Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma pompę kawitacyjną?

Grzesiek13

Recommended Posts

Już wiem, to wykorzystuje pole magnetyczne a nie kawitację. Pewnie był tu już o tym wątek :).

Rozmawiałem w sprawie cen, właściciel chce za to ok 10 tyś. brutto. 3 lata gwarancji. Pompa o mocy grzewczej 6 KW pobiera mniej więcej 3KW mocy elektrycznej przy czym potrzebny jest do tego silnik którego nie ma w cenie a który zasili to ustrojstwo. Potrzebny też jest zbiornik (w urządzeniu jest 8 L) na CWU i/lub zbiornik buforowy jeżeli grzać ma tylko w drugiej taryfie.

Nie wiem jak z konkurencyjnością tego w stosunku do PCi chociażby ale chyba jest to dobra alternatywa dla tych którzy chcą wykorzystać stopień wodny, wiatrak itp. Energia mechaniczna jest zamieniana z dużą sprawnością bezpośrednio w ciepło. Jakby to podłączyć do jakiegoś małego diesla o spalaniu tak 0/5 L na godzinę to te 6 KWh kosztowało by jakieś 2 zł. 33gr za KWh. Żadna rewelacja :cry:

A czy przypadkiem właśnie nie jest tu mowa o pompie ciepła?

Co stoi na przeszkodzie aby sprężarkę takiej pompy napędzać czy to wiatrem czy "kołem młyńskim" ?

Mamy też ta cudowną sprawność "powyżej 100%"

Ale o ile pamiętam to było napisane że napędzać mozna podłączając urządzenie do prądu (gniazdka) więc skąd te 200% skoro nie ma "dolnego źródła"?

pzdr

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Bardzo ciekawy wątek i ciekawe dyskusje.

Szkoda, że od pół roku nikt nie ma nowych przemyśleń.

Nie ma energii w blachach lub plastykach wiatraka, a oniedawna dopiero wiemy, że istnieje powietrze i że ruch tego powietrza ma energię, a wiatraki są znane od jeszcze dawniej.

Taki wiatrak to też FreeEnergy. Pompa kawitacyjna, to też FreeEnergy. I nie ma znaczenia, czy tę energię sobie pobierze z promieniowania okołoziemskiego, czy też z wolnej energii uwięzionej w cieczy, czy też z wymiru "X" - jak będzie dobrze działać, to potem naukowcy wymyślą wytłumaczenie dla tego zjawiska.

Edytowane przez Zbyszek Kopeć

• 6 years później...
  • 7 months później...
  • 6 years później...
W dniu 16.06.2010 o 12:11, Zbyszek Kopeć napisał:

Witam.

Bardzo ciekawy wątek i ciekawe dyskusje.

Szkoda, że od pół roku nikt nie ma nowych przemyśleń.

Nie ma energii w blachach lub plastykach wiatraka, a oniedawna dopiero wiemy, że istnieje powietrze i że ruch tego powietrza ma energię, a wiatraki są znane od jeszcze dawniej.

Taki wiatrak to też FreeEnergy. Pompa kawitacyjna, to też FreeEnergy. I nie ma znaczenia, czy tę energię sobie pobierze z promieniowania okołoziemskiego, czy też z wolnej energii uwięzionej w cieczy, czy też z wymiru "X" - jak będzie dobrze działać, to potem naukowcy wymyślą wytłumaczenie dla tego zjawiska.

Przypadkiem natrafiłem na ten, jakże interesujący, a i ciągnący się latami dyskurs. Ciekawym jest, czy aby wszyscy jego uczestnicy jeszcze żyją? Ja oczywiście nie mam zielonego pojęcia o niczym ścisłym i wbrew polskiej cesze narodowej nie wypowiem się, mimo iż się nie znam. Mam natomiast dla zainteresowanych, propozycję publikacji mogącej rzucić pewne światło na problematykę poruszaną w tej dyskusji a także na poza techniczne aspekty wzmiankowanych tu innowacji. Jest to pozycja autorstwa Aleksandra Żytinskiego pt. "Efekt Brumma". Lektura tej pozycji w znacznym stopniu pomoże w zrozumieniu uniwersum w jakim funkcjonuje tutejszy innowator.

Polecam.