Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piu, to i ja dodam link do paru jeszcze. bardzo mi sie ten domek podoba, choc mam niemile wrazenie jakbym widzial stojacego pająka :)

http://www.yatzer.com/1588_6x11_alpine_hut_by_ofis_architects

jest tam fotka (lub kilka) wnetrza na parterze, prostego i ładnego.

http://www.yatzer.com/assets/Image/2009/march/6x11_Alpine_hut/6x11_Alpine_hut_by_Ofis_Architects_at_yatzer_14.jpg

http://www.yatzer.com/assets/Image/2009/march/6x11_Alpine_hut/6x11_Alpine_hut_by_Ofis_Architects_at_yatzer_20.jpg

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak na szybko:

szkoda, że w tak wielkim domu , przy indywidualnym projekcie, pokoje dzieci nie będą dobrze nasłonecznione (te dwa od północy).

dość kiepsko rozplanowana część nocna. rozumiem, że garderoba ma być rodziców (w pokojach dzieci są szafy) i żeby się do niej dostać trzeba wyjść na korytarz?

rano w łazience może być ciasno...

na antresoli brakuje linii 190cm, aby określić ile tam faktycznie jest miejsca, wydaje mi się, że może tam być dość nisko...

wciąż uważam, że tarasów użytkowych jest za dużo, ale może tak lubicie...

acha, balustrady w domach mogą być niższe... wy macie wg przepisów dla budynków wielorodzinnych

wizualizacja jest w mikroskopijnych rozmiarach

pozdrawiam

tez pomyślałem o wyrywanej sobie łazience (podzieliłbym ja na pół dając indywidualną rodzicom) i o tej sofie pod dachem który ma tam chyba max metr wysokości sądząc po osadzeniu na stropie i dalszym waskim tarasie...........

szukałbym chyba innego ustawienia biurka, nie tyłem do schodów i bokiem do komunikacji (ale to moje cechy psychiczne), trochę to ustawienie jest takie 'kącikiem'

Czy dach wchodzi skosem w strop? (konsekwencja sa niskie trójkąty nad podłogą) czy tez jest tam jakaś ścianka kolankowa? Renderki bryły sugerują że kolankowej nie ma w ogóle...

a doradzałem swój wątek ;):) tutaj wiele osób nie chce naruszać ciągu nowoczesnych inspiracji i nie pisze.... to tracone opinie...

Wysokość ścainki kolankowej to 90 cm, wysokośc na antresoli idąc blisko balustrady wynosi 250cm. Antresola będzie umeblowana inaczej jest to tylko przykład. Część nocną szczerze mówiąc sam rozplanowałem; pokoje dzieci są identyczne żeby było sprawiedliwie może rzeczywiście od północy ale cóż...tam też coś musi być; sypialnia rodziców trochę większa; łazienka? żona nie lubi jak jej rano hałasuje:) więc wydzieliliśmy. Ponadto nie chcieliśmy robić 3 łazienek. Garderoba osobna, wstajemy o różnych porach aby nie przeszkadzać sobie podobnie jak łazienkę wydzieliliśmy. Mam pytanie jak Wam się wydaje ile ten dom ma metrów kw? Ciekaw jestem czy odgadniecie?

dzięki za opinię

Asessor, bo ja mam takie głupie pytanie - jak to się stało, że najpierw zrobiliście projekt z płaskim dachem, a potem się okazało, że WZ tego nie dopuszczają?

My też tak mieliśmy i z pięknego indywidualnego projektu zrobił nam się dom typowy. Ale chociaż nie wygląda tak ciekawie, to i tak go uwielbiamy 8) .

Pokazujecie piękne domy, a macie może jakieś ciekawe rozwiązania balustrady przy schodach, np. z drewna?

Zgadza się powierzchni mieszkalnej jest około 200 m kw + pomieszczenia gospodarcze z garażem około 70. Ale czy to jest wileki dom? Jak by miał 400 -600 to może tak. jak oceniacie te odwodnienia tarasu, o których pisałem wcześniej i są na wewnętrznej części tarasu (rzut piętra). A może zrezygnować z tego tarasu nad jadalnią? Tyle tylko że z niego jest piękny widok na las...Układ domu sprowokował nas do zrobienia tarasu od strony pólnocy (parter i piętro) bo tam jest ładna panorama lasu.

Pozdrawiam

Tak na szybko, zlikwidowałem taras od północy (front) niżej link. Myślę żeby zrobić to samo od południa ale wówczas wyście na taras - który w takim układzie jest tylko nad jadalnią - musiało by być z zachodniej części antresoli. Cały czas się głowię nad schodami, może wkleicie jakieś inspiracje pasujące do mojego projektu...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1efa61ee7058141c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec053b369d9b595d.html

Dzięki i pozdrawiam