a dI w świetlanym harcerskim krzyżu, E aKiedy olśni Cię blask ogniska,Radę jedną Ci dam: Ref.:Załóż mundur i przypnij lilijkę, a dczapkę na bakier włóż. G C EW szeregu stań wśród harcerzy a dI razem z nami w świat rusz. E a Razem z nami będziesz wędrowałPo Łysicy i Świętym Krzyżu,Poznasz urok Gór Świętokrzyskich,Które powiedzą Ci tak: Załóż mundur... Gdy po latach będziesz wspominałStare dzieje z harcerskiej drużyny,Swemu dziecku, co dorastac zaczyna,Radę jedną dasz: Załóż mundur... ..................................Dlaczego "Szara lilijka"?Od tygodnia znowu mogę zakładac mundur, jestem znów instruktorem, za tydzień pierwsza zbiórka z drużyną biszkoptów (wszyscy na próbie). Na palcach od grania (tyle lat bez gitary) zrobiły mi się skorupki (kto cwiczył, wie o czym mowa).Trzymajcie kciuki! [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzykkamienia 15.12.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 ..czy może ktoś z Was pamięta dwa ostatnie wersy ?... autora ? tytuł ? coś mi się kołacze Zbigniew Sekulski i "List", ale nie mam pewności... gdybym mógł na priwa prosić... Posyłam ci gazetę, która o wszystkim kłamie Na czołowej stronie portret diabła On zamiast duszy złote ma medale Mówi: "pokój" - gdy sięga do gardła Przeczytaj gazetę, która o wszystkim kłamie Przypatrz się obliczu diabła Ty śpisz tam słodko w dalekiej Montanie Tulisz piersi do jedwabnego prześcieradła Przyślij mi struny do mojej gitary Tu wciąż stal przekuwają na lemiesze Ten list bedzie śpiewem, co pięć przed dwunastą wiatr przebudzenia niesie. ................ ................ Pójdź, oddaj pokłon polarnej zorzy W Cavendish, Vermont... "Pod Cavendish, Vermont, w lesie na stoku (ok. 8 km boczna, a potem lesna droga od Cavendish) mieszkal przez wiele lat Aleksander Solzenicyn. W 1994 roku bylem tam, stanalem samochodem pod prosta brama w glab lasu, do posiadlosci AS. Byla tylko jedna kamera telewizyjna nad brama, jakas zardzewiala, moze nawet nie dzialala. Samo Cavendish, VT, jest malenkim, spokojnym miasteczkiem. Wokol cudowne lasy klonowe i sosnowe. Zbieraja tam wiosna maple sape, z ktorego robia maple syrup. Jesienia, wlasnie teraz, w Vermont i sasiednim New Hampshire jest foliage festival, niewiarygodnie kolorowe liscie. Zjezdzaja turysci ogladac to i fotografowac. A nieco dalej sa piekne White Mountains w New Hampshire." [źródło] Ponury,coprawda po przeszło roku,ale lepiej póżno,niż wcale...tak,to tekst Z.Sekulskiego "Wysyłam Ci gazetę",a te dwa ,brakujące wersy brzmią: "Oto post scriptum-proszę Cię,Idź Przed Kryształową Nocą,zanim uderzy dzwon..." Pozdrawiam. Witam no cóż ja po dwu latach z informacją iż słyszałem jeszcze jedną zwrotkę: Wybacz charakter pisma maszynę mi zabrali wzieli wiersze i książki które wysłałaś mi ostatnio piszę mało chowam w pamięci gdy wcześnie rzno walą do drzwi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts