Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

No to jeszcze o studni :)

Sloneczko

Recommended Posts

5m3 ... śmiech. to mało bardzo mało na podlewanie ogrodu. Szczególnie dobrze nasłonecznionego .....

Na jedno podlanie dobrze nasłonecznionego ogródka o powierzchni ok. 200 m2 schodzi mi ok. 300-400 litrów wody. To jest: 0.3-0.4 m3.

Wiele z postów wskazuje że dobrze czasmi jest podlać tak z 100l na m2 trawnika. Ty podlewasz ilościa 2 l/m2 - z tego te wyliczenia.

Duży i nasłoneczniony ogród? Płać i podlewaj lub nie płać i czekaj na deszczyk!

Zbieraj deszczówkę w wydzielonym zbiorniku pod gruntem! Zagospodaruj ją! Sporo tu o tym napisali!

Aby zbierać deszczówke zbiorniki musiałbym mieć ogromne ... tak z 20 m3. Taniej jest pobierać ja z sieci - podobna moja woda z sieci jest najlepsza w regionie poznańskim (Rogalin) z jakiegoś odwieru. Tak więc i tak ze studni głebinowej.

W sumie to mój ogród jest na 2 działkach. Na kazdej z nich mam prawo zrobić jedną studnię ... czyli według przepisów mogę pobierać 10 m3 - ale chyba nie o to tu chodzi.

Wiele z postów wskazuje że dobrze czasmi jest podlać tak z 100l na m2 trawnika.

Poprawka (niewiele zmieniająca): przeliczyłem i wyszło mi, że do podlania jest trochę mniej, ok. 140 m2. Wyjdzie pewnie coś ze 3 l/m2 codziennego podlewania. Weź też pod uwagę, że podlewam rośliny, a nie cały teren.

Z tymi 100 litrami na metr to zastanów się: na taki wcale nieduży ogródek wyszłoby 14.000 litrów, tj. 14 m3. Czternaście ton wody jednorazowo ?... A gdybym chciał podlewać cały mój "trawnik" wokół domu (ca. 1000 m2), potrzebowałbym 100 m3 na jeden raz. Sorki, NOTO, ale to nonsens !

P.S. A co do "wiele postów" - ktoś kiedyś rzucił hasło: "Jedzcie g**na ! Miliony much nie mogą się mylić !" ;)

Wiele z postów wskazuje że dobrze czasmi jest podlać tak z 100l na m2 trawnika.

Poprawka (niewiele zmieniająca): przeliczyłem i wyszło mi, że do podlania jest trochę mniej, ok. 140 m2. Wyjdzie pewnie coś ze 3 l/m2 codziennego podlewania. Weź też pod uwagę, że podlewam rośliny, a nie cały teren.

Z tymi 100 litrami na metr to zastanów się: na taki wcale nieduży ogródek

Oczywiście się machnąlem ... żródła wspominają o 10 litrach.

Sam zuzywam na podlewanie "po oszczednościach" głównie w kropelkowaniu ok. 10 m3. (na początku szło mi 15 m3)

Mam do podlania ok 1700 m2 z czego większość to trawnik na piachu :(

Sam zuzywam na podlewanie "po oszczednościach" głównie w kropelkowaniu ok. 10 m3. (na początku szło mi 15 m3)

Mam do podlania ok 1700 m2 z czego większość to trawnik na piachu :(

Czyli na oko nieco ponad 5,5 litra na m2. Ale powtórzę: Ty podlewasz trawę (każdy cm2), ja - ogródek, czyli pojedyncze rośliny lub rzędy roślin. Per saldo - myślę, że podlewamy tak samo :)

Powinnam zmienić tytuł na "NOTO jeszcze o studni" ;)

Jakoś chyba telepatycznie Cię przywołałam :):)

Temat jest u mnie na topie. Ostatnie korekty czasów podleawania i uszczelnienie węża w 2 miejsca spowodowało zmniejszenie zużycia wody ....

ale i tak studnia byłaby najlepszym rozwiązaniem - dlatego też drążę temat :)

• 4 weeks później...