pepi 11.03.2005 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Mieszkam na wsi i pobudowałem dom w stylu dworku na gołej, niczym nie obsadzonej ziemi.Do tej pory sadze sosny i brzozy znaleźone na wiejskich łąkach.Wokół całego ogrodzenia posadziłem dziką róże.Mam mały dylemacik tz. czym obsadzić droge dojazdową ( ok.50m ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 11.03.2005 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Mieszkam na wsi i pobudowałem dom w stylu dworku na gołej, niczym nie obsadzonej ziemi.Do tej pory sadze sosny i brzozy znaleźone na wiejskich łąkach.Wokół całego ogrodzenia posadziłem dziką róże.Mam mały dylemacik tz. czym obsadzić droge dojazdową ( ok.50m ) Dobór roślin do stylu domu to jedna sprawa - tu polecam obejrzenie XIX -wiecznych założenień dworskich, a dobór do warunków przyrodniczych (przede wszystkim glebowych) to sprawa druga równie wazna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 11.03.2005 23:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Mam nadzieje, że gleba nie będzie miała, aż takiego wpływu na dobór drzew, zawsze można coś zmienić, czy też wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 12.03.2005 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 Mam nadzieje, że gleba nie będzie miała, aż takiego wpływu na dobór drzew, zawsze można coś zmienić, czy też wymienić Uważasz ze łatwiej jest wymienić glebę pod nasadzenie na dł 50 mb niż właściwie dobraćgatunek do warunkow glebowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 13.03.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Mieszkam na wsi i pobudowałem dom w stylu dworku na gołej, niczym nie obsadzonej ziemi.Do tej pory sadze sosny i brzozy znaleźone na wiejskich łąkach.Wokół całego ogrodzenia posadziłem dziką róże.Mam mały dylemacik tz. czym obsadzić droge dojazdową ( ok.50m ) Na pewno nie tuje.... A założeń ogrodowych jest masa. Na pewno w pierwszej kolejności mysli się o szpalerze lip - ale one rzeczywiście lubią troche lepszą glebę. Ale są i aleje modrzewiowe czy świerkowe. Myślę, że wszystko zalezy od tego, w jakiej okolicy mieszkasz - żeby się wpisać w lokalną tradycję. Może odwiedż jakieś lokalne ogrody podworskie. I ta gleba jest bardzo, bardzo wazna. A z drugiej strony - może poeksperymentować i założyć jakiś zaskakująco nowoczesny ogród??? Tylko że tu raczej należałoby wszystko zrobić pod okiem fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drbudzik 13.03.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 zanim stanal dom zaczelismy sadzic drzewa-na1.6 ha jest co sadzic! Ziemia klasy V-VI,nic nie rosnie oprocz brzoz i sosen.Posadzilismy brzozowy szpaler na calym podjezdzie do domu-70m.Nie wszystkie sie przyjely,wiec teraz co roku dosadzamy ubytki.Dom w stanie surowym zamknietym,a drzewa ponad metrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 29.04.2005 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 LIpy to jest super pomysł!!! a dlaczego, przesadziłem w zeszłym roku kilka lip, przejeły się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.04.2005 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 W parkach dworskich dominują oczywiście lipy,na podjazd prowadzą często właśnie aleje lipowe,ale popularne są też kasztany (niestety chorują), daglezje, świerki,graby, a i dąbek się też trafi... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 30.04.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 A co powiecie na platany? albo miłorzęby? fakt, że obce kulturowo ale jak pięknie wygląda na jesieni przebarwiony cytrynowożółty miłorząb ?http://www.krzewy.pl/Ginkgo/Ginkgo_biloba_6.jpg Jeśli posadzić go co 5 m to wyszłoby jakieś 22 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.05.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 W mojrj okolicy dominują kasztany. Nie wiem jak szybko rosną - ale duże drzewka robią wrażenie. Trochę gleby trzeba wymienić - ale chyba warto .... to będzie na wieki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga 02.05.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Kasztanowce w calej Polsce chorują, takze to wątpliwa sprawa.Przed wejściem ladnie wygladałyby( chociaż to sprawa gustu) dwie surmie szczepione np. na 3 mPOZDRAWIAM ! Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.06.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Według mnie LIPY!!!!))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 24.06.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Tylko lipy. Najlepiej przycinaj je tak, żeby korony były w formie kulki. Lipy bardzo łatwo się przesadza. Pisałem już o tym na forum w jednym z pierwszych moich wątków. U siebie mam na działce sporo lip. Pomimo swoich wad, są to naprawdę drzewa idealnie komponujące się z dworkami. Jest to typowo polskie "połączenie" domu i przyrody. Jak potrzebujesz więcej informacji to pisz, postaram się pomóc, jeśli będę potrafił. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 31.10.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Ja również jestem za lipami. Prześliczne drzewa. I bardzo zdrowe. Mam kilka starych okazów na swoim kawałku tego świata. Tak się składa że mimo iż sama mam zamiar posadzić miłorząb to akurat na szpaler go nie polecam. Dwa minusy: 1. bardzo wolno rośnie; 2. jak się nie daj Bóg posadzi jednocześnie egzeplarz męski i żeński to smród nie do zniesienia. A przy takiej ilości o to nie trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 21.11.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 ponieważ lubię tego typu architekturę jak mam okazję oglądam (co prawda nie współczesne ale jednak) dworki i pałacyki i widziałem taką aleję z dębów - wrażenie niesamowite!! Tak - wiem - marna rada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 22.11.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Lipy bardzo łatwo się przesadza. Po kilku próbach przesadzania lip na moją działkę dałęm sobie spokój. Może dlatego że mam słabą glebę. A co do drzew dworkowych to może brzoza. Też przecież polskie tradycyjne drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 22.11.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Brzózki są najśliczniejszym drzewkiem na świecie Wyglądają super latem, wiosną jesienią i zimą. Ale ten temat był już na forum. Pokrótce: szybko rosną ślicznie wyglądają, mało chorują, ale: 1. wyjaławiają glebę więc nie ma co specjalnie nastawiać się na ogród przy pniach 2. brzozy to śmieciuszki, i nie chodzi tu bynajmniej o liście tylko o tysiące łusek, które się pojawiają znikąd i rozprzestrzeniają z superprędkością wpadając pod materac i do kawy - stąd zalecenie - brzoza tak, ale nie bliżej niż 10m od domku. Ja akurat kocham brzozy i mam zamiar sobie posadzić całe stado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 29.11.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Lipy bardzo łatwo się przesadza. Po kilku próbach przesadzania lip na moją działkę dałęm sobie spokój. Może dlatego że mam słabą glebę. A co do drzew dworkowych to może brzoza. Też przecież polskie tradycyjne drzewo. Kurcze, u mnie jedyne lipy, które się nie przyjęły to te posadzone na bagnach, ale tam przez pół zimy stały około 10cm w wodzie. Glebę też mam bardzo słabą, miejscami VI klasa, sam piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 11.12.2005 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 W minionym tygodniu posadziłem aleje 12 lip, są różnej wielkości/takie dostałem od lokalnego rolnika / są to samosiejki mam nadzieje, że się przyjmą choć nie które miały mało korzeni.Mam do przesadzenia kilka już dorodnych dębów, mają około 15lat i wysokości ok. 3m. nie wiem jak się do tego zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 03.02.2006 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Mam do przesadzenia kilka już dorodnych dębów, mają około 15lat i wysokości ok. 3m. nie wiem jak się do tego zabrać. Nadchodzi dogodna pora, czyli wiosna. Może ktoś z was dokonał takiej przeprowadzki. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts