Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wykonanie instalacji elektrycznej

pamela

Recommended Posts

Chcę zrobić instalację elektryczną. Ceny jakie usłyszałam od fachowców wachają się od 1200-2500 za robociznę. Jęzeli ktoś ma jakieś doświadczenia to z góry dziękuję

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: redakcja dnia 2002-10-14 16:55 ]

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Zasilenie od skrzynki do rozetki w budynku - 35 zł/mb

Punkty oświetleniowe - 40 zł

Siła do kuchni i garażu - 15 zł/mb

Obwód do pieca gazowego - 8zł/mb

Obwód do ogrzewania podłogowego 15 zł/mb

Domofon - 5 zł/mb

Zasilenie do bramy 5 zł/mb

W zestaw wchodzi rozdzielnia główna kompletna z bezpiecznikami i osprzęt (zestaw siłowy do garażu, oprawki, żarówki).

Oprócz tego wszystkie pozwolenia, uzgodnienia i umowy były mi podstawiane pod nos do podpisania.

Nie widziałem żadnego urzędnika na oczy, a prąd hula w kabelkach

aż miło. Na moim prądzie sąsiad wybudował dom na działce obok.

Cena jest z jesieni 2001, ponieważ nie była najtańsza to sądzę, że tyle kosztuje i dziś. Okolica Warszawy

• 3 weeks później...
Ja we Wrocławiu przy remoncie mieszkania płacilem w ubiegłym roku tj. 2001 42 pln od punktu do reki, bez faktury. Wymiana tablicy liczona była jak 4 punkty. Cena nie obejmowała kosztów osprzętu natomiast elektryk sam przywoził materiały, konsultował z nami co gdzie chcemy, doradzał i do końca remontu był z nami tak, że sam montował "pod klucz" wszystkie gniazdka i wyłaczniki. Może drogo ale miał uprawnienia i jet wszystko ok.

• 2 weeks później...
A propo odbioru. Niekoniecznie do odbioru potrzebujecie wykonawcy z uprawnieniami. Jeżeli brat, ojciec posiada świadectwo kwalifikacyjne SEP może takiego odbioru dokonać. Warto to sprawdzić wcześniej w zakładzie energetycznym, bo co kraj to obyczaj. Ja tak zrobiłem bez najmniejszych problemów (oprócz dotarcia do informacji, że tak można).

On 2002-12-09 13:41, Monika150 wrote:

Jestem ciekawa, czy w cenie "punktu" powinno się również znależć montowanie gniazdek itd , czy za tą usługę płaci się osobno wzywając elektryka drugi raz gdy są już tynki.

Jak to było u Was?

Ponawiam pytanie Moniki, bo też chciałabym to wiedzieć. Odezwijcie się, proszę....

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Luśka dnia 2002-12-17 22:07 ]

On 2002-12-09 13:41, Monika150 wrote:

Jestem ciekawa, czy w cenie "punktu" powinno się również znależć montowanie gniazdek itd , czy za tą usługę płaci się osobno wzywając elektryka drugi raz gdy są już tynki.

Jak to było u Was?

teoretycznie - przy tych cenach ... powinno !

w praktyce - Monika - mąż !!!

(gniazdka i łączniki przymocuje gratis :smile:)

to ulubiona męska "zabawka"... takie przykręcanie gniazdek

podejrzewam ... :smile:

Mój ojciec jest ma zakład elektroinstalacyjny i zwykle na pytanie "ile za punkt" odpowiadał przedziałem, a potem i tak robił kalkulację w oparciu o KNR-y. Wiecie jaki może być rozrzut w nakładzie pracy w różnych typach domów i różnym typie instalacji! Co do samodzielnego wykonawstwa to poprawialiśmy taką jedną instalację. Włos mi się jeżył na głowie co tam były za cuda. Wcześniej wydawało mi się, że Ci inwestorzy mają trochę wiedzy, ale jak się okazało przeceniłem ją tysiąckroć. Użycie przewodów giętkich (takie jak do przedłużacza) było najmniejszym "przestępstwem". W niektórych miejscach użyto ... 300 ohm-owy przewód antenowy!!! Rozplanowanie puszek rozgałęźnych to była po prostu poezja. Tu właśnie wychodzi to o czym pisze Dave (pomiary w domach jednorodzinnych, z tego co wiem nie są konieczne przy odbiorze, chyba że "podpisywacz" po prostu chce się upewnić czy faktycznie jest OK) - lepiej dać 2 tysiące za instalację, którą nam wykona profesjonalista, niż 1 tys. za podpis. Jak wielokrotnie przekonałem się w praktyce - wizje inwestorów nie do końca obejmują wszystkie aspekty i doradztwo starego "wyjadacza" może wielu pomóc. Jeżeli jednak ktoś czuje się na siłach, to wykonanie instalacji faktycznie nie jest trudne. Proponuję wtedy wziąć gościa, co "ją podpisze", opowiedzieć własną wizję i sposób wykonania, niech dorzuci własny komentarz, zrobić, a potem niech oceni i przed zatynkowaniem i na koniec.

• 3 weeks później...

20 zł od punktu - bez materiału - jest to cena uśredniona - jedne punkty wychodzą drozej inne taniej - ta cena jest dośc wysoka - obejmuje także sprządzenie dokumentacji.

Firm oferujących te usługi jest cała moc i proszą sie o robotę więc nie warto brać tych co liczą za dużo. Warto negocjować cenę.

20 zł za punkt za samą robociznę to i tak wysoka cena.

• 3 weeks później...