Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma pompę kawitacyjną?

Grzesiek13

Recommended Posts

Przeglądając Allegro natrafiłem na ofertę za jedyne 100 000 000 zł (100 mln zł).

http://www.allegro.pl/item491742753_pompy_ciepla_sa_za_drogie_zajrzyj_warto.html

Idąc tym tropem znalazłem stronę : http://www.ekoturbiny.pl/dane.html

Kolejna rewelacja : sprawność energetyczna 200%.

Dołączam do tego wątku, bo zasada działania jest chyba taka sama jak pompy kawitacyjnej.

Co prawda na Allegro napisali :

ZASADY DZIAŁANIA Ekoturbina działa na zasadzie tarcia, wprawienia w ruch obrotowy turbiny z polem magnetycznym magnesu dzięki któremu wytwarza się pole elektromagnetyczne przekazując energie dla wymiennika ciepła .
, ale jest to chyba efekt pomroczności jasnej ;).

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na razie nie mam gdzie, ale z pewnością wezmę pod uwagę, jest to dosyć ciekawe rozwiązanie
Gdyby uczciwie napisali, że ma to sprawność zamiany energii mechanicznej w cieplną np. 99,5%, to zastanowiłbym się czy nie jest to bliskie prawdy, ale obiecywanie perpetum mobile ...

Przeglądając Allegro natrafiłem na ofertę za jedyne 100 000 000 zł (100 mln zł).

http://www.allegro.pl/item491742753_pompy_ciepla_sa_za_drogie_zajrzyj_warto.html

Idąc tym tropem znalazłem stronę : http://www.ekoturbiny.pl/dane.html

Kolejna rewelacja : sprawność energetyczna 200%.

Dołączam do tego wątku, bo zasada działania jest chyba taka sama jak pompy kawitacyjnej.

Co prawda na Allegro napisali :

ZASADY DZIAŁANIA Ekoturbina działa na zasadzie tarcia, wprawienia w ruch obrotowy turbiny z polem magnetycznym magnesu dzięki któremu wytwarza się pole elektromagnetyczne przekazując energie dla wymiennika ciepła .
, ale jest to chyba efekt pomroczności jasnej ;).

...np. płynący strumień lub rzeczka ,wiejący wiatr ,koń w kieracie wystarczy aby urządzenie zaczęło ogrzewać...

teściową mozna teżź wrzucić do kręcenia.

Co to za CENA... :o :o to jeszcze chyba przed denominacją.

PC za droga a do tego doliczyć trezba jeszcze wiatrak, fotowoltaiki, lub teśiową ;) i cena wraz z osprzętem rośnie.

pzdr

PC za droga a do tego doliczyć trezba jeszcze wiatrak, fotowoltaiki, lub teśiową ;) i cena wraz z osprzętem rośnie.

pzdr

W Twoich okolicach to sprzedają. Może z tego tytułu dostaniesz rabat? :lol:

pzdr

W Twoich okolicach to sprzedają. Może z tego tytułu dostaniesz rabat? :lol:

Faktycznie niedaleko, może za transport nie zapłacę :lol: :lol:

• 2 weeks później...
Nic - cisza...

Nie mam czasu i nie mam pieniędzy by zajmować się pompą , choć światełko zapaliło się , być może będzie zlecenie na nową pompę .

Z doskoku , kosztem innych prac wykonałem nowy prototyp pod producentów biopaliw. Oto wyniki w skrócie:1. Smalec zamienił sie w ester i glicerynę (wyprodukowany ester wleli do forda i wrócili pod Poznań)

2.ester rzepakowy miesza się trwale z wodą ( stoi śmietana od lipca )

3. gliceryna częściowo miesz się trwale z estrem - mieszanina jakby lepiej pali się ! niż sam ester.Jest jeszcze sporo innych ciekawostek , ale was interesuje zwyżka energii. Otóż na tym prototypie nie ma zwyżki - jest raz 91 % raz 85% wydajności -zależnie od wirników. Nie wiem ,szukam przyczyn , być może trzeba wrócić do dwuch silników i do starych wirników. Niestety stare wirniki oddałem do Bielska Białej jako zapłatę za materiał.

Ale cieszę się , że Bigbeat i Henok nie poddają się .Jak jeszcze trochę pożyję to może zmienię sposób pozyskiwania ciepła i zrobię to bez wirników, może na sposób maszyny waterjet (-to odpowiedź dla tego co pytał co ma wspólnego waterjet z pompą kawitacyjną - i tu i tu powstaje próżnia )

Wogle tych dociekliwych i myślących chciałbym natchnąć duchowo do próżni . Dlaczego , a no dlatego, iż właścicielaem próżni jest antymaeria.

Próżnia nie honoruje naszych praw fizyki , wogle gwiżdże na siły które rządzą w naszym świecie.

Pozdrawiam. Sławek

• 2 months później...
:o :o :o :o :o :o

Silnik na składową bierną????

Jezuuuuuuuu!!!! Toż to przełom!!!!! Rewolucja!!!!!

Działa za darmo!!!

Sranie w banie. Nie ma takich silników. Energia bierna nie jest darmowa - a nie jest liczona przez liczniki domowe tylko dlatego, że jest nieużyteczna.

A co do stwierdzenia kawitona, że pompa kawitacyjna obala dogmat zasady zachowania energii :lol:

Zasada zachowania energii nie jest żadnym dogmatem, tylko prawem, wynikającym pośrednio z prawa zachowania masy. Kto tego nie wie, powinien odwiedzić szkołę średnią i troszkę sobie przypomnieć pewne pojęcia, a nie sprzedawać jakieś fikcje.

Czytam to i wydaje mi sie że ten nie powinien myśleć bo sie zmęczy , ale nich się pomęczy . Otóż jak ma cząsteczka wody w pompie kawitacyjnej spełnić zasadę zachowania pędu jeśli wpda do bańki próżniowe ( których w pompie jest bardo dużo)czyli w próżni, jak ma ta sama cząsteczka wody spełnić zasadę zachowania energii jeśli wpada w próżnię, komu i jak ma przekazać energię .

Jak jest słoń to ma dużą głowę i może pomęczyć się .:) :)

Złośliwy KAWITON

Owszem, te dwa prawa zmieniają nieco postać w okolicach szybkości przyświetlnych, ale w omawnianej tutaj pompie kawitacyjnej osiągane prędkości mają się tak do prędkości światła, jak atom do słonia.

Niestety, u mnie kawiton już poległ z kretesem. Jeśli jego pompa obala dogmaty, to mnie to nie interesuje. Nie mam czasu na czary i wróżby.[/b]

Po co to cytujesz ?

:) :)

Przepraszam Heniu , jakiś błąd popełniłem odpowiadając w afekcie na zarzuty Starej Olszewnicy. Moja złośliwa odpowiedź wlazła w środek cytatu i wyszła jako cały cytat, teraz trzeba dobrze wczytać się , by zrozumieć o co chodzi.

Stara Olszewnica podoba mi się jak i pozostali z form też ,przynajmniej reagują i rozmawiają :) :)

Przy okazji -pompy kawitacyjnej nie robię ,nie mam pieniędzy .

Pompy kawitacyjne amerykańskie firmy Hydrodynsmics sprawność 80-90% -wiadomość od samej firmy.

Pompy rosyjskie Potapowa po przebadaniu w Wielkiej Brytanii poniżej 90 %-przebadano kilka modeli żaden nie przekroczył 100 %

Moje kolejne prototypy dawały max 95% jedynie pierwszy prototyp dał wydajność 117% przy wirowaniu w przeciwną stronę i 133 % przy wirowaniu wirników w tą samą stronę . Nie wiem o co chodzi !!- jakiś błąd w wirnikach ??

Jeszcze raz chcę natchnąć duchowo dyskutantów - maszyna do cięcia wodą

-water jet wykorzystuje to samo zjawisko kawitacji co pompa kawitacyjna.

Pozdrawiam . Sławek

Moje kolejne prototypy dawały max 95% jedynie pierwszy prototyp dał wydajność 117% przy wirowaniu w przeciwną stronę i 133 % przy wirowaniu wirników w tą samą stronę . Nie wiem o co chodzi !!- jakiś błąd w wirnikach ??
W sprawność przemiany nawet 99% jestem w stanie uwierzyć.

Jeżeli wychodzi ponad 100%, to prawdopodobnie błąd pomiaru :(.

:) :) :) oj ten Heniek to niedowiarek , nie wiem czy mogę publicznie o tym pisać , bo będą mi w głowę pukać , katrupić , lub tak jak jeden z naukowców wręcz chciał mnie przez telefopn pobić . Nie czas o tym pisać i wymąndrzać się , trzeba zrobić prototyp , robić swoje a o tej energii nawet nie wspominać . Dajmy sobie na dziś z tym spokój, ważne że ludzie coś budują i wymieniają sie doświadczeniami .

Panie Heniu tak pan trzymaj.!!!

Miłej soboty. Sławek