Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płatwie podwieszone

Gabrys

Recommended Posts

Nie wiem czy dobrze czytasz projekt, ale zastosowanie płatwi ma za zadanie przeniesienie głównego obciążenia łącznie z murłatą pochodzącego od obciążenia krokwi dachówkami, bo często przy takim poktyciu się je stosuje. Na ogół są ściany kolanowe wzmocnione słupkami, o których było wiele na Forum. Jeżeli nie robi sie wieńca na ścianie kolanowej, z powodu np. braku możliwości zastosowania jego ciągłości - np otwory okienne i drzwi balkonowe w ścianie szczytowej - stosuje się płatwie. W moim projekcie są o wymiarach 15 x 28 przy klasie drewna K-39.

Ale te płatwie muszą być podparte. U mnie opierają na ścianach szczytowych, a w środku na ścianach nośnych, czyli łącznie w 4 miejscach na swojej długości, inaczej nie miałoby to sensu, ale bez oglądania projektu trudno wyrokować co do jego poprawności.

Dzieki za szybka odpowiedz.

Zgadz, sie w pełni z tym co napisales. Tak jak piszesz nie mam wienca na scianach kolanowych.

W projekcie pojawiaj sie "płatwie podwieszone" ktore nie sa nigdzie podparte. Zgodnie z projektem koncza sie przed ścianami szczytowymi, a ścian nosnych na poddaszu nie ma, sa tylko dzialowe.

Drewniane platwie powinny miec podparcie (w postaci slupow lub na wewn. scianach nosnych) co ~3 m, wypada wiec, ze wymagaja dodatkowego podparcia w dwoch miejscach. Podparcia dodatkowego nie wymagalyby tylko platwie wykonane z belek stalowych, np. dwoch ceownikow (przy tej rozpietosci 200-tki, ale wymaga to przeliczenia) zespawanych polkami ze soba.

To wydaje się niemożliwe, aby płatwie wisiały w powietrzu, bo jak piszesz nawet nie leżą na ścianach szczytowych, nie mówiąc o tym, że mają się opierać na ściankach działowych.

Sprawdź w projekcie i odpisz. Jak grube są te ścianki działowe i wjakiej technologii zaprojektowane?

Tak to wlasnie wyglada. Wedlug projektu platwie nie sa podparte na scianach szczytowych, jedyny prawdopodobny punkt podparcia to sciany działowe, ale nie mam pod reka projektu i nie moge tego stwierdzic.

Platwie w projekcie nazywaja sie "płatwie podwieszane"

Wyslalem juz zapytanie do projektanta ale narazie milczy.

Tez mam w projekcie platwie ktore na niczym sie nie podpieraja. Dlugosc ok. 3-4m, wymiary 14/24 cm. Inspektor budowy zdecydowanie zalecil zrobic slupy do podparcia. Nie bylem zbyt szczesliwy bo wypadly mi na srodku pokojów, ale chyba warto dla swietego spokoju.

Oto co mi odpowiedzial projektant.

----------

cytat:

"Wspomniana przez Pana płatew jest płatwią podwieszoną pełniącą rolę usztywnienia podłużnego, a także zapobiega tzw. klawiszowaniu

poszczególnych

wiązarów poprzez odpowiednią sztywność poprzeczną węzłów (zacięte względem siebie krokiew-płatew-podwójna jętka) w poszczególnych

wiązarach, więźbę zaprojektowano jako jętkową."

-----------

Tak ze chyba wszystko w porzadku, tylko zastanawiam sie czemu jak juz klasc płatwie to czemu nie podeprzec ich. No chyba ze konstruktor przeliczyl krokwie tak ze przeniosa tony dochowki plust te dwie tez nie lekkie platwie :smile: