Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma pompę kawitacyjną?

Grzesiek13

Recommended Posts

Natomiast ja zawsze sądziłem - w odróżnieniu od Mały - że kawitacja występuje, gdy cisnienie bezwzględne na króćcu ssawnym pompy będzie miało wartość niższą od ciśnienia nasycenia pompowanej cieczy w danej temperaturze i nigdy nie przyszło mi do głowy, że jakąś rolę odgrywa tu stosunek szybkości obracania się wirnika do prędkości czynnika.

Fajny termin: hydrosoniczna, to chyba mniej więcej tyle, co wodnodźwiękowa. Apropo, czy ktoś spotkał dobrej jakości przyczłapy do bulbulatora? (tylko takie bez wydrzyżdżacza).

A gdzie masz króćce ssawno/tłoczące na okręcie? :D A właściwie pod...

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
wybaczcie ze wogole sie tu pojawiam ale zawsze zastanawialo mnie jak to mozliwe by sprawnosc byla powyzej 100% :oops: Mnie w szkole uczyli ze jesli cos takiego ludziska wymysla to wszystkie klopoty tego swiata znikna - perpetum mobile to sie chyba nazywalo :lol: - wiec jak to jest - wytlumaczcie mnie zacofanemu :( :oops:

:lol: :lol: :lol: :lol:

To zalezy od tego jak liczysz i jakie dane bierzesz ... kotły kondensacyjne też mają po 109% sprawności.

• 1 year później...
Fizykiem byłem 25 lat temu, od tego czasu mogłem duzo zapomnieć, ale mam nadzieję, że zasada zachowania energii dalej obowiązuje, ...

Dalej obowiązuje - ale może w tym układzie zachodzi dodatkowo inne zjawisko ... np. synteza termojądrowa :)

Kto to wie .. może coś czego nie znamy.

Gdybym chciał się doktoryzować to wziąłbym, kupił takie urządzenia i napisał pracę na ten temat ... choć to chyba bardziej temat na magisterkę.

• 3 weeks później...

Cześć,

Faktycznie temat bardzo ciekawy, ale z tego co można w sieci znaleźć to wynika, że poprostu urządzenie z dobrą sprawnością zamienia energię mechaniczna ruchu obrotowego pompy na energię cieplną. Żeby ponad 100% to bzdury są, chyba że faktycznie jakieś nieznane zjawiska zachodzą w co wątpię. I niech ten współczynnik będzie nawet 0,9 to chyba i tak byłoby dobrze gdyby wykorzystać do napędu pompy wiatr.

Konstrukcyjnie w miarę do wykonania, problem na pewno z trwałym uszczelnieniem, ale na pewno znajdzie się ktoś kto coś tu wymyśli. Jakby zrobić taką pompę w niewielkiej skali żeby mogła pracować przy niezbyt silnym wietrze, przekładnię, bo wysokie obroty z tego co piszą są niezbedne.... Cóż podstawowe pytanie czy z pompy napędzanej wiatrem uzyska się dużo lepszą sprawność niż z prądnicy? Bo prądnicę wykonać chyba prościej...W każdym razie intrygujacy temat, pozdrawiam.

Kawitacja o ile dobrze kojarzę to zjawisko polegajace na tym, że czasteczka wody wędrując po profilu wirnika (lub sruby okretowej, bo tam to zjawisko pomimo bardzo zimnej wody i małych predkości obrotowych sruby równiez może wystąpić) przyśpiesza - ciśnienie spada (to z Bernouliego) i odparowuje, zwieksza więc swoją objetość, następnie przechodzi po profilu w strefę wyzszych ciśnień i tam w milisekundach wraca do postaci ciekłej, czemu toważyszy implozja (klka tys. atm. ) i powoduje wyrywanie cząsteczek materiału wirnika. Widziałem wirniki pomp pracujących kila godzin w kawitacji, ciekawy widok. Ktos wymyślił aby nie występowało to na śrubach okretowych doprowadza sie spręzone powietrze i napowietrza pow. śruby.

Kawitacja o ile dobrze kojarzę to zjawisko polegajace na tym, że czasteczka wody wędrując po profilu wirnika (lub sruby okretowej, bo tam to zjawisko pomimo bardzo zimnej wody i małych predkości obrotowych sruby równiez może wystąpić) przyśpiesza - ciśnienie spada (to z Bernouliego) i odparowuje, zwieksza więc swoją objetość, następnie przechodzi po profilu w strefę wyzszych ciśnień i tam w milisekundach wraca do postaci ciekłej, czemu toważyszy implozja (klka tys. atm. ) i powoduje wyrywanie cząsteczek materiału wirnika. Widziałem wirniki pomp pracujących kila godzin w kawitacji, ciekawy widok. Ktos wymyślił aby nie występowało to na śrubach okretowych doprowadza sie spręzone powietrze i napowietrza pow. śruby.

Coś jest na rzeczy... właśnie o tym była m.in. "mechanika techniczna", a także "technika"... choc wtedy człek myślał o d..., a nie o kawitacjach.

Brak nam wiedzy, czy jesteśmy ograniczeni wiedzą którą posiadamy 8) .

Dlatego nie pojmujemy ,że moze być większa sprawnośc jak 100% :o

A o PC to nikt nie słyszał i nie czytał . Tu jest 2,5 do 4.5 sprawności zalezy jaki nośnik, czynnik, itd. My mamy pracować (za......ć), płacić: kredyt ,za światło i gaz. i benzynę .Jestesmy niewolnikami kasy i banku.

Pompa kawitacyjna jest już na rynku .Wyprodukowali ja nasi sąsiedzi ze wschodu i działa,widziałem film ,Sprawność od 120 do 350%i i żadne perpetum mobile .Czy słyszał ktos o naszym Polskim wynalascy, który złamał prawo fizyki :o .Pan L.Łagiewka 8) (nie jest ograniczony wiedzą )dlatego ma wyniki pracy. 8)

Pozdr.

:D

Jednak "to " działa ,ziawisko kawitacji znane jest od wielu lat .faktycznie można uzyskiwać ciepło i będzie to ponad energię "podaną" ,jednak ta sama energia wykożystana do zwykły grzałek przyniesie efekt całkiem podobny-kochane ciepełko-jednak bez skutków ubocznych takich jak hałas i bardzo szybka degradacja pompy . Efekt zastosowania pompy kawitacyjnej do ogrzewania jest taki sam jak zastosowanie hamulców samochodowych .

'

Witam

I tak i nie! :lol:

Zjawiska zachodzące w tym "wynalazku", pozornie zrozumiałe, wcale proste nie są. Ujęcie ilościowe prostym wzorem prawdopodobnie daje "oczywiste" bzdury. Co jednak zrobić, jak z pomiarów tak właśnie tu wychodzi?

Tym gorzej dla faktów!? :o :o :o

Urządzenie takie pracuje i ma się dobrze, niezależnie od tego, kto i co o nim mówi.

Z kawitacją można zetknąć się też np. w myjkach ultradzwiękowych. Tam nadżwiękawia się ciecz tak, że zaczyna kawitować. Wcale nie trzeba do tego śruby okrętowej. :lol: Zresztą, w takiej myjce wcale by się nie zmieściła :lol:

Jaz zwykle znamienici Radzieccy inżynierowie wzięli się do roboty i tak poprawili dzieło amerykanina, że im to nawet 300% wychodzi!

I co?

Złe - gorsze - radzieckie?

Dobre - lepsze - niemieckie?

Jakby kto błyskawicznie potrzebował zrobić sobie biopaliwo z rzepakowego to tylko taką maszynką. Jest do kupienia z całą technologią. I działa. Wiele przemian chemicznych tak można zintensyfikować.

Wydaje mi się, że musimy nauczyć się liczyć ten proces jak ludzie rozumni a nie na skróty to bzdury przestaną wychodzić. To nie jest i nie było perypetuum!

Pozdrawiam Adam M.

Temat jest bardzo ciekawy, jeszcze ciekawsze jest to , czy ktos juz uzytkuje ten wynalazek w swoim domu ? Mysle ze w Polsce to raczej nie, a moze ktos z forumowiczow z zagrabanicy ?

Znalazłem pewien artykuł w ktorym mowa że pompy te produkuje rosyjska firma Akoil , a dystrybutorem na rynek polski ma być firma Macrodynamix z Poznania

http://www.akoil.ru/en/usr/templates/images/img5.jpg

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 year później...
Witam

Kto z forumowiczów posiada u siebie pompę kawitacyjną(inne nazwy hydrosoniczna, implozyjna)? Może ktoś sie z tym urządzonkiem zetknął przy pracy. Jaka jest jego opłacalność?

Temat sprzed 3 lat.

Ma ktoś taką pompę kawitacyjną zainstalowaną ?

wybaczcie ze wogole sie tu pojawiam ale zawsze zastanawialo mnie jak to mozliwe by sprawnosc byla powyzej 100% :oops: Mnie w szkole uczyli ze jesli cos takiego ludziska wymysla to wszystkie klopoty tego swiata znikna - perpetum mobile to sie chyba nazywalo :lol: - wiec jak to jest - wytlumaczcie mnie zacofanemu :( :oops:

:lol: :lol: :lol: :lol:

To zalezy od tego jak liczysz i jakie dane bierzesz ... kotły kondensacyjne też mają po 109% sprawności.

Wynika to tylko ze sposoby liczenia: wartość opałowa gazu przyjęta do liczenia sprawności urządzeń grzewczych nie jest tożsama z chemicznym ciepłem reakcji spalania.

Wartość opałowa jest to ilość ciepła wydzielana przy spalaniu jednostki masy lub jednostki objętości paliwa przy jego całkowitym i zupełnym spalaniu, przy założeniu, że para wodna zawarta w spalinach nie ulega skropleniu, pomimo że spaliny osiągną temperaturę początkową paliwa.

I jak skondensujemy ta parę to mamy taki imponujący wynik.

• 2 months później...
Witam

Kto z forumowiczów posiada u siebie pompę kawitacyjną(inne nazwy hydrosoniczna, implozyjna)? Może ktoś sie z tym urządzonkiem zetknął przy pracy. Jaka jest jego opłacalność?

Ja mam taką pompę kawitacyjną i wykonuję te pompy na zamówienie. Pompa grzeje i okropnie hałasuje. Rzeczywiście wydajność jest ponad 100 %(133%), na razie przegrywa z grzałką elektryczną bo jest zbyt droga , ale z czasem nie powinna być droższa od użytego do napędu pompy- silnika elektrycznego.

Kawiton tel .507 209 435

Ja mam taką pompę kawitacyjną i wykonuję te pompy na zamówienie. Pompa grzeje i okropnie hałasuje. Rzeczywiście wydajność jest ponad 100 %(133%), na razie przegrywa z grzałką elektryczną bo jest zbyt droga , ale z czasem nie powinna być droższa od użytego do napędu pompy- silnika elektrycznego.

Kawiton tel .507 209 435

Może zdradż trochę więcej szczegółów, np. moc grzewczą, cenę.