Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie wyboru projektu domu. Ten mnie interesujący ma we fragmencie ''pustkę'' powodującą otwacie przestrzeni na poddasze użytkowe (centralnie umieszczona, niezabudowana klatka i kominek). Mam wątpliwość jak to może wpłynąć na skuteczność ogrzewania pomieszczeń parteru (salon połączony z kuchnią). Informacje ze szkolnej fizyki pozwalają przypuszczać, że ogrzane powietrze będzie ulatywać pod strop poddasza? Może architektonicznie zabieg z pustką będzie ciekawy, lecz praktycznie trudno będzie osiągnąć poczucie komfortu cieplego na parterze? Proszę o opinie na ten temat (może użytkowników domów z antresolami?). Pozdrawiam.

Podlasiak05

https://forum.murator.pl/topic/30097-skuteczno%C5%9B%C4%87-ogrzewania-parteru-strop-nad-nim-z-pustk%C4%85/

Słuszne obawy. Obecnie mieszkam w domu z antresolą i w ub. roku wybrałem typowy projekt nowego domu w którym też była pustka nad pokojem dziennym. Projekt miał wiele zalet i tą jedną wadę. W adaptacji projektu w pierwszej kolejności zrezygnowaliśmy z tego rowiązania.

Z doświadczenia powiem krótko - ciągłe przeciągi i problemy z utrzymaniem jednakowej tem. na parterze i poddaszu.

Wybór i tak należy do Ciebie.

DF