Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nic nie wiem o oknach

Recommended Posts

Witam jestem początkujacym użytkownikiem forum ale i w sprawach budowlanych niestety także.Wykonawca stanu surowego ma przedstawić kosztorys stolarki drewnianej okiennej zasugerować firme i tak dalej ja nie wiem nic chciałabym przygotowć się na tę rozmowę.Czy mogłabym prosić o podpowiedź jakie są ważne parametry okien drewnianych , wiodące firmy na co warto wydać a co jest zbędnym dodatkiem - wiem że jest o tym dużo na forum ale ja prosiłabym o takie abc dla takich co nic nie wiedzą -ratunku!!!:-0

Czy mogłabym prosić o podpowiedź jakie są ważne parametry okien drewnianych , wiodące firmy na co warto wydać a co jest zbędnym dodatkiem - wiem że jest o tym dużo na forum ale ja prosiłabym o takie abc dla takich co nic nie wiedzą -ratunku!!!:-0

Waznym parametrem jest szerokosc okna. Ale chyba znacznie wazniejsza jest wysokosc (niech mnie ktos poprawi jesli sie myle). Pierszy parametr budowlancy podaja w cm (centymetrach), czasami - ale to zadko podaja w metrach (m). Jesli podadza w tym drugich jednostkach to musisz to podzielic pomnozyc przez 10 i bedziesz miala w cenymetrach. Jesli bedziesz chciala szerokosc podana cm powrownac z szerkoscia podana w metrach to ta piersza musisz podzielic przez 10. Jesli w kalkulatorze nie masz operacji dzielenia to uzyj komputera lub pomnoz przez 0,1 (podobno wyjdzie ten sam wynik, ale nie sprawdzalem bo nigdy nie mialem czasu.

Wysokosc z kolei podaje sie tez w centymetrach, ale pionowych.

Pchelku kupujemy część domu taki apartament z ogrodem i garażem jest w stanie surowym otwartym wykonawca ma zamknąć wykończenie będzie na naszej głowie, to ma być rozwiązanie na dobrych kilka lat ale nie dożywotnie, chodzi mi o przyzwoitej jakości okna w ciepłych brązach nie wiem jak mam zabrać sie do tematu a obawiam się że wykonawca może wykorzystać moją niewiedzę , dlatego pytam o takie podstawy które większości forumowiczów wydadzą się trywialne.

Sardinka - ile przeczytałaś(łeś) temnatów na forum o oknach. Ten temat jest jak mało który opisany z taką precyzją... No powiedz ile? Bo mnie szlak już trafia. Po co zakłądasz kolejny jak jest cały zbiór tematów gotowych gdzie możesz pytać i do tego wątek zbiorczy... Ktoś się duuuuuużo napracował by to zebrać, a ty olewsz pracę innych bo ci się nie chce? :evil:

ps perfidian czy nie bywałeś już tutaj w poprzednich wcieleniach przypadkiem?

Tak thalex. Ale wstydziłem się zabrać głos w tym wtątku pod własnym nickiem. Tym bardziej, że jak go zobaczyłem to był pierwszy - czyli pod przyklejonym "Wszystko co do tej pory było o OKNACH na forum" !!!

W pierwszym odruchu zazartowałem sobie, ale teraz po przemyśleniu uważam, że redakcja powinna podczepić ten wątek na początku. Niech Ci, którzy chcą zadać takie pytanie mają miesce do wypisania się :)

Czy mogłabym prosić o podpowiedź jakie są ważne parametry okien drewnianych , wiodące firmy na co warto wydać a co jest zbędnym dodatkiem - wiem że jest o tym dużo na forum ale ja prosiłabym o takie abc dla takich co nic nie wiedzą -ratunku!!!:-0

Waznym parametrem jest szerokosc okna. Ale chyba znacznie wazniejsza jest wysokosc (niech mnie ktos poprawi jesli sie myle). Pierszy parametr budowlancy podaja w cm (centymetrach), czasami - ale to zadko podaja w metrach (m). Jesli podadza w tym drugich jednostkach to musisz to podzielic pomnozyc przez 10 i bedziesz miala w cenymetrach. Jesli bedziesz chciala szerokosc podana cm powrownac z szerkoscia podana w metrach to ta piersza musisz podzielic przez 10. Jesli w kalkulatorze nie masz operacji dzielenia to uzyj komputera lub pomnoz przez 0,1 (podobno wyjdzie ten sam wynik, ale nie sprawdzalem bo nigdy nie mialem czasu.

Wysokosc z kolei podaje sie tez w centymetrach, ale pionowych.

no perfidian! zawiodłeś mnie!

SARDINKA, najwazniejsze - okna muszą mieć szyby. koniecznie. i jak ci wykonawca powie ze mają ka11 "jedenjeden" (ew. u11) to nie bedzie źle. jak bedzie chciał montować na pianke to nie taką do golenia. okna mogą być w wyposażone w klamki, choć jak i zaproponuje bez klamek, to sie od razu nie obrażaj, bo nie uważa cię za nomalną inaczej

Nie róbta se jaj :D z biednej sardinki.

Ona nie ma okien!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A jak nie ma okien to nie ma czego myć.

Byście jej doradziliście - forumowe rekiny co macie okna i co macie co myć.

Sardinka jest w potrzebie - co z Was za chłopy leniwe??????

Sardinka - okien ci w Polsce dostatek - wejdź na link na samej górze tematów porad [ten przyklejony] tam jest wszystko!!!!!!!!!!!!!

jejku - obronca plci niewiesciej sie znalazl ;) i to na zielono ;)

Sardinka - widzisz - tu juz wszyscy maja alergie na taki watek - skorzystaj z propozycji Pchelka by na priv sie z nim umowic - fajny chlop - naprawde, co prawda zonaty ale czasem to zaleta :lol: uczynny :lol: spokojny :lol: jego tak szybko jak innych szlag nie trafia :lol: chyba ze wymiary w kilomerach podasz ;) - moze jak juz bedziesz te okienka miala ON Ci je myc bedzie przychodzil :lol:

No dobra - dosc tych jaj z niezorientowanej w temacie biednej istoty plci przeciwnej (chyba gdyz net to taki bezplciowy instrument ;) )

Sugeruje jedna zaczac od pierwszego przyklejonego watku - wyszukac zagadnienie i czytac...... czytac......czytac az oczy lazmi zajda i jeszcze dalej czytac......czytac...... a pozniej to juz tylko spac i marzyc ;)

a co mi tam - mow smialo Pchelek (kurcze - tak bylo to widac? ;) )

Ja mam swoj wybor miss - i nie boje sie do niego na glos przed wszystkimi przyznac - a co mi tam :)

1 - Kasiorek (na Nia swoj glos oddalem w wyborach i faktycznie oczoplasu na jej realny widok dostalem :) :) :) )

2 - Marcenka i Kleo, Kleo i Marcenka ;)

3 - nie ma ;)

I co ? zabije mnie za to zem samiec i za kobietami oczami wodze? Toz to sama natura :) ciagnie wilka do lasu ;)

Moja wina moja bardzo wielka wina....Biję sie w sardinkowe piersi

...Tak moja wina bo nie zgłębiłam tematu powyżej

...Nie z lenistwa .. z poczucia że to forum nazbyt specjalistyczne wątki porusza no a ja miałam na zajutrz spotkanie z inwestorem , na którego napadłam nota bene niemiłosiernie bo mi się coś kołatało o suchym szkleniu nie potrafiłam sprecyzować ale upierałam się że Urzędowski coś tam ma żle, zdecydowanie nieprofesjonalnie zaczęłam

dziekuje mimo wszystko wszyskim panom co uświadamiali mi fakt posiadania szyb przez okna , motoryki wyżej wymienionych oraz objaśniali tajemnicę pojęcia centymetra