Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CIEKAWE SPOSTRZEŻENIE KAFELKOWE

duduś

Recommended Posts

Ostatnio rozglądając się za kaflami do łazienki odkryłam ciekawą zależność. Potrzebuję ok. 20 mkw kafli. Spodobały mi się takie za 130 zł i one same w sobie są tak ładne że nie trzeba do nich żadnych dekorów , i takie za 50 zł ale do nich muszą być dodatki w postaci dekorów. Dekory te ( po przeliczeniu ) są tak drogie że sumując 20 m kw x 130zł =2600 zł , a 20 mkw x 50 zł= 1000 + dekory ok. 1300 zł co daje 2300zł- Co z tego wynika ?- że kupując tańsze kafle czasami mamy tylko pozorną oszczędność ,bo szybko przeliczamy na początku tylko metr kwadratowy -zawsze wychodzi taniej ,ale po głębszym przeanalizowaniu okazuje ię że jest inaczej.Co Wy na to???????????/

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

świeta racja !!! u mnie też tak wyszlo z dekorami :cry:

Dlatego w nastepnych łazienkach wybralam plytki ,gdzie dekory były po 4zl a w innej zamiast dekorów zastosuje szklane kamyki ( 30gr za szt)

to jest dokładnie jak z dachowkami - koszt dachowki -do przelkniecia , ale te wszystkie gąsiory , dachowki krancowe , lawy kominiarskie ,kosze i inne - to dopiero robia sie koszty.....

Capra ja bym kupiła :) Ręcznie malowane kafle to jak dla mnie cudo! nie tylko jako dekory do łazienek czy kuchni, wkomponowane w płytki bazowe, ale również takie samotnie wiszące wyglądałyby ślicznie. Sama zamierzam sobie coś namalować, niestety będzie to po prostu malowanie płytek farbkami do ceramiki, a zdecydowanie bardziej podoba mi się malowanie płytki przed szkliwieniem. Do dzieła!

No to jeden potencjalny klient już jest :wink: .

Na razie zajmuję się takimi duperelkami do domu np. z masy solnej aniołki, wianuszki na ścianę, mam zawsze takie zamówienia np. przed świętami, że się nie wyrabiam z produkcją. Wszystko sprzedaję wśród znajomych. To jest oczywiście poza pracą bo normalnie to siedzę w biurze :evil: instytucji publicznej.

Jak zbuduję dom to już sobie zaprojektowałam pracownię, wtedy założe działalność i stronę www z wyrobami. Na razie nie mam miejsca na robotę :cry: .

Niewiem czy ktoś zna technikę DECOUPAGE, polegającą na wyklejaniu różnych rzeczy elementami np. z serwetek papierowych, tapet. To się wycina, nakleja, podmalowuje np. cień róży aby wyglądało że np. leży na talerzu. Potem wszystko się lakieruje takim werniksem. Wychodzą piękne rzeczy - talerze, skrzyneczki, kafelki, a nawet meble. Jakby ktoś chciał zobaczyć to mogę coś zeskanować i wkleić. Ta technika jest b. popularna we Włoszech i dostaję zawsze gazety tematyczne od rodziny.

Capra.

Capra no właśnie, może coś tutaj pokażesz? Jak już otworzysz tę pracownię, to mogę Cię odwiedzić? :) Kurcze taka pracownia to moje marzenie... Nie jestem plastykiem (niestety ;(), ale miałam okazję kiedyś "pobawić się" w takiej pracowni i bardzo mi się podobało! Zamierzałam też zrobić sobie kafle, które położyłabym wokół lustra w łazience, ale nie zdążyłam niestety :(

Ha ha, trafiłam w czuły punkt rynku :lol: .

Postaram się coś jutro zaprezentować. Naprawdę straszne jest to, jak człowiek ma inwencję twórczą a nie ma miejsca aby się realizować. Ja mam kupę pomysłów i mam nadzieję że zmienię kiedyś pracę na bardziej w zawodzie.

Odnośnie malowania, to też, generalnie zrobię prawie wszystko "Rzeczy niemożliwe na wczoraj, cuda w przeciągu 3 dni..." :D,taki magik-plastyk. Tylko że nasz pokoik w którym koczujemy w oczekiwaniu na domek spełnia funkcję sypialni, jadalni, garderoby (szyję też, np. torebki), pracowni, pokoju dziennego (dobrze że nie ma jeszcze funkcji pokoiku dziecięcego :wink: ) i jak coś zacznę robić to się można zabić.

Muszę kończyć na dziś, jutro wracam z obrazkami.

Dzięki za zainteresowanie, myślałam że robótki ręczne nie mają wzięcia..

Pozdrawiam. Capra.

Kurcze Capra, robótki ręczne nie mają wzięcia? Zapraszamy na Ziemię! :) Wracaj do zawodu, ale najpierw tutaj ze zdjęciami. Zajrzyj też do jakichś ręczno-robótkowych galerii (ja lubię Impresję w Piasecznie pod Warszawą - oni tam się opędzić od klientów nie mogą i nie dziwię się, bo cudeńka mają), a zobaczysz, że jest popyt na to.

Jednak sobie nie poradzę z tymi fotkami, jestem baranek i nie umiem :cry: . Był tu u mnie pan informatyk i też nie umiał. Pewnie też jest baranek :roll: .

No nic, popróbuję jeszcze inaczej a jak nie to pomyślimy.

Kasiorek ma super mieszkanko, nie ulega wątpliwości. Zdolna osóbka.

Mam nadzieję że też będę miała kiedyś takie pole do popisu w moim domku. Mam pomysł na ścianę z tynkiem strukturalnym w którym bedą zatopione liście szkieletowe i susz afrykański.

Na razie pozdrawiam i mam nadzieję że mi się uda z obrazkami.

Capra :wink: