super gacek. 11.03.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Wiem że temat schodów był juz dziesiątki razy przerabiany ,ale nigdzie nie znalazłem opisu jak je montować . Materiał już mam ,chęci też są ,tylko wiedzy na ten temat brak. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak przymocowac drewnianą stopnice do betonowych stopni to prosze o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 13.03.2005 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Stropnicę albo montuje się za pomoca klinów albo odpowiednich śrub, gdzie łby zakryjesz zaślepkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super gacek. 13.03.2005 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Mam zamiar zamontować je tak aby nie było widac żadnych zaślepek , myślę że zaślepki popsułyby cały efekt. Zastanawiam sie nad montażem w ten sposób- wkręcam w stopień betonowy 4 kołki ze śrubami w czterech rogach (około 10 cm od bocznych krawędzi i około 3-5 cm od przodu i tyłu) , przystawiam stopień na "sucho" do betonu po to aby odbić ślady śrub na stopnicy , w miejscu odbitych sladów wiercę otwór ok 1/2 grubości stopnia i 1 milimetr węższy od średnicy śruby aby wszystko ciasno pasowało. Miejsce rozwierconych otworów nasmarować klejem aby w póżniejszym etapie pianka nie wypchała stopnia do góry. Nie wiem jak dokłada się stopień do podstopnicy , czy podstopnica nachodzi na stopnice od góry ,czy też stopnice dosuwa się do podstopnicy . taki sam problem z boczną wangą - łatwiej byłoby mi ją dociąć do schodów i docisnąć stopnicą , ale mógłby być problem z kątami , nie wiem czy stopnica równo by przylegała do wangi , natomiast odwrotnie to potrzeba byłoby dużo precyzji aby wyciąć w wandze zęby tak aby wszystko ładnie pasowało . Jeśli ma ktoś inny pomysł to proszę o radę(bez zaślepek) . Nie wieżę żeby nikt z Forumowiczów nie montował schodów a przynajmniej nie widział jak to się robi . Będę wdzięczny za wszystkie pomysły . Pozdrawiam - super gacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 13.03.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 W Castoramie są specjalne śruby do niewidocznego mocowania trepów/stopnic - niestety 7 zł/szt.Wierci się otwory w betonie, wkłada coś a'la kołki, potem specjalne przymiary punktujące (są w komplecie), przykłada stopnicę na gotowo, uderza, w odciśnięte miejsca wkręca się śruby mocujące (zatrzaskowe) i potem już tylko stopnicę wciska się z dużą siłą. Stopnica trzyma się jak głupia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super gacek. 13.03.2005 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 w tym systemie nie trzeba dawąć pianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 13.03.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 w tym systemie nie trzeba dawąć pianki? Nie wiem musisz zapytać fachowca. Śledziłem taki montaż schodów u kolegi (ja jeszcze nie mam), ale tego momentu nie uchwyciłem. Na logikę powinno się dawać, żeby potem nie klekotało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 13.03.2005 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 w tym systemie nie trzeba dawąć pianki? Nie wiem musisz zapytać fachowca. Śledziłem taki montaż schodów u kolegi (ja jeszcze nie mam), ale tego momentu nie uchwyciłem. Na logikę powinno się dawać, żeby potem nie klekotało. Pozdrawiam Witam Trzeba dawać i nie żałować. U nas fachowiec montujący dawał b. dużo. Z drugiej strony w swoim domu robiłem z wykończeniówki prawie wszystko sam, ale mimo iż widziałem cały proces montażu to sam nie zdecydowałbym się na montaż schodów. Aby wyglądało i trzymało się jak należy potrzeba wielkiego doswiadczenia i wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 14.03.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Z drugiej strony w swoim domu robiłem z wykończeniówki prawie wszystko sam, ale mimo iż widziałem cały proces montażu to sam nie zdecydowałbym się na montaż schodów. Aby wyglądało i trzymało się jak należy potrzeba wielkiego doswiadczenia i wprawy. Zgadzam się w zupełności też prawie wszystko robiłem sam ale są elementy takie jak schody które lepiej oddać komus kto ma doświadczenie. Schody to bardzo ważny (wizaualnie) element wystroju/wykończenia domu i lepiej aby nie był sknocony. Pianka oczywiście tak ale taka mało rozprężna bo inaczej to schody będą pijane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 14.03.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Nie bój sie tych zaslepek, po wyszlifowaniu i polakierowaniu ich zupełnie nie widać, a nikt nie chodzi z nosem przy schodach i nie sledzi gdzie są zaślepki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 14.03.2005 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Nie bój sie tych zaslepek, po wyszlifowaniu i polakierowaniu ich zupełnie nie widać, a nikt nie chodzi z nosem przy schodach i nie sledzi gdzie są zaślepki. Widać, nie widać - tylko po co? jak są specjalne kołki i inne sposoby na wykonanie bez zaślepiania ( opisane wyżej ) Ja sobie nie wyobrażam swoich schodów z zaślepkami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elgo 18.03.2005 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Chyba dobrze zrozumialem - masz zamiar zamocować stopnie drewniane do wylewek betonowych?! Jeżeli tak to ja zastosowałem piankę montażową i mocno docisnolem na 24 godziny, wierz mi odbicie takiego stopnia to nielada problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 30.03.2005 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Odświerzam wątek - ale z innej beczki: Będą schody drewniane. Pytanie: kiedy je montować? Jak będzie stan surowy zamknięty (mi się wydaje, że ryzyko, ze fachowcy buciorami zniszczą), czy może dopiero po tynkach i posadzkach??? A co w międzyczasie? Ps. Bo mi jako babce z coraz większym brzuchem wchodzenie po drabince średnio się uśmiecha. No a sami rozumiecie, że na budowie będę baaardzo częstym gościem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek3 30.03.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 tiaaaSchody najlepiem montować w stanie surowym otwartym!Nie ma takiej możliwości żeby fachowcy uszkodzili Ci je bucioramiJa jak miałem ekipe to kazałem im w baletkach chodzić! a co!!!a jak sie nie podoba to przez okno, drabiną.Beton na wylewki był podawany przewz okno dachowe....panowie od tynków pare rysek zrobili tylkotak, że bez obaw. Możesz śmiało montować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 30.03.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Ja bym w ogóle zaczał od schodów, koniecznie drewnianych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 30.03.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Funia, moim zdaniem powinnaś mieć schody tymczasowe. Nie ma ludzkiej mocy żeby przy robieniu tynków, wylewek itp. ktoś ich nie uszkodził i pewnie nie uda się ustalić kto, a nawet jak ustalisz to niewiele z tego wyniknie. Spróbuj od kogoś wypożyczyć schody sklecone z niestruganych desek, byle mocnych, albo niech któraś ekipa Ci takie zmontuje. Ja mam betonowe, więc nie było kwestii, ale u sąsiadów widziałem całkiem fajne tymczasowe, nawet ze spocznikiem - niestety już komuś oddali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek3 30.03.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Ja bym w ogóle zaczał od schodów, koniecznie drewnianych koniecznie dębowych tudzież tekowych...ja robiłem z bambusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 30.03.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Panowie sie nabijają, a ja serio pytam, ale odpowiedz Tomasza M. - w pełni satysfakcjonujaca Dzięki Ps. przemku3 - złośliwcu paskudny a wyobrażasz sobie babe w ciąży w baletkach????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 31.03.2005 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 A jak wy sobie radziliście, czy schody tymczasowe czy po prostu drabina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 31.03.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Widziałem montaż stopnicy na niskorozprężną piankę, ale stopnica opierała się dodatkowo na solidnych podkładkach drewnianych (pianka z czasem się ugniata).Jeśli robić schody drewniane to tylko po suchych już wylewkach w trakcie układania parkietów lub kafli albo po nich. Wilgotność powietrza musi być już niewielka w domku, by drewno nie wchłaniało zbyt dużo wilgoci i później gwałtownie nie schło np. w trakcie sezonu grzewczego, co może doprowadzić do pękania, pojawienia się szczelin itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GREG.M 31.03.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Moje sugestie: Nie montuj schodów samemu. U mnie bardzo dobry stolarz walczył 1,5 tygodnia z 19 stopniami, potrzeba do tego sporo doświadczenia i umiejętności - żeby zrobić to naprawdę dokładnie i solidnie.Żeby uniknąć widocznych mocowań stosuję się od spodu specjalne kołki np. firmy Fischer, których nie widać a trzymają bardzo mocno - wada koszt.Dużym błędem jest mocowanie stopni na piankę, nawet najmocniejsza pianka po pewnym czasie siądzie. Powinno się stosować kleje do drewna/parkietu np. Uzin.Montaż schodów drewnianych wyłącznie jako jeden z ostatnich elementów wykończeniówki. Nawet przy malarzach trzebe je zabezpieczyć i bardzo pilnować żeby nie uszkodzili, mowa o schodach drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts