Sardinka 10.03.2005 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Witam jestem początkujacym użytkownikiem forum ale i w sprawach budowlanych niestety także.Wykonawca stanu surowego ma przedstawić kosztorys stolarki drewnianej okiennej zasugerować firme i tak dalej ja nie wiem nic chciałabym przygotowć się na tę rozmowę.Czy mogłabym prosić o podpowiedź jakie są ważne parametry okien drewnianych , wiodące firmy na co warto wydać a co jest zbędnym dodatkiem - wiem że jest o tym dużo na forum ale ja prosiłabym o takie abc dla takich co nic nie wiedzą -ratunku!!!:-0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 10.03.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 10.03.2005 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 podaj chociaż kilka zdań o tych oknach - o czym marzysz [no chodzi o okna ]. Co to ma być???? tak ogólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perfidian 10.03.2005 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Czy mogłabym prosić o podpowiedź jakie są ważne parametry okien drewnianych , wiodące firmy na co warto wydać a co jest zbędnym dodatkiem - wiem że jest o tym dużo na forum ale ja prosiłabym o takie abc dla takich co nic nie wiedzą -ratunku!!!:-0 Waznym parametrem jest szerokosc okna. Ale chyba znacznie wazniejsza jest wysokosc (niech mnie ktos poprawi jesli sie myle). Pierszy parametr budowlancy podaja w cm (centymetrach), czasami - ale to zadko podaja w metrach (m). Jesli podadza w tym drugich jednostkach to musisz to podzielic pomnozyc przez 10 i bedziesz miala w cenymetrach. Jesli bedziesz chciala szerokosc podana cm powrownac z szerkoscia podana w metrach to ta piersza musisz podzielic przez 10. Jesli w kalkulatorze nie masz operacji dzielenia to uzyj komputera lub pomnoz przez 0,1 (podobno wyjdzie ten sam wynik, ale nie sprawdzalem bo nigdy nie mialem czasu. Wysokosc z kolei podaje sie tez w centymetrach, ale pionowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 10.03.2005 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Sardinka i perfidian witajcie na forum. Kliknij na ten link poniżej;http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=40173&start=0 a okna kupujcie takie jakie wam się będą podobać. ps perfidian czy nie bywałeś już tutaj w poprzednich wcieleniach przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sardinka 10.03.2005 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Pchelku kupujemy część domu taki apartament z ogrodem i garażem jest w stanie surowym otwartym wykonawca ma zamknąć wykończenie będzie na naszej głowie, to ma być rozwiązanie na dobrych kilka lat ale nie dożywotnie, chodzi mi o przyzwoitej jakości okna w ciepłych brązach nie wiem jak mam zabrać sie do tematu a obawiam się że wykonawca może wykorzystać moją niewiedzę , dlatego pytam o takie podstawy które większości forumowiczów wydadzą się trywialne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.03.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Sardinka - ile przeczytałaś(łeś) temnatów na forum o oknach. Ten temat jest jak mało który opisany z taką precyzją... No powiedz ile? Bo mnie szlak już trafia. Po co zakłądasz kolejny jak jest cały zbiór tematów gotowych gdzie możesz pytać i do tego wątek zbiorczy... Ktoś się duuuuuużo napracował by to zebrać, a ty olewsz pracę innych bo ci się nie chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 11.03.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 sardinka - omijamy forum bo jest tu kilku ignorantów - a perfidian to jakiś chyba blondyn [tak jakoś przynudza o jakiś centymatrach i metrach - niby to ma być dowcipne]. Podaj mi na priva swój e-mail prywatny. Podam Ci mój e-mail i telefon - będzie latwiej coś ustalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perfidian 11.03.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 ps perfidian czy nie bywałeś już tutaj w poprzednich wcieleniach przypadkiem? Tak thalex. Ale wstydziłem się zabrać głos w tym wtątku pod własnym nickiem. Tym bardziej, że jak go zobaczyłem to był pierwszy - czyli pod przyklejonym "Wszystko co do tej pory było o OKNACH na forum" !!! W pierwszym odruchu zazartowałem sobie, ale teraz po przemyśleniu uważam, że redakcja powinna podczepić ten wątek na początku. Niech Ci, którzy chcą zadać takie pytanie mają miesce do wypisania się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 11.03.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Czy mogłabym prosić o podpowiedź jakie są ważne parametry okien drewnianych , wiodące firmy na co warto wydać a co jest zbędnym dodatkiem - wiem że jest o tym dużo na forum ale ja prosiłabym o takie abc dla takich co nic nie wiedzą -ratunku!!!:-0 Waznym parametrem jest szerokosc okna. Ale chyba znacznie wazniejsza jest wysokosc (niech mnie ktos poprawi jesli sie myle). Pierszy parametr budowlancy podaja w cm (centymetrach), czasami - ale to zadko podaja w metrach (m). Jesli podadza w tym drugich jednostkach to musisz to podzielic pomnozyc przez 10 i bedziesz miala w cenymetrach. Jesli bedziesz chciala szerokosc podana cm powrownac z szerkoscia podana w metrach to ta piersza musisz podzielic przez 10. Jesli w kalkulatorze nie masz operacji dzielenia to uzyj komputera lub pomnoz przez 0,1 (podobno wyjdzie ten sam wynik, ale nie sprawdzalem bo nigdy nie mialem czasu. Wysokosc z kolei podaje sie tez w centymetrach, ale pionowych. no perfidian! zawiodłeś mnie! SARDINKA, najwazniejsze - okna muszą mieć szyby. koniecznie. i jak ci wykonawca powie ze mają ka11 "jedenjeden" (ew. u11) to nie bedzie źle. jak bedzie chciał montować na pianke to nie taką do golenia. okna mogą być w wyposażone w klamki, choć jak i zaproponuje bez klamek, to sie od razu nie obrażaj, bo nie uważa cię za nomalną inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigas 11.03.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 no i sprawa oczywiście najważniejsza, okna powinny się otwierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 11.03.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 ... i zamykać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 11.03.2005 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 ..i powinny mieć szybę albo witraż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 11.03.2005 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 11.03.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Nie róbta se jaj z biednej sardinki. Ona nie ma okien!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A jak nie ma okien to nie ma czego myć. Byście jej doradziliście - forumowe rekiny co macie okna i co macie co myć. Sardinka jest w potrzebie - co z Was za chłopy leniwe?????? Sardinka - okien ci w Polsce dostatek - wejdź na link na samej górze tematów porad [ten przyklejony] tam jest wszystko!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.03.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 jejku - obronca plci niewiesciej sie znalazl i to na zielono Sardinka - widzisz - tu juz wszyscy maja alergie na taki watek - skorzystaj z propozycji Pchelka by na priv sie z nim umowic - fajny chlop - naprawde, co prawda zonaty ale czasem to zaleta uczynny spokojny jego tak szybko jak innych szlag nie trafia chyba ze wymiary w kilomerach podasz - moze jak juz bedziesz te okienka miala ON Ci je myc bedzie przychodzil No dobra - dosc tych jaj z niezorientowanej w temacie biednej istoty plci przeciwnej (chyba gdyz net to taki bezplciowy instrument ) Sugeruje jedna zaczac od pierwszego przyklejonego watku - wyszukac zagadnienie i czytac...... czytac......czytac az oczy lazmi zajda i jeszcze dalej czytac......czytac...... a pozniej to juz tylko spac i marzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszen 12.03.2005 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 Do Sardinka:[email protected] - były sprzedawca okien PCWDo usług!!!Ł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 12.03.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 jareko bo powiem twojej połowie na kim oczy wieszałeś na forumowym spotkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.03.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 a co mi tam - mow smialo Pchelek (kurcze - tak bylo to widac? ) Ja mam swoj wybor miss - i nie boje sie do niego na glos przed wszystkimi przyznac - a co mi tam 1 - Kasiorek (na Nia swoj glos oddalem w wyborach i faktycznie oczoplasu na jej realny widok dostalem :) ) 2 - Marcenka i Kleo, Kleo i Marcenka 3 - nie ma I co ? zabije mnie za to zem samiec i za kobietami oczami wodze? Toz to sama natura ciagnie wilka do lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sardinka 14.03.2005 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Moja wina moja bardzo wielka wina....Biję sie w sardinkowe piersi...Tak moja wina bo nie zgłębiłam tematu powyżej ...Nie z lenistwa .. z poczucia że to forum nazbyt specjalistyczne wątki porusza no a ja miałam na zajutrz spotkanie z inwestorem , na którego napadłam nota bene niemiłosiernie bo mi się coś kołatało o suchym szkleniu nie potrafiłam sprecyzować ale upierałam się że Urzędowski coś tam ma żle, zdecydowanie nieprofesjonalnie zaczęłam dziekuje mimo wszystko wszyskim panom co uświadamiali mi fakt posiadania szyb przez okna , motoryki wyżej wymienionych oraz objaśniali tajemnicę pojęcia centymetra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts