Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vitopend 100 czy Buderus Classic ????? Pomóżcie wybrać

Recommended Posts

Mam dwie bardzo zbliżone oferty na kompletna kotłownie z zamknieta komora spalania:

1. Vitopend 100 24KW+ zasobnik 120 l + naczynia, pogodowka, pompa, zawor itp cena 6900zł

2. Buderus Classic U124 20 KW+zasobnik 120 l + naczynia, pogodowka, pompa, zawor itp 5700zł

Bardzo prosze o opinie najlepiej z jakims konkretnym komentarzem.

Moze ktos wie o innych rozwiazaniach z zamknieta komora o ww. parametrach za ciekawsza cene.

Z góry dziekuje za wszelkie posty.

Fugas

Spoko Grzesiu ja tylko musze kupic dla Tesci aw tym tygodniu. Sam mam Buderusa Logano 124 i dziala cudnie grzeje w kolo a gazu idzie na niecale 350 zl/miesiac 20-21 w dzien i teoretycznie 16 w nocy lae nie zdaza nawet spasc do tylu do rana.

Natomiast u tesci amam zamknieta komore (taki jest komin) i inne zapotrzebowanie wiec wiszacy jak najbardziej starczy.

Natomiast oczekuje rzeczowych argumentow wioem ze kazdego mozna opluc tylko kwestia zacietrzewienia.

Fugas

Dzieki widze ze same konkretne argumenty :cry:

Nie pytalem ktory Wam sie bardziej podoba lub z którym sie lepiej współpracyje ale o argumenty rzeczowe.

Plebiscyty popularnosci i pieknosci jeszcze rpzed nami :D

Gdyb y jednak ktos zechcial wyrazic jakies konkrente oponie to z gory dziekuje.

Fugas

Ja z tych dwóch wybrałem Viessmana - troche drozszy ale nikt nie polecał mi tego Buderusa. Podobno najtańsze Buderusy charakteryzuja sie kiepska jakości (produkowane są bodajże na Ukrainie). A Vitopenda 100 jestem bardzo zadowolony zarówno pod względem pracy ( narazie zero poroblemów ale odpalilem go dopiero w sierpniu tamtegop roku) jak i ze zuzycia gazu - spodziewałem sie wyższego.

Gość 1950
Daru może to Ci coś podpowie. Viessmann jest największym prywatnym przedsiębiorstwem w Europie. firma jest w jednych rękach od ponad 70 lat, całość produkcji w zasadzie mają w Niemczech w Alendorfie kotły wiszące, pompy ciepła i w Berlinie, kotły dużych mocy, pomijam oczywiscie Legnicę, pozostałe firmy to międzynarodowe koncerny które jak potrzeba to będą produkować i w Chinach. cena i jakość pomarańczowego jest właśnie pochodną tego co napisałęm powyżej