Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wykonanie instalacji elektrycznej

pamela

Recommended Posts

Czytając ten wątek uświadomiłem sobie, ile zaoszczędziłem samodzielnie wykonując instalacje elektryczną :D .

Mam ok. 150 punktów elektrycznych, ale instalacja jest łączona przez moduły sterujące i wykonawcze. Nie mam tradycyjnych puszek łączeniowych. Przewody łączą się w rozdzielniach (mam ich w domu pięć). Z tak wykonaną instalacją mogę zrobić wszystko (wszelkie układy sterowania - ściemniacze, zdalne sterowanie, centralne włączanie/wyłączanie oświetlenia w całym domu, tworzenie scen oświetleniowych, itp.).

Do tego rozbudowane instalacje do systemu alarmowego, sterowania do rolet, instalacji antenowej + instalacja telefoniczna, domofonowa i sieć komputerowa.

Uff, trochę tego się na zbierało :lol: .

Instalacja elektryczna i okablowanie do pozostałych instalacji kosztowała mnie ok. 7 tyś. zł (oczywiście jeszcze bez osprzętu, bo to już osobny temat - włącznik można kupić za 5 zł, a można i za 150 zł)

Od razu wyjaśniam, że jestem trochę zboczony zawodowo, dlatego mam taką instalację :lol: :lol: :lol:

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój dobry znajomy ma firmę zajmująca się profesjonalnymi, specjalizowanymi instalacjami elektrycznymi (przemysłówka, szpitale itp). Niestedty nie robi po domach.

Natomoast ma świetną metodę, która pomaga znajomym samemu kłaść sobie instalacje. Może znajdziecie takiego znajomego specjalistę, szczędzajac może nie tak dużo (przeciez trzbea specjaliście zapłacić), ale za to mając pewnośc, że wszytsko będzie O.K.

Wygląda to tak: Znajomy bierze kredę i "kładzie instalację" na sucho -> pokazuje gdzie jaki kabel, pisze przekroje itp. wszystko w przepisowych odległościach i ilosciach, razem przy okazji możecie dołozyć nowe punkty :-). Praca własna kończy się na podprowadzeniu odrobinę za długich kabli do dzzury. gdzie będzie skrzynka. Skrzynke podłącza on.

to wszytko - nie wiem czy oszczędność jest DUŻA ale zawsze to taniej niż firma na fakturę.

pozdrawiam

Właśnie dziś ugadałem elektryka.

Gość sprawdzony na innej budowie u znajomego.

Weźmie od nas 20 pln / punkt + VAT. Załatwia towar z upustami (np. 40% na okablowanie). I rzeczywiście, gość zaopatruje się w pobliskiej hurtowni, która na szczęście nie ma cen wyjściowych w stylu + 40%, tylko normalne rynkowe.

Dodatkowo skasuje za podłączenie od skrzynki w płocie do budynku (400 pln z wykopami) i za załatwianie spraw w Energetyce (200pln).

W sumie wyjdzie ze 3000 pln.

W budynku bedziemy mieli ok 100 pkt. Dodatkowo wykona nam instalacje pod alarm i bramofonowa i TV i sieciową - w cenie.

Pozdro

Jay

• 3 months później...

BWS22

No nie tak znowu 30... 30 to jest z Grodziska :-) Z Pruszkowa jakies 15...

Swoja droga moge juz podsumowac elektryke:

- 115 punktow - 2300,-

- kable i puszki (lacznie ze skretka) - 2400,-

- poprawki (na moje zyczenie) - 100,-

- szafka rozdzielcza rob. + materialy - 700,-

- inne - 200,-

- zestaw gniazdek (FSE-Kontakt) - 1200,-

No niestety nie ma lekko. 6900,- poszlo w druty :-).

Pozdro

Jay

JAYER, z Granicy juz tylko 13, będę widział dym z Twojego komina :lol: .

Dzięki, to mi da pogląd na za duże apetyty tej ekipy, mi powiedzieli 500 za robociznę za skrzynkę 48 pól a 300 za 36, ja w sumie mam mieć trzy skrzynki. twoje ceny są rozsądniejsze.

Jeżeli instalacja Ci nie płonie prześlij jakiś namiar na ekipę na priv, będę zobowiązany.

• 2 weeks później...
:o Dostałam lekko gęsiej skórki jak przeczytałam. Mój elektryk (miejscowy z "plecami") zaśpiewał mi 8 tys. za: przyłącze napowietrzne (wszelkie opłaty z wyjątkiem 1500 zł za 15 kW) dom parterowy z poddaszem dwie łazienki i garaż inst. elektr, domofonowa, antenowa, satelitarna, telefoniczna, odgromowa, napęd bramy wjazdowej, garazowej, gniazda zewnętrzne. Nie mówił ile od punktu, tylko przeliczył za całość. Poza ewentualnym przykręceniem gniazdek mój mąż nie zrobi nic więcej.

:o Dostałam lekko gęsiej skórki jak przeczytałam. Mój elektryk (miejscowy z "plecami") zaśpiewał mi 8 tys. za: przyłącze napowietrzne (wszelkie opłaty z wyjątkiem 1500 zł za 15 kW) dom parterowy z poddaszem dwie łazienki i garaż inst. elektr, domofonowa, antenowa, satelitarna, telefoniczna, odgromowa, napęd bramy wjazdowej, garazowej, gniazda zewnętrzne. Nie mówił ile od punktu, tylko przeliczył za całość. Poza ewentualnym przykręceniem gniazdek mój mąż nie zrobi nic więcej.

a czy mez mozesz zmienic na elektryka ?????