jjawiton 27.03.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 350 % !!! -BOMBA :) ale wydajność !Czemu tylko tyle Ci wyszło ? Dlaczego nie założyłeś, że podgrzewanie było od 0 st. C, i w dodatku zbiornik był niezaizolowany ? Gdybyś to załozył wyszła by Ci bez problemu sprawność 700% :l Z tym Heńkiem trudno wytrzymać , zszedłem do warsztatu wziąłem termometr i zmirzyłem . Woda w wodociągu ma niecałe 4 st.C. Mało pomyliłeś sie kochanieńki z tym zerem . Ale dlaczego złośliwie wyrywasz z kontekstu moje słowa , przecież wyraźnie piszę , że też nie wierzę w tak wysoką sprawność.! Dziś moja niewiara złagodniała . A oto powody. 1. Moje wirniki z magnesami neodymowymi grzeją piorunem, przeleżały biedne dwa lata , bo pierwsze próby zakończyły sie niepowodzeniem.(-po prostu trzeba było zmnieszyć szczelinę - i każdy może sobie taką maszynkę zrobić) Miały służyć jako sprzęgło magnetyczne do przeniesienia napędu a ewentualne ciepło z prądów wirowych miały tylko dodatkowo doładować pompę.Dziś spróbuję wykorzystac nie tylko do grzania !!!!! 2. Rozmawiałem z wynalazcą ekoturbiny czyli maszyny do grzania magnesami neodymowymi -Adrianem Langiem-facet na poziomie . Podgrzewał z 15 st.C , zużycie 1,8 kWh , to i tak przy takich parametrach będzie grubo ponad 100% Mogę tak skwitować złośliwie . Prądu nie ma bo go nie widać , Sońce kręci się w koło Ziemi ,bo to widać jak wędruje ze wschodu na zachód . Przepraszam za moją złośliwość . Nie chciałem obrazić. Moja refleksja . Podstawą jest matematyka , to matematyka rządzi naszą kieszenią. Pozdrawiam. Kawiton Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3161109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.03.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Rozmawiałem z wynalazcą ekoturbiny czyli maszyny do grzania magnesami neodymowymi -Adrianem Langiem-facet na poziomie . Podgrzewał z 15 st.C , zużycie 1,8 kWh , to i tak przy takich parametrach będzie grubo ponad 100%Ty dalej swoje. Wiesz jak były przeprowadzane pomiary ? Czy w całym zbiorniku była jednakowa temperatura na początku i na końcu tych pomiarów ? Czy wyniki z kolejnych pomiarów są powtarzalne ? Gwarantuję Ci, że jeżeli wszystkie pomiary zrobisz rzetelnie to sprawność tego grzania nie przekroczy 100%. Podam Ci przykład. Robiłem kiedyś opomiarowanie pewnej kotłowni. Jeden z punktów pomiarowych był na rurociągu, którym dopływała ciepła woda (ok. 40 st, C) do zbiornika z wodą dużo chłodniejszą (ok. 10 st. C). Pomiar był dokonywany na poziomym odcinku rury o sporej średnicy (50mm) ok. 30cm od tego zbiornika. Wyobraź sobie, że na górze tej poziomej rury temperatura była rzeczywiście równa 40 st. C, a na tej samej rurze na jej spodzie panowała temperatura ok. 10 st. C. Woda ciepła z wodą zimną się nie mieszały . W samym zbiorniku ciepła woda także gromadziła się na górze, a zimna pozostawała na dole. Zbiornik miał ok. 2000L. Robiąc pomiary temperatury na jego górze można by wywnioskować, że został zagrzany z ze sprawnością ponad 100% . To tylko przykład, który wskazuje jak wiele zależy od sposobu pomiarów oraz ich dokładności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3161169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.06.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Rozmawiałem z wynalazcą ekoturbiny czyli maszyny do grzania magnesami neodymowymi -Adrianem Langiem-facet na poziomie . Podgrzewał z 15 st.C , zużycie 1,8 kWh , to i tak przy takich parametrach będzie grubo ponad 100% Mogę tak skwitować złośliwie . Prądu nie ma bo go nie widać , Sońce kręci się w koło Ziemi ,bo to widać jak wędruje ze wschodu na zachód .Konkurencja w tej dziedzinie kwitnie. W wątku http://forum.muratordom.pl/uwaga-na-oszustow,t160124.htm opisałem podobne urządzenie "Kocioł Magnetyczny" - jego producent deklaruje sprawność 140% . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3334804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 07.06.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Witam Henia , a co Cię naszło znowu z kawitacją ( o neodymach innym razem , zrobiłem prototyp , grzeje piorunem , ale prądy wirowe na razie nie interesują mnie)Byłem we Wrocławiu na form energii niekonwencjonalnej i wynalazków . Ciekawe form , okazuje sie, że wodór z wody produkują i jeżdżą z dodatkiem wody . Widzisz Heniu jak świat się zmienia . Ale do rzeczy , otóż chciałbym natchnąć duchowo do zamyślenia sie nad kawitacją , a w zasadzie nad powstawaniem próżni fizycznej i zadać parę pytań .Dlaczego ? , bo w próżni tracą sens zasady , bo pompa kawitacyjna przyprawia trmodynamików o ból głowy, bo próżnia gwiżdże na siłę Corilisa i siłę odśrodkową. Oto pytania : 1.Jak to możliwe, że korona Słońca ma 10 mln st. C , a powierzchnia tylko 6 tys. st.C, przecież tam gdzie styka się z zimnym kosmosem powinna temperatura być niższa (przypomnę iż jądro Słońca szacuje sie na 12-13mln st.C) 2. Jak to możliwe by bąbel kawitacyjny miał temperaturę 10 mln st. C -amerykanie zmierzyli spektroskopem falę elektromagnetyczną i porównali. 3. Jak to możliwe by bąbel kawitacyjny świecił 4. Jak to możliwe by planetoida 2008TC3 o masie 83 ton wielkości samochodu znikła prawie bez śładu. 5.Jak to możliwe by bomba próżniowa robiła większe zniszczenie i wydzielała większą temperaturę niż bomba atomowa. 6. Jak to możliwe by stal chromowo-manganową o grubości 50mm o tem . topnienia prawie 2000 st. C przeciąć prawie na zimno bo 40 st. C to żadna temperatura, można ją dotknąć ręką (jak ktoś nie wierzy niechh zapyta na water jetcie.) 6. Jak to możliwe by cząsteczka wyrzucana z wirników poruszała sie wg naszego prawa fizycznego zgodnie z siłami odśrodkowymi i Coriolisa , a wracała do wnętrza wirników idealnie po prostej wzdłóż promienia, przecież wirnik nie stoi w miejscu , wciąż wiruje . (skąd ja to wiem ?-z doświadczenia ,są ślady na wirnikach)Niech ktoś spróbuje wrócić po prostej do środka na wirującej karuzeli. Na pierwsze sześć pytań odpowiedź jest prosta , Paul Dirac miał rację iż antymateria występuje powszechnie , tyle że nie w naszej przestrzeni. W jakiej ? - w próżni, próżni fizycznej . Oczywiście , że w naszej przestrzeni mamy doczynienie z pozytonem . Pozyton z uwagi na swe galaktycznie małe rozmiary może nikogo nie spotkać na swej drodze (wykazała to ostatnio rosyjska stacja kosmiczna Pamela, bo odnotowała ogromne nasilenie pozytonów - moim zdaniem jest to wynik zjawisk zachodzących w koronie Słońca) Część tych pozytonów anihiluje wg wzoru E=mc2 gdzie masa zamienia sie w energię cieplną w 100 %(przypomnę że w najlepszych reaktorach termojądrowych masa zamienia sie w 0,5%na energię , natomiast przy spalaniu węgla tylko miliardowe części masy zamieniają sie w energię cieplną Przykro mi, ale nie widzę innych możliwości by osiągnąć tak niebotyczne temperatury energii cieplnej , które opisałem wyżej. To na tyle Heniu , tylko nie denerwuj sie jak będziesz to czytał . Co do zwyżki energii ponad 100 % - nie osiągnąłem jej na swoich późniejszych prototypach , aczkolwiek moim zdaniem teoretycznie powinno być możliwe i nie należy zamykać drogi poszukiwaczom Pozdrawiam . Kawiton Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3334933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 07.06.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Hmm... W takim wypadku, dlaczego naukowcom nie udało się jeszcze wykonać perpetuum mobile? Zawsze są jakieś straty energii i jeszcze nikomu nie udało się wykonać urządzenia, które produkuje 100% energii z tego, co jej dostarczono wstępnie. Już nie piszę o urządzeniach produkującej tej energii ponad 100%, bo to mrzonki... No, ale jeśli tylko poszukiwania takich maszyn nie przyczynią się do zniszczenia świata, to proszę bardzo - kontynuujcie te poszukiwania Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3334948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.06.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 To na tyle Heniu , tylko nie denerwuj sie jak będziesz to czytał . Nie myśl, że tak łatwo mnie zdenerwować. Jednak gdy uda Ci się uzyskać sprawność powyżej 100% koniecznie daj znać . Poszukiwania nowych sposobów pozyskiwania energii wciąż trwają. Informacje, które pojawiają się w mediach na ten temat zazwyczaj świadczą o bardzo słabej wiedzy dziennikarzy opisujących różne dokonania. Zazwyczaj autorzy tych artykułów bazują na zasadzie trzech liczb. To prosta zasada od lat funkcjonująca w mediach mówiąca, że jeżeli w dowolnej wiadomości poda się trzy liczby, to wiadomość ta przez 90% odbiorców jest traktowana jako wiarygodna. Wykorzystuje ona psychologię - albo należy zmusić się do myślenia i zweryfikować poprawność tych liczb, albo ... uznać cała wiadomość za wiarygodną. Oto przykłady : http://www.magnesy.tanio.net/silnik_magnetyczny.html Większość testowych jednostek Minato składa się z trójwarstwowego niemagnetycznego rotora wyposażonego w potężne magnesy typu Sumitomo Neomax (neodyrnowo-żelazowo-borowe) umieszczone (na przestrzeni 5 stopni) w odległości 175 stopni od siebie na obwodzie rotora. Magnesy posiadają potężną siłę 5000 gausów i oddziałują odpychająco z dwoma umieszczonymi po przeciwległych stronach elektromagnetycznymi statorami.Mozna było napisać, że magnesy znajdują się po przeciwnych stronach osi rotora. Jednak napisanie liczb 5 i 175 dodaje informacji wiarygodności. Jeżeli do tego dodamy 5000 gausów (odbiorca zazwyczaj nie wie czy jest to rzeczywiście "potężna siła" magnetyczna) daje to informację zgodną z podaną przeze mnie wcześniej zasadą. Podobne wrażenie ma dać podanie informacji : Nobue Minato prowadzi nas do dwóch urządzeń zdolnych do przekonania potencjalnego inwestora, że to wszystko jest realne. Najpierw pokazuje nam prototyp chłodzącego wentylatora wytwarzanego z przeznaczeniem do sprzedaży w sieci sklepów z artykułami gospodarstwa domowego posiadającej 14000 punktów sprzedaży (to daje trzy wentylatory na jeden sklep). Wentylator wygląda niemal identycznie jak model Mitsubishi, który stoi obok, i jest obecnie w powszechnym użytku. Test dowodzi, że wydajność tłoczenia powietrza jest w przybliżeniu taka sama w przypadku obu wentylatorów. W obu tych przypadkach do zweryfikowania podanych liczb nie potrzeba wielkiego wysiłku intelektualnego, co u odbiorcy zwiększa zaufanie do całego tekstu . W innym artykule : http://free.of.pl/z/zlabs/technika/freee/adams/adams.htm autor doszedł do wniosku, że ignorowanie Zasady Zachowania Energii może poważnie ośmieszyć cały opisywany eksperyment, uznał więc, że można za nadzwyczajną sprawność całego procesu winić ciepło z otoczenia. Jako dowód na to podaje odczyt z termometru elektronicznego. To nic, że termometry tego typu mają dokładność rzędu 1 st. C (taką różnice właśnie wskazuje termometr) . Oczywiście nie neguję faktu, że przy zastosowaniu specyficznych materiałów można taki efekt uzyskać, jednak wiara w to, że uda się to wykonać przy "magnesów stosowanych w zatrzaskach szafkowych" i rdzeni, na które "najlepiej nadaje się metalowy gwóźdź ze średnio twardej stali, długosci 90 mm i średnicy główki 8 mm" graniczy niestety z naiwnością . Świat się rzeczywiście zmienia. Niekiedy trudno nam uwierzyć w niektóre dokonania. Pamiętam jak ponad 20 lat temu podawano informację, że skonstruowano superkomputer wykonujący 1 mld operacji na sekundę. Wtedy wydawało mi się to niemożliwe. Rachunek był prosty - sygnał elektryczny nie może poruszać się z prędkością większą od prędkości światła. W ciagu sekundy światło pokonuje 300 tys. km, czyli w jedną miliardową sekundy (1ns) pokonuje drogę 0,3m. Cały komputer nie może więc przekraczać takich gabarytów (sześcian 30cm x 30cm x 30cm). W tamtym czasie superkomputer o takich gabarytach wyglądał na mżonkę. Jednak dzisiaj procesory komputerowe o mają wymiarach wielokrotnie mniejsze (np. 5cm x 5cm x 1cm) i bez problemów wykonują obliczenia ze znacznie większą szybkością. Nie znaczy to wcale, że zmieniły się od tamtego czasu zasady fizyki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3335097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 11.06.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 W takim wypadku, dlaczego naukowcom nie udało się jeszcze wykonać perpetuum mobile? - jeszcze nikomu nie udało się wykonać urządzenia, które produkuje 100% energii z tego, co jej dostarczono wstępnie.- a to ciekawe ! No, ale jeśli tylko poszukiwania takich maszyn nie przyczynią się do zniszczenia świata, to proszę bardzo - kontynuujcie te poszukiwania Nie licz na naukowców , oni mają pensje z naszych podatków , licz na siebie , bo jak wybudujesz swój dom , to zobaczysz ile zapłacisz za ogrzewanie zimową porą ! :) Już skądś to znam , jak ktoś to uczyni ,to nastanie ciemność !! :) Buduj dom !, bo przed Tobą jeszcze długa droga wykańczania i urządzania . ! Moja rada nie stosuj styropianu !!! A po kilku latach postawisz mi za to !!!Bo na przykład u sąsiada śmierdzi , a u Ciebie spokój !!! Pozdrawiam . Kawiton Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3344962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 11.06.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 . Oczywiście nie neguję faktu, że przy zastosowaniu specyficznych materiałów można taki efekt uzyskać[/color], jednak wiara w to, że uda się to wykonać przy "magnesów stosowanych w zatrzaskach szafkowych" i rdzeni, na które "najlepiej nadaje się metalowy gwóźdź ze średnio twardej stali, długosci 90 mm i średnicy główki 8 mm" graniczy niestety z naiwnością . Nie masz racji Heniek , nawet prosty stały magnes można polem elektromagnetycznym przyciągnąć za mordę lub kopnąć w tyłek wykorzystując jego pole magnetyczne i na tym polega silnik impulsowy który na dany moment wykorzystuje siły magnetyczne magnesu stałego . Nie ma tu żadnych cudów , czy chęci łamania praw czy zasad fizyki . Silnik Kohei Minato na tm właśnie polega , sztuką jest zegrać prędkość obrotową wirnika z mijaniem sie pola elektromagnetycznego na statorrze lub odwrotnie. Nie wgryzałem się w to dokładnie , ale na chłopski rozum to na tym polega, i idę o zakład, że są tu zwyżki energii ponad 100 % . Ja nie rozumiem czy to tak trudno zrozumieć nadwyżkę energetyczną , magnes neodymowy kupujesz raz , nie płacisz za każdym razem za wzbudzenie jego pola , jak przy elektromagnesie , który podłączasz do prądu.W piecu kndensacyjnym nie płacisz za skondensowanie się pary ze spalin która daje 8% ponad 100 %. Za piec płacisz raz, a skropliny i ciepło masz zawsze. Tylko nie pieprz mi jak doktor fizyki , że my energii nie tworzymy , tak jak strzała nigdy nie dosięgnie celu , bo każdą odległość można podzielić na pół. ( tak mnie przekonywał doktor fizyki,a w szkle nauczyciel fizyki)To niech stanie taki fizyk pół metra od mojej pięści , zobaczymy czy nie sięgnie jego nosa. Przepraszam za moje chłopskie tłumaczenie , ale jakże obrazowe !!. Jeszcze jedno !. Panie Henryku prawa fizyki to nie zasady moralne , które powinny obowiązywać zawsze, choć i one zmieniają się . Izak Newton , pojęcia nie miał ,iż istnieje elektron i że jego równanie matematyczne ma dwa rozwiązania , które napisał Poul Dirac , a co spowodowało że Anderson odkrył pozyton. Kudy Newtonowi do Alberta Einstaina , przecież oni by nie dogadali się , jeden drugiemu by pukał palcem w czoło. A za co Galileusza zamkneli na odosobnienie , bo śmiał wyznać wiarę Kopernika , iż Ziemia kręci się wkoło Słońca . Dziś już wiemy jak to jest, ale ile było z tym problemu!!! Pozdrawiam serdecznie. Kawiton Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3345051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.06.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 ku..rczekto przyjmuje zapisy do tego kościoła?będziesz moim guru? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3345071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 11.06.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 ku..rcze kto przyjmuje zapisy do tego kościoła? będziesz moim guru? , :0 . Dzięki , Barbossa zawsze był ironicznie- sarkastyczny, ale to C , to wysokie C ? Nie mogę sie nacieszyć , :), ale , żeś mnie rozbawił Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3345112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 11.06.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 ku..rcze kto przyjmuje zapisy do tego kościoła? będziesz moim guru? , :0 . Dzięki , Barbossa zawsze był ironicznie- sarkastyczny, ale to C , to wysokie C ? Nie mogę sie nacieszyć , :), ale , żeś mnie rozbawił Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3345113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 11.06.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 ku..rcze kto przyjmuje zapisy do tego kościoła? będziesz moim guru? Czego sie czepiasz , , tak mi sie powiedziało -wiara zamiast wiedza , pewnie w tamtych czasach to była wiara , a nie wiedza . Musisz łapać za słówka ! Pozdrawiam serdecznie . Kawiton Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3345150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.06.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 ja na poważnie, wiara czyni cuda, a w coś wierzyć trzebaproblemy całkiem sensowne, trza o nich dyskutować... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3345174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 11.06.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 ja na poważnie, wiara czyni cuda, a w coś wierzyć trzeba problemy całkiem sensowne, trza o nich dyskutować... No i weź , jak sie uczepi taki to nie ma litości . Barbosa daj se spokój . Pisz konkretnie bo inaczej nie będzie o czym rozmawiać . Weź przykład z Henoka lub Krzysia Lisa.!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3345222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.06.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 W takim wypadku, dlaczego naukowcom nie udało się jeszcze wykonać perpetuum mobile? Nie licz na naukowców , oni mają pensje z naszych podatków , licz na siebie Jeśli również ci naukowcy, którzy wymyślili pompę kawitacyjną, silnik Kohei Minato czy inne tego typu cuda biorą kasę z naszych podatków, to jakiś urzędnik powinien pójść siedzieć za marnowanie publicznych pieniędzy. A tak przy okazji -- zdrabnianie czyjegoś imienia nie robi z niego głupka, za to trzykrotna odpowiedź na ten sam cytat (w dodatku z dwoma zupełnie różnymi stanowiskami) -- jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3345851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 12.06.2009 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 W takim wypadku, dlaczego naukowcom nie udało się jeszcze wykonać perpetuum mobile? Nie licz na naukowców , oni mają pensje z naszych podatków , licz na siebie Jeśli również ci naukowcy, którzy wymyślili pompę kawitacyjną, silnik Kohei Minato czy inne tego typu cuda biorą kasę z naszych podatków, to jakiś urzędnik powinien pójść siedzieć za marnowanie publicznych pieniędzy. A tak przy okazji -- zdrabnianie czyjegoś imienia nie robi z niego głupka, za to trzykrotna odpowiedź na ten sam cytat (w dodatku z dwoma zupełnie różnymi stanowiskami) -- jak najbardziej. Przepraszam , nie chcialem urazić ,ale w miom wieku (54lata) zdrobnień używam z sympatii i szacunku . Jeśli chodzi o powtórki to , coś z tym komputerem jest nie tak ,albo ja rzczywiście jestem głąb , bo nie umiem obsługiwać . Ale stanowiska w odpowiedziach powinne być te same . Wróćmy do tematu. Jimi Grigs ,to hydraulik wymyślił pompę kawitacyjną , Kohei Minato to muzyk wymyśłił silnik impulsowy na magnesach stałych. Nie mam nic przeciwko naukowcom tyle że system ich pracy i wynagradzania nie stymuluje ich pracy i wynalazków.Po prostu są jakby zaprogramowani i nie przyjmą czegoś co jest poza programem. !! Pozdrawiam Krzysztofa , którego lubię i szanuję . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3345975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.06.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Buduj dom !, bo przed Tobą jeszcze długa droga wykańczania i urządzania . ! Moja rada nie stosuj styropianu !!! A po kilku latach postawisz mi za to !!!Bo na przykład u sąsiada śmierdzi , a u Ciebie spokój !!!Nie wiem po czym sądzisz, że przede mną długa droga wykańczania. Od ponad pół roku mieszkam w swoim domu. Fakt, że na razie tylko na parterze, bo poddasze zostawiłem do wykończenia na później. Twojej rady też nie posłucham - w moim domu mam wbudowane ponad 100m3 styropianu - w posadzce, w ścianach i w stropie. W domu nie śmierdzi - od tego jest wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3346046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.06.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 nawet prosty stały magnes można polem elektromagnetycznym przyciągnąć za mordę lub kopnąć w tyłek wykorzystując jego pole magnetyczne i na tym polega silnik impulsowy który na dany moment wykorzystuje siły magnetyczne magnesu stałego . Nie ma tu żadnych cudów , czy chęci łamania praw czy zasad fizyki . Silnik Kohei Minato na tm właśnie polega , sztuką jest zegrać prędkość obrotową wirnika z mijaniem sie pola elektromagnetycznego na statorrze lub odwrotnie. Nie wgryzałem się w to dokładnie , ale na chłopski rozum to na tym polega, i idę o zakład, że są tu zwyżki energii ponad 100 % . Ja nie rozumiem czy to tak trudno zrozumieć nadwyżkę energetyczną , magnes neodymowy kupujesz raz , nie płacisz za każdym razem za wzbudzenie jego pola , jak przy elektromagnesie , który podłączasz do prądu.W piecu kndensacyjnym nie płacisz za skondensowanie się pary ze spalin która daje 8% ponad 100 %. Za piec płacisz raz, a skropliny i ciepło masz zawsze.Gdybyś swoich nauczycieli fizyki lepiej słuchał, to pewnie wiedziałbyś coś więcej o przemianach energii. Można wytworzyć potężne ilości energii "z niczego", a właściwie zamieniając materię w energię (słynne E=mc2). Dzieje się to przy przemianach jądrowych. Od wielu lat w różnych gremiach można usłyszeć o "zimnej fuzji". Tylko jakoś dziwnym trafem tych eksperymentów nie udaje się później powtórzyć. W silniku magnetycznym, o którym piszesz nie ma nic tajemniczego. Z samego pola magnetycznego nie powstaje żadna energia. Pole magnetyczne może być pomocne w przemianie energii mechanicznej w energię elektryczną czy energię cieplną. Jeżeli miałaby tu powstać jakaś "nadwyżka" energii, to w jakiejś formie musiałaby być do tego układu dostarczona. Takie "nadwyżki" energii powstają w kotle kondensacyjnym (wykorzystuje się ciepło przemiany fazowej - skraplanie pary wodnej) czy w pompie ciepła (wykorzystuje się ciepło z otoczenia). Nie wykluczam oczywiście możliwości, że silnik magnetyczny mógłby także być taka pompą ciepła - pobierać ciepło z otoczenia i zamieniać je na inne formy energii (energię elektryczną lub mechaniczną). Gdyby jednak tak było musiałoby następować ochładzanie otoczenia silnika, przy dużych jego mocach całkiem wyraźne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3346134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.06.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 co do kotła kondensacyjnego - nie tam żadnej zwyzki energii. Bardziej to taki trick matematyczny. Sprawności powyżej 100% wynikają że wartośc opałowa gazu dla której liczy sie sprawnośc kotła nie jest tożsama z chemicznym ciepłem spalania Qc. Jeśli by odnieść sprawność kotła do Qc to wartość byłby nizsza niż 100%. Dwie definicje pomocne w zrozumieniu zjawiska: Ciepło spalania (Qc) – ilość ciepła, jaka powstaje przy spalaniu całkowitym i zupełnym jednostki masy lub jednostki objętości analizowanej substancji w stałej objętości, przy czym produkty spalania oziębia się do temperatury początkowej, a para wodna zawarta w spalinach skrapla się zupełnie. Wartość opałowa jest to ilość ciepła wydzielana przy spalaniu jednostki masy lub jednostki objętości paliwa przy jego całkowitym i zupełnym spalaniu, przy założeniu, że para wodna zawarta w spalinach nie ulega skropleniu, pomimo że spaliny osiągną temperaturę początkową paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3346252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 12.06.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Byłem we Wrocławiu na form energii niekonwencjonalnej i wynalazków . Ciekawe form , okazuje sie, że wodór z wody produkują i jeżdżą z dodatkiem wody . Widzisz Heniu jak świat się zmienia . Kawiton Choć z mojego miasta jesteś to nie cuduj, to żaden nowy wynalazek, tylko proste ogniwo paliwowe, stosowane już dosyć powszechnie. Ogniwo paliwowe zbudowane jest z dwóch elektrod: anody i katody. Elektrody odseparowane są poprzez elektrolit występujący w formie płynnej lub jako ciało stałe. Elektrolit umożliwia przepływ kationów, natomiast uniemożliwia przepływ elektronów. Reakcja chemiczna zachodząca w ogniwie polega na rozbiciu wodoru na proton i elektron na anodzie, a następnie na połączeniu substratów reakcji na katodzie. Procesom elektrochemicznym towarzyszy przepływ elektronu od anody do katody z pominięciem nieprzepuszczalnej membrany. W wyniku elektrochemicznej reakcji wodoru i tlenu powstaje prąd elektryczny, woda i ciepło. Paliwo - wodór w stanie czystym lub w mieszaninie z innymi gazami - jest doprowadzany w sposób ciągły do anody, a utleniacz - tlen w stanie czystym lub mieszaninie (powietrze) - podawany jest w sposób ciągły do katody. Ogniwo paliwowe teoretycznie nie ulega ono rozładowaniu. Cytat dosłowny z wykładu prof. Piechockiego. Widziałem takie urządzenia już wielokrotnie, bardzo wydajne ale i bardzo drogie choć koszty ogniw spadają bardzo szybko za 10-15 lat to będzie świetna alternatywa dla obecnych źródeł energii w związku z tym radzej kryzys energetyczny nam nie grozi. Nie ma w tym nic z mistycyzmu pompy kawitacyjnej. PS. W końcu mieszkamy w tym samym mieście dasz mi zerknąć na to swoje urządzenie? Pognam z ciekawości i kilku swoich kolegów z chęcią obejżą Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30123-kto-ma-pomp%C4%99-kawitacyjn%C4%85/page/9/#findComment-3346261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts