Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma pompę kawitacyjną?

Grzesiek13

Recommended Posts

:) :) :) oj ten Heniek to niedowiarek , nie wiem czy mogę publicznie o tym pisać , bo będą mi w głowę pukać , katrupić , lub tak jak jeden z naukowców wręcz chciał mnie przez telefopn pobić . Nie czas o tym pisać i wymąndrzać się , trzeba zrobić prototyp , robić swoje a o tej energii nawet nie wspominać . Dajmy sobie na dziś z tym spokój, ważne że ludzie coś budują i wymieniają sie doświadczeniami .

Panie Heniu tak pan trzymaj.!!!

Miłej soboty. Sławek

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

HenoK

Nie pomiaru! Naprawdę tak wychodzi!

Policz sobie piec kondensacyjny. Też wychodzi ponad 100%. :lol:

Sposobu liczenia!

Adam M.

W tym konkretnym wypadku jest to błąd pomiaru. Na wejściu podajemy energię elektryczną, którą łatwo zmierzyć, na wyjściu energię cieplną, z którą też nie ma problemów z pomiarem. Jeżeli nie dopływa żadna energia z zewnątrz, to sprawność nie może przekraczać 100%.

Ty podałeś przykład z piecem kondensacyjnym. To zupełnie inna sprawa.

Można też podać przykład z pompą ciepła.

Być może tam gdzie wychodzi ponad 100% to jest to taka pompa ciepła - część energii czerpie z otoczenia ? W to już bym mógł uwierzyć :).

Pompa kawitacyjna jest bardzo dobrym sposobem na zamianę energii mechanicznej (np. turbina wodna, czy wiatrowa) na energię cieplną :).

Panie Heniu coś pan się uparł do tej zamiany energii mechanicznej w cieplną .Nikt nie hamuje wirnka pompy do zera by energię kinetyczną wirnika zamienić w ciepło , to nie tarcza hamulcowa w samochodzie.Od miesznia łyżką w garnku nikt nie zagotował wody . Wg tych mądrych tłumaczeń w interneci na stronie darmowa energia , że w pompie kawitacyjnej Jimiego Grigsa w otworkach kawitacyjnych spada ciśnienie i dla tego woda paruje , nie trzyma się kupy- wg termodynamiki jeśli ciecz odparowuje to naczynie ziembnie czyli pompa kawitacyjna stygnie , a jeśli skrapla sie to naczynie ogrzewa sie czyli pompa kawitacyjna nagrzewa się od skroplin . Jeśli woda nie opóściła pompy to bilans powinien wyjść na zero .Wniosek- pompa nie ma prawa nagrzewać się, a jest przeciwnie !!! Ponieważ pompa amerykańska stale odparowuje wodę ,to pompa powinna aż sie zaszronić od utraty ciepła podczas odparowania. :lol: :lol: :lol: . Jest dokładnie odwrotnie -pompa kawitacyjna zajebiście grzeje się .

To długo tłumaczyc o co chodzi .

Powiem krótko , czy to sie komuś podoba czy nie :

Kawitacja zachodzi wtedy ,kiedy elektron anihiluje z pozytonem ! ! !

-przyczyna jest w mojej stopce.(dlatego maszyna water jet tnie wszystko ,

cokolwiek włoży się pod strumień wody)

Dlatego proszę nie mylić zamiany energii , bo w pompie kawitacyjnej nie ma to miejsca.Zaufaj mi Heniu ! :)

Pozdrawiam . Sławek

Od miesznia łyżką w garnku nikt nie zagotował wody .

Co nie oznacza, że jest to niemożliwe.

Wg tych mądrych tłumaczeń w interneci na stronie darmowa energia , że w pompie kawitacyjnej Jimiego Grigsa w otworkach kawitacyjnych spada ciśnienie i dla tego woda paruje , nie trzyma się kupy- wg termodynamiki jeśli ciecz odparowuje to naczynie ziembnie czyli pompa kawitacyjna stygnie ,

Tylko, jeśli ciśnienie pozostaje stałe. Spadek ciśnienia zmienia temperaturę wrzenia i spokojnie woda może sobie w całości odparować bez pobierania jakiegokolwiek ciepła.

:lol:

Krzyś to teoretyk , ale podoba mi się , bo występuje z otwartą przyłbicą . Znam wiele przykładów, gdzie teoria nijak ma się do rzeczywistości.Jeśli chodzi o pompę kawitacyjną ( mam zamontowanny ciśnieniomiierz) przy zamkniętej pompie ciśnienie rośnie i temperatura rośnie!!!. Przy otwartej pompie ciśnienie stałe a temperatura rośnie!!!

Znasz to powiedzenie ten się śmieje , kto śmieje się ostatni, ale dziękuję za sympatyczna buźkę.

Pozdrawiam Krzyśka -zmień już to drwno zamiast benzyny, są ciekawsze. Sławek

PS Przy okazji też coś napiszę teoretycznego - poczytaj na temat Pola Diraca

Krzyś to teoretyk , ale podoba mi się , bo występuje z otwartą przyłbicą . Znam wiele przykładów, gdzie teoria nijak ma się do rzeczywistości.Jeśli chodzi o pompę kawitacyjną ( mam zamontowanny ciśnieniomiierz) przy zamkniętej pompie ciśnienie rośnie i temperatura rośnie!!!. Przy otwartej pompie ciśnienie stałe a temperatura rośnie!!!

Znasz to powiedzenie ten się śmieje , kto śmieje się ostatni, ale dziękuję za sympatyczna buźkę.

Pozdrawiam Krzyśka -zmień już to drwno zamiast benzyny, są ciekawsze. Sławek

PS Przy okazji też coś napiszę teoretycznego - poczytaj na temat Pola Diraca

kawiton napisał:

Koniecznie zmień lekarza!

Ten jest szarlatanem. Jest kompletnie nieskuteczny!

Adam M.

:lol: :lol: :lol: - dziękuję , :lol: :lol: , ale ja nie chodzę do lekarza . Jeśłi chodzi o lekarzy, popieram ,nie należy ufać jednemu !!!

Moja rada , proszę pójść i popatrzeć jak tnie materiał maszyna do cięcia wodą , najlepsze lasery i palniki plazmowe wysiadają przy tej maszynie , to nie fantazja

to rzeczywistość !!! W każdym większym mieście są już takie maszyny , lub na internecie proszę wbić w google hasło water jet lub maszyna do cięcia wodą !!

Pozdrawiam . Sławek

ścierniwo do dodatek, nie jest wymagane, doskonale tnie bez dodatku, nie wiem po co to piszę i ręce mi już opadają .

Miał racje Stanisław Lem.

Nie pozdrawiam . Sławek

znaczy akcelerator CERN-u juz niepotrzebny. Hurrraaaa!!! Górą nasi!!!

ścierniwo do dodatek, nie jest wymagane, doskonale tnie bez dodatku, nie wiem po co to piszę i ręce mi już opadają .

Miał racje Stanisław Lem.

Nie pozdrawiam . Sławek

Mylisz się. kKiedys bawiłem sie taką maszynką. Owszem sama wodą tnie matariały miękkie - tworzywa, gumy itp. Stal i cała reszta twardych rzeczy idzie tylko ze ścierniwem. Ten "mój" potrafił ciachać stal do 50 mm grubości. Fajna zabawka.

Ta maszyna nie tnie wodą ale ścierniwem :-(

Chciałbym Jerzego przeprosić za moją pierwszą impulsywną reakcję , ale dzis chcę mu podziękować za jego wypowiedź . Naprowadził mnie na trop , z którego zboczyłem. Nawet nie wie Jerzy, jaką przysługę mi zrobił. :) :)

Teraz serdecznie go pozdrawiam. Sławek

• 3 weeks później...
Przeglądając Allegro natrafiłem na ofertę za jedyne 100 000 000 zł (100 mln zł).

http://www.allegro.pl/item491742753_pompy_ciepla_sa_za_drogie_zajrzyj_warto.html

Idąc tym tropem znalazłem stronę : http://www.ekoturbiny.pl/dane.html

Kolejna rewelacja : sprawność energetyczna 200%.

Dołączam do tego wątku, bo zasada działania jest chyba taka sama jak pompy kawitacyjnej.

Co prawda na Allegro napisali :

[q

uote]ZASADY DZIAŁANIA Ekoturbina działa na zasadzie tarcia, wprawienia w ruch obrotowy turbiny z polem magnetycznym magnesu dzięki któremu wytwarza się pole elektromagnetyczne przekazując energie dla wymiennika ciepła .

, ale jest to chyba efekt pomroczności jasnej ;).

Najbardziej podoba mi sie pomroczna jasność :) :)

Otóż ekoturbina uzyskuje ciepło z prądów wirowych (odkrył je Leon Foucault),- kuchenki indukcyjne i piece indukcyjne pracują uzyskując ciepło z prądów wirowych ale niestety nie uzyskują wydajności powyżej 100 %. Natomiast prawdą jest że uzyskują ciepło szybciej niż zwykła grzałka oporowa, ale nie ma to nic wspólnego z wyższą wydajnością ponad 100 %. Zresztą były wspólnik producenyta ekoturbiny na pytanie jak mierzyli wydajność stwierdził iż porównywali to ze zwykłą grzałką -w jakim czasie grzała grzałka , a w jakim czasie grzała ekoturbina , a to nijak sie ma do wydajności.Pan z którym rozmawiałem jednoznacznie stwierdził iż ekoturbina ma wydajność porównywalną ze zwykłą grzałką .

Ja jednak zrobiłem własne pobieżne obliczenia . Oto co otrzymałem z danych ofertowych ekoturbiny: silnik 3kW grzeje 100 litrów wody w 30 min do temperatury 55 st.C. Jeśłi w pół godziny to zakładam że zużył 1,5 kWh(nie podają ile zużyli energii na nagrzanie 100 litrów) oraz zakładam iż wodę podgrzewali z temperatury 10 st. C bo taka jest mniej więcej w wodociągu.

Q=m x ciepło wł. x delta t =100 kg x 4200 J/kg x st.C x 45 st. C =18 900 000 J =18 900 000 J x 2,78 x 10 do minus 7-mej =5,25 kWh

1,5kWh - 100 %

5,25 kWh - X % to X=5,25x100/1,5 =350 % !!! -BOMBA :):) ale wydajność !

Chyba Adrian Lang coś napsocił, albo miał inny silnik o większej mocy.Najgorsze jest to, że nie można do niego dodzwonić się, nie można zasięgnąc języka u źródła ! :)

Pozdrawiam najlepszego doradcę . kawiton

Przepraszam, ze pisze tutaj, ale doszedłem do wniosku, ze ten watek, pokazuje też inne patenty w zakresie ogrzewania.

Znalazłem coś takiego: http://www.termika.comweb.pl/Jogiterm.pdf , a najciekawsze w tym jest stwierdzenie:

Elektrodowe kotły grzewcze JOGI osiągają aż do 360% sprawności energetycznej (dla porównania wysokiej klasy gazowy kocioł kondensacyjny osiąga do 115% sprawności). Oznacza to, że z jednej kilowatogodziny dostarczonej energii elektrycznej można uzyskać aż 3,6 KJ energii cieplnej (w podgrzewanym czynniku grzewczym). Tak wysoką sprawność energetyczną ogrzewania w praktyce osiągają jedynie pompy ciepła

Fajny przelicznik sprawności.

Ciekawe ile takie cudo kosztuje - ma ktos informacje? Fajna moze być z tego przepływówka do CWU.

350 % !!! -BOMBA :):) ale wydajność !
Czemu tylko tyle Ci wyszło ? Dlaczego nie założyłeś, że podgrzewanie było od 0 st. C, i w dodatku zbiornik był niezaizolowany ? Gdybyś to załozył wyszła by Ci bez problemu sprawność 700% :lol: :lol: :lol: .

Elektrodowe kotły grzewcze JOGI osiągają aż do 360% sprawności energetycznej (dla porównania wysokiej klasy gazowy kocioł kondensacyjny osiąga do 115% sprawności). Oznacza to, że z jednej kilowatogodziny dostarczonej energii elektrycznej można uzyskać aż 3,6 KJ energii cieplnej (w podgrzewanym czynniku grzewczym). Tak wysoką sprawność energetyczną ogrzewania w praktyce osiągają jedynie pompy ciepła
Też już wcześniej na te bzdury natrafiłem. Zauważ, że starają się to zrobić tak, aby wyszła z tego "wiarygodna" informacja. Za taką podobno uważana jest przez większość ludzi informacja medialna, w krórej występują trzy liczby :lol: :lol: :lol: .

Dla autora nie jest ważne, że te liczby są zupełnie bezsensownie zestawione, ważne, że są. W tym wypadki 1kWh=3,6 MJ. Ten przelicznik nie ma nic wspólnego ze sprawnością, jest to zwykłe przeliczenie jednostek energii. Ale oczywiście laikowi można wmówić, że to sprawność "porównywalna" z pompą ciepła za dużo mniejsze pieniądze :lol: :lol: :lol:

Takie same bzdury powtarzają na stronie : http://yox-pol.wroclaw.pl/ekologia.html :evil: :evil: :evil:

Aby uzyskać 27 kW ciepła z np. oleju opałowego należy zużyć w bardo dobrym kotle kondensacyjnym ( katalogowo około 3 litrów oleju na godzinę ) podczas gdy w analogicznych okolicznościach Aparat "JOGI" zużyje 7.5 kwh energii elektrycznej.Koszty energii elektrycznej przeznaczonej na cele grzewcze można jeszcze obniżyć podpisując umowę z Zakładem Energetycznym o udostępnienie tzw. II taryfy oraz zastosować w systemie grzewczym akumulator cieplny.

Tu następna radosna twórczość.
Kocioł "JOGI" ma wiele niewątpliwych zalet, jak choćby najwyższą z możliwych sprawność energetyczną (99,999 %). Najwyższą z możliwych skuteczność cieplną (z 1 kilowatogodziny energii elektrycznej uzyskujemy 3600 W ciepła w czynniku grzewczym).

Tu następna radosna twórczość.
Kocioł "JOGI" ma wiele niewątpliwych zalet, jak choćby najwyższą z możliwych sprawność energetyczną (99,999 %). Najwyższą z możliwych skuteczność cieplną (z 1 kilowatogodziny energii elektrycznej uzyskujemy 3600 W ciepła w czynniku grzewczym).

Już kiedyś te brednie też czytałem, hehe takie ściemy że aż strach pomyśleć w czym jeszcze oszukują.

pzdr