Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !!!

To mój pierwszy tekst i pierwsze pytanie:

CZY KTÓŚ BUDUJE, BUDOWAŁ, MYŚLI O BUDOWIE TEGO DOMU ????:

http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=247

Gdzie można uzyskać, kupić realny kosztorys [włącznie z szacunkową ceną robocizny] - tak żeby się nie przeliczyć i aby skutecznie negocjować z wykonawcami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pozdrawiam serdecznie wszystkich uczestników

Daniel :wink:

p.s.

PATRZ PYTANIE NR 2 !!! [trzy piętra niżej]

https://forum.murator.pl/topic/30116-kto-podejmie-r%C4%99kawice-zbuduje-i-zagwarantuje-jako%C5%9B%C4%87/

Żonie się podobał ale nie mieliśmy pół miliona złotych na jego budowę :p

W tym domu prawie wszystko jest dwa razy droższe niż normalnie - a dach nawet wiecej (robocizna plus materiał kosztować może więcej niż cały mój dom) - wyobrażasz sobie więźbe z drewna klejonego, kryte karpiówką za której położenie płaci się jak za zboże? Albo fikuśną owalną stolarkę, dwupoziomowy parter, cztery łazienki, cztery piony wodno-kanalizacyjne, dwa kominki, komin o 3 metry wyższy od normalnego.

A ja bałbym się jeszcze, że nie znajdę ani cieśli ani dekarza, który ten dach zrobi. :o :o :-? A jak zrobi to czy będzie wszystko OK? 8) :wink:

Pozdrawiam

PS

Niestety takie fantazje są dość kosztowne

I oto przechodzimy do pytania nr 2 !!!!!!

Jak słusznie zauważył "NURNI" - nie jest to prosty dom do wykonania przez każdą ekipę.

Dlatego też pytanie jest następujące:

- Gdzie można znaleźć odpowiednio zaprawioną ekipę dekarską i cieśli -

którzy sprostają temu projektowi - nie zmieniając walorów

estetycznych domu i zachowując wszystkie normy budowlane i

użytkowe budynku na najwyższym poziomie ?

- Czy w Polsce to tylko niepoprawny optymizm ? 8)

JEŻELI SĄ TACY NA FORUM I CHCĄ BUDOWAĆ POD GRODEM KRAKA - Chętnie się umówię !

pozdrawiam

To ostatnie pytanie brzmi już lepiej. Ale żeby ludzie tu zaglądali, proponuję żebyś, Jurandzie, zmienił temat całego wątku z "Jak zaczynać - to od szacowania kosztów !?!" na np. "kto mi to zbuduje" albo "dam zarobić" czy coś w tym guście, bo do takich tytułów jak teraz jest, mało kto z wykonawców zajrzy.

Pozdrawiam i trzymam kciuki - Trach

Widziałem ostatmi podobny dach ale był z wiórka osikowego. Takie miekkie zakrety z dachówki ceramicznej robili goscie na osiedlu Villa Czarny Las , łacznie ze trzy ekipy. Modne "bawole oka" to spore wyzwanie a na tym dachu sa same fale...

Witam !!!

Mam działkę w Wielkiej Wsi [wyjazd z Krakowa na Olkusz]

a propos wyceny

- dzisiaj rozmawiałem z firmą kooperującą z Archipelagiem - gdzie dowiedziałem się, że według nich stan surowy zamknięty będzie kosztował około 260.000zł - czyli dwa razy więcej niż wycenia projektant.

- MOŻE KTOŚ WIE O CO TU CHODZI ???????????????????

pozdrawiam

Witam

Prowadzę firmę budowlaną od 1996r .

Specjalzuję się w budownictwie mieszkaniowym i przemysłowym .

Posiadam liczne referencje.

Mam wyspecjalizowaną ekipę .

Moja firma jest znana osobom prywatnym jak również dużym polskim firmom takim jak

Chłodnie kominowe SA. Gliwice

Budokomplex Lubin

Lin-s Katowice

Kombud Projekt Kraków

Warbud Warszawa

oraz wielu prywatnych inwestorów

Chętnie złożę ofertę

)604192084

012 3732283

Konkurencyjne ceny

Posiadam własny sprzęt

pozdrawiam

Jurand - ta chałupka może kosztować troszkę więcej niż 260 :( Jak oni robią te kosztorysy :evil: - przecież to czysta kpina. Sama mam dom z Archipelagu (Daria) - niby prosty a kosztował dużo więcej niż to co Ci w Archipelagu powiedzieli.
Pod klucz to może kosztować jakieś 400 tys. albo i więcej. To będzie zależało jakie ogrzewanie planujesz, drzwi wewnętrzne, podłogi, wposażenie łazienek, tynki, ocieplenie, wylewki itd.

Kwota, którą wydasz na stan surowy może też ulec zmianie w zależności jakie wybierzesz okna, drzwi zewnętrzne i bramę garażową. Nie wiem też z czego zamierzasz budować.

Do kosztów całego domu trzeba będzie dodać jeszcze wysposażenie czyli mebelki itp.