pamela 26.09.2002 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 Chcę zrobić instalację elektryczną. Ceny jakie usłyszałam od fachowców wachają się od 1200-2500 za robociznę. Jęzeli ktoś ma jakieś doświadczenia to z góry dziękuję [ Ta Wiadomość była edytowana przez: redakcja dnia 2002-10-14 16:55 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 26.09.2002 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 A to ciekawe. Zwykle liczą od tzw. punktu tj. od kontaktu (czyli fachowo bodajże łacznika) lub włacznika do światła (samo światło nie jest liczone). Bez materiału 20-22 zł z materiałem 35-45 zł za punkt. OOdzielne liczone jest przyłacze i podłaczenie skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2002 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Czy znacie jakieś tytuły książek o samodzielnym zakładaniu instalacji elektrycznej.Proszę o kontaktVoytec[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 05.10.2002 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2002 Anonimowy - a kto ci pożniej odbierze instalację? Lepiej nie próbować samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2002 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 Pomimo tego chciałbym sie dowiedzieć czy są jakieś książki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 11.10.2002 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 robocizna 20 zł za punkt, bez faktury - Wrocław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 11.10.2002 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Samemu można położyć kabelki, porobić kontakty i wtyczki - to banalne. Ale do szafki trzeba zatrudnić kogoś z uprawnieniami, kto podpisze się pod całością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 14.10.2002 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Dokladnie - i tak bez osoby z uprawnieniami sie nie obejdzie. I musza zostac zrobione pomiary. Jak sie dowiedzialem ze same pomiary i odbior to 1tys zl a wykonanie calej instalacji z odbiorem 2tys to zrezygnowalem z samodzielnego wysilku... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 14.10.2002 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 trzeba miec jeszcze czas aby samemu coś zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 17.10.2002 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 W okolicach Łodzi - 30 zł. za punkt. Sprawdzony dobry fachowiec. Podpowie gdzie by tu jeszcze dodac jakiś punkt, żeby było wygodnij nie z chęci zysku. Zyczliwy człowiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 25.10.2002 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Witam na forum. Ja ze swiebodzina. Czy moze ktos zna dobrego, godnego polecenia pana elektryka, ktory porzadnie zrobi i odbierze instalacje elektryczna? Pozdrawiam. kotwiczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 10.11.2002 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2002 Zasilenie od skrzynki do rozetki w budynku - 35 zł/mbPunkty oświetleniowe - 40 złSiła do kuchni i garażu - 15 zł/mbObwód do pieca gazowego - 8zł/mbObwód do ogrzewania podłogowego 15 zł/mbDomofon - 5 zł/mbZasilenie do bramy 5 zł/mb W zestaw wchodzi rozdzielnia główna kompletna z bezpiecznikami i osprzęt (zestaw siłowy do garażu, oprawki, żarówki).Oprócz tego wszystkie pozwolenia, uzgodnienia i umowy były mi podstawiane pod nos do podpisania.Nie widziałem żadnego urzędnika na oczy, a prąd hula w kabelkach aż miło. Na moim prądzie sąsiad wybudował dom na działce obok. Cena jest z jesieni 2001, ponieważ nie była najtańsza to sądzę, że tyle kosztuje i dziś. Okolica Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.11.2002 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Ja we Wrocławiu przy remoncie mieszkania płacilem w ubiegłym roku tj. 2001 42 pln od punktu do reki, bez faktury. Wymiana tablicy liczona była jak 4 punkty. Cena nie obejmowała kosztów osprzętu natomiast elektryk sam przywoził materiały, konsultował z nami co gdzie chcemy, doradzał i do końca remontu był z nami tak, że sam montował "pod klucz" wszystkie gniazdka i wyłaczniki. Może drogo ale miał uprawnienia i jet wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monias 09.12.2002 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Jestem ciekawa, czy w cenie "punktu" powinno się również znależć montowanie gniazdek itd , czy za tą usługę płaci się osobno wzywając elektryka drugi raz gdy są już tynki.Jak to było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_dlugi 12.12.2002 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 A propo odbioru. Niekoniecznie do odbioru potrzebujecie wykonawcy z uprawnieniami. Jeżeli brat, ojciec posiada świadectwo kwalifikacyjne SEP może takiego odbioru dokonać. Warto to sprawdzić wcześniej w zakładzie energetycznym, bo co kraj to obyczaj. Ja tak zrobiłem bez najmniejszych problemów (oprócz dotarcia do informacji, że tak można). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 17.12.2002 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 On 2002-12-09 13:41, Monika150 wrote: Jestem ciekawa, czy w cenie "punktu" powinno się również znależć montowanie gniazdek itd , czy za tą usługę płaci się osobno wzywając elektryka drugi raz gdy są już tynki. Jak to było u Was? Ponawiam pytanie Moniki, bo też chciałabym to wiedzieć. Odezwijcie się, proszę.... [ Ta wiadomość była edytowana przez: Luśka dnia 2002-12-17 22:07 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2002 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 On 2002-12-09 13:41, Monika150 wrote: Jestem ciekawa, czy w cenie "punktu" powinno się również znależć montowanie gniazdek itd , czy za tą usługę płaci się osobno wzywając elektryka drugi raz gdy są już tynki. Jak to było u Was? teoretycznie - przy tych cenach ... powinno ! w praktyce - Monika - mąż !!! (gniazdka i łączniki przymocuje gratis ) to ulubiona męska "zabawka"... takie przykręcanie gniazdek podejrzewam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.12.2002 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Mój ojciec jest ma zakład elektroinstalacyjny i zwykle na pytanie "ile za punkt" odpowiadał przedziałem, a potem i tak robił kalkulację w oparciu o KNR-y. Wiecie jaki może być rozrzut w nakładzie pracy w różnych typach domów i różnym typie instalacji! Co do samodzielnego wykonawstwa to poprawialiśmy taką jedną instalację. Włos mi się jeżył na głowie co tam były za cuda. Wcześniej wydawało mi się, że Ci inwestorzy mają trochę wiedzy, ale jak się okazało przeceniłem ją tysiąckroć. Użycie przewodów giętkich (takie jak do przedłużacza) było najmniejszym "przestępstwem". W niektórych miejscach użyto ... 300 ohm-owy przewód antenowy!!! Rozplanowanie puszek rozgałęźnych to była po prostu poezja. Tu właśnie wychodzi to o czym pisze Dave (pomiary w domach jednorodzinnych, z tego co wiem nie są konieczne przy odbiorze, chyba że "podpisywacz" po prostu chce się upewnić czy faktycznie jest OK) - lepiej dać 2 tysiące za instalację, którą nam wykona profesjonalista, niż 1 tys. za podpis. Jak wielokrotnie przekonałem się w praktyce - wizje inwestorów nie do końca obejmują wszystkie aspekty i doradztwo starego "wyjadacza" może wielu pomóc. Jeżeli jednak ktoś czuje się na siłach, to wykonanie instalacji faktycznie nie jest trudne. Proponuję wtedy wziąć gościa, co "ją podpisze", opowiedzieć własną wizję i sposób wykonania, niech dorzuci własny komentarz, zrobić, a potem niech oceni i przed zatynkowaniem i na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anhalt 08.01.2003 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 20 zł od punktu - bez materiału - jest to cena uśredniona - jedne punkty wychodzą drozej inne taniej - ta cena jest dośc wysoka - obejmuje także sprządzenie dokumentacji.Firm oferujących te usługi jest cała moc i proszą sie o robotę więc nie warto brać tych co liczą za dużo. Warto negocjować cenę.20 zł za punkt za samą robociznę to i tak wysoka cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 28.01.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 W okolicach Warszawy cena od punktu to 32 PLN. Oddzialnie liczona jest skrzynka i przyłączenie. Ja od 120 punktów zapłaciłem 5600 (skrzynka i przyłącze w cenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts