Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż schodów drewnianych

Recommended Posts

Współpracowałem ze stolarzem, który wykonuje schody i zabudowy dla klientów niemieckich (wierzcie mi to sa naprawdę wymagąjacy klienci) montaż stopni zawsze wykonywał na piankę (oczywiście są panki i "pianki") do tej pory, a mineło już sporo czasu nie ma reklamacji na ten sposób montazu. Sam musiałem odbić jeden stopień - mordenga. Oczywiście można na specjalne kołki - sposobów jest dużo, jednak pianka jest sposobem tanim, szybkim, pewnym i możliwym do zrobienia samemu (jeżeli mamy idealnie wycięte stopnie.

Pozdrawiam

Witam,

podlacze sie do watku.

Chcemy oblozyc schody betonowe. 1/2 zabiegu. Pomysl jest taki:

- stopnie drewno

- pod stopniami plyta GK (zeby mozna bylo pomalowac)

- do plyty przyklejona ok. 4 cm listewka z drewna

- wangi (?) tylko przy stopniu, tez 4cm (konczy sie tu przed noskiem stopnia, sposob zakonczenia do ustalenia)

Wygladaloby to tak, ze kazdy stopien jest z 3 stron obramowany drewnem do wys. 4cm.

Stolarz zrobil wstepna wycene (uderzylismy do niego, bo na jego stronie www znalezlismy dokladnie taka realizacje). Nie o cene mi chodzi w zapytaniu.

Stolarz twierdzi, ze nie bedzie robil obrobki w plycie GK, tylko samo drewno - bo tego nie robi.

Podejscia sa dwa :

1.

- najpierw stopnie, zeby byly ustawione wysokosci

- potem GK

- potem listwy

2.

- najpierw GK

- potem drewno

Wg mnie wada jest to, ze trzebaby od razu ustawic wysokosci. Jak cos bedzie nie tak (zle wymierzone wysokosci plyt/stopni), to po polozeniu drewna trzeba bedzie poprawiac.

Stolarz, mowi, zebysmy sami zdecydowali, ze wskazaniem na 1). Ja tez mysle, ze 1) jest latwiejsze do zrobienia.

Generalnie isc w to, zeby dwoch ludzi robilo schody (2 razy wieksze ryzyko porazki :-(), czy opcja 3) - znalezc takiego, co zrobi calosc :-).

No i sie zastanawiamy.

Co myslicie?

dzieki

Gorath