Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzewa wokół dworku

Recommended Posts

Mieszkam na wsi i pobudowałem dom w stylu dworku na gołej, niczym nie obsadzonej ziemi.Do tej pory sadze sosny i brzozy znaleźone na wiejskich łąkach.Wokół całego ogrodzenia posadziłem dziką róże.Mam mały dylemacik tz. czym obsadzić droge dojazdową ( ok.50m )

Dobór roślin do stylu domu to jedna sprawa - tu polecam obejrzenie XIX -wiecznych założenień dworskich, a dobór do warunków przyrodniczych (przede wszystkim glebowych) to sprawa druga równie wazna

Mieszkam na wsi i pobudowałem dom w stylu dworku na gołej, niczym nie obsadzonej ziemi.Do tej pory sadze sosny i brzozy znaleźone na wiejskich łąkach.Wokół całego ogrodzenia posadziłem dziką róże.Mam mały dylemacik tz. czym obsadzić droge dojazdową ( ok.50m )

Na pewno nie tuje.... :lol:

A założeń ogrodowych jest masa. Na pewno w pierwszej kolejności mysli się o szpalerze lip - ale one rzeczywiście lubią troche lepszą glebę. Ale są i aleje modrzewiowe czy świerkowe. Myślę, że wszystko zalezy od tego, w jakiej okolicy mieszkasz - żeby się wpisać w lokalną tradycję. Może odwiedż jakieś lokalne ogrody podworskie. I ta gleba jest bardzo, bardzo wazna.

A z drugiej strony - może poeksperymentować i założyć jakiś zaskakująco nowoczesny ogród??? Tylko że tu raczej należałoby wszystko zrobić pod okiem fachowca.

• 1 month później...

W parkach dworskich dominują oczywiście lipy,

na podjazd prowadzą często właśnie aleje lipowe,

ale popularne są też kasztany (niestety chorują), daglezje, świerki,

graby, a i dąbek się też trafi...

Pozdr.

• 1 month później...

Tylko lipy. Najlepiej przycinaj je tak, żeby korony były w formie kulki.

Lipy bardzo łatwo się przesadza. Pisałem już o tym na forum w jednym z pierwszych moich wątków. U siebie mam na działce sporo lip. Pomimo swoich wad, są to naprawdę drzewa idealnie komponujące się z dworkami. Jest to typowo polskie "połączenie" domu i przyrody.

Jak potrzebujesz więcej informacji to pisz, postaram się pomóc, jeśli będę potrafił.

Pozdrawiam

• 4 months później...

Ja również jestem za lipami. Prześliczne drzewa. I bardzo zdrowe. Mam kilka starych okazów na swoim kawałku tego świata.

Tak się składa że mimo iż sama mam zamiar posadzić miłorząb to akurat na szpaler go nie polecam. Dwa minusy: 1. bardzo wolno rośnie; 2. jak się nie daj Bóg posadzi jednocześnie egzeplarz męski i żeński to smród nie do zniesienia. A przy takiej ilości o to nie trudno.

• 3 weeks później...

Brzózki są najśliczniejszym drzewkiem na świecie :) Wyglądają super latem, wiosną jesienią i zimą.

Ale ten temat był już na forum.

Pokrótce: szybko rosną ślicznie wyglądają, mało chorują, ale: 1. wyjaławiają glebę więc nie ma co specjalnie nastawiać się na ogród przy pniach :-? 2. brzozy to śmieciuszki, i nie chodzi tu bynajmniej o liście tylko o tysiące łusek, które się pojawiają znikąd i rozprzestrzeniają z superprędkością wpadając pod materac i do kawy - stąd zalecenie - brzoza tak, ale nie bliżej niż 10m od domku.

Ja akurat kocham brzozy i mam zamiar sobie posadzić całe stado 8)

Lipy bardzo łatwo się przesadza.

Po kilku próbach przesadzania lip na moją działkę dałęm sobie spokój.

Może dlatego że mam słabą glebę.

A co do drzew dworkowych to może brzoza. Też przecież polskie tradycyjne drzewo.

Kurcze, u mnie jedyne lipy, które się nie przyjęły to te posadzone na bagnach, ale tam przez pół zimy stały około 10cm w wodzie. Glebę też mam bardzo słabą, miejscami VI klasa, sam piasek.

• 2 weeks później...

W minionym tygodniu posadziłem aleje 12 lip, są różnej wielkości/takie dostałem od lokalnego rolnika / są to samosiejki mam nadzieje, że się przyjmą choć nie które miały mało korzeni.

Mam do przesadzenia kilka już dorodnych dębów, mają około 15lat i wysokości ok. 3m. nie wiem jak się do tego zabrać.

• 1 month później...