Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na czym zarabia "fachowiec"?

Emil

Recommended Posts

Czesc,

Tak sobie mysle, często gęsto dostajemy oferte na robociznę w danej kwestii + materiał ( przykład to co, elektryka i inne).

Rozumiem, że fachowiec kupuje dużo i ma zasłużone upustyna materiały.

Pewnie fajnie by było, gdyby się nimi podzielił.

Jakich cen spodziewacie się na fakturze - takich cennikowych, czy trochę niższych?

Powiem szczerze, że mi najbardziej odpowiadałaby sytuacja w której fachowiec daje mi fakturę na materiały, po cenie którą rzeczywiście zapłacił, a nie zaniża kosztów robocizny i odbiera sobie w materiale. Po prostu wiem na czym stoję.

A jak zrobic w sytuacji w której okazuje się, że z racji jakiś koneksji sam mogę taniej kupić jakieś materiały? Co powie fachowiec, który wcześniej dał mi ofertę na materiał i robociznę a teraz się dowie, że oferta O.K. ale materiał kupuje sam ?

Ciekaw jestem Waszych doświadczeń w tej kwestii

EMil

Emil,

Tak jak już Ci mówiłem, wziąłem elektryka, którym wycenił mi robiciznę z materiałem ze szczegółowym kosztorysem. Spis materiałów dałem do dwóch hurtowni elektrycznych i dostałem ceny, które były lepsze tylko dla dwóch radzajów kabla, ale tego co najwięcej się zużywa.

Po negocjacjach cenowych za punkt poinformowałem elektryka, że albo kupuje te kable w "mojej" cenie albo kupię ja. Kupił tam gdzie mu powiedziałem.

Dlatego, najlepiej jest żądać szczegółowych kalkulacji za materiał + robociznę, potem sprawdzasz ceny jednego i drugiego i wiesz co da się jeszcze wyciągnąć.

Pozdrawiam

To zarządaj aby podzielił sie z Tobą swoim zus-em :D . A tak powaznie jeżeli instalator zarabia za duzo na materiale to rób na swoim. Ale jak zabraknie kolanka lub innej pierduły to bujaj Sam do hurtowni. W dzisiejszych czasach czas i paliwo też kosztuje czego nie którzy niestety jeszcze nie zrozumieli.

pzdr.

Gość 1950
w końcu powinno obchodzić Ciebie nie na czym zarabia tylko ile musisz za to zapłacić, ogólnie za całość a nie zaglądać mu do kieszeni, przecież jest rynek nie odpowiada Ci koszt całej inwestycji to sobie możesz wziąć innego, bez ZUS -u, gwarancji, umiejętności i pewności że dobrze Ci zrobi. przepraszam ale chory jestem jak toczy się tego typu dyskusja. przecież Twój wykonawca nie pyta się Ciebie skąd masz pieniądze, na czym zarabiasz, podejrzewam że gdyby się Ciebie spytał to uznał byś to grzecznie mówiąc za duży nietakt. dla Ciebie jest ważne tylko to co na końcu. jeden powie Ci że nic nie zarabia na materiale i sprzedaje Ci go po cenach hurtowych a policzy więcej na robociźnie, drugi zrobi odwrotnie ale nie sądź że jak jeden i drugi to instytucja charytatywna, jeżeli mają firmy i prowadzą je bez przekrętów to muszą z tego utrzymać i firmę i rodzinę. w Twoim interesie zaś powinno być to żeby ta firma która robiła u Ciebi nie splajtowała, bo w razie kłopotów powykonawczych gwarancji itp. będzie d...a mokra.

pytanie czy robiąć instalacje w cenie okolo 100-120zł za punkt podobnie woda koszt robocizny to około na średnim domku 10-15 grzejników + woda około 10-15pkt + montaż pieca około 500zł

czyli wszystko około 2500-3500zł

teraz odejmijce na zus, na paliwo, na pracowników, na maszyny nie kosztują groszy przecietna młoto wiertarka około 3000zł itd, jakiś zysk

każdy szuka niskij ceny ale albo masz fachowca albo co........

Dziwne?Ja kupuję z upustami,a za faktury wystawione na mnie płaci inwestor.On ma buć zadowolony.No chyba ,że sam wynegocjuje upusty chcąc mieć fakturę na siebie.Na czym wykonawca zarabia?. Jeśli fakturę wyrzuca to na niczym.Jeśli ją księguje i wystawia inwestorowi fakturę R+M+S to teoretycznie na różnicy w VAT.15 %.-ale podwyższ sobie obroty.

W praktyce wygłąda to tak, że inwestor korzysta z upustu,na materiałach,a na robociźnie oszczędza 7VAT+19 z PIT-5 =26%.I to jest korzystniejsze rozwiązanie niż odpisy budowlane.To kwestia wzajemnego zaufania i pazerności fiskusa. :-?