Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki serdeczne, jest tam kilka ciekawych realizacji.

Jeśli ktoś ma jeszcze ciekawe pomysły na skosy, chętnie zerknę.

Na marginesie, może w życiu trójkąt jest czymś interesującym, ale w architekturze jakoś wypada słabiej.

Nawet jeśli mamy klasyczną stodołę z dużymi oknami, to czemu ktoś umieszcza trójkątne okna w ścianach szczytowych budynku? Wygląda to dramatycznie.

Gość kwiatek6324
A tak w ogóle to bardzo podobają mi się płaskie dachy, ale w podwarszawskim lesie to nierealne. Ciekawe dlaczego?

Da sie to obejsc ale sposob zalezy od tego jaki zapis jest w MPZP lub WZ.

Ja bede mial polacie dachu schodzace do wewnatrz, tak ze nie beda

zupelnie widoczne i beda zasloniete przez sciane.

Pozdr

AK

zerknij proszę na ten gotowy projekt

http://pprojekt.pl/projekt1097-fikus.htm

wg mnie jest dość ciekawy , chociaż poprzednia wizualizacja z grafitowym klinkierem była lepsza .To nie jest duży dom , ale ma ciekawą architekturę , ale i tak najbardziej podobają mi sie płaskie dachy . My niestety też nie dostaliśmy pozwolenia na płaski , więc mamy skosy ( chociaż ciut płaskości tez jest :) )

Hmmm, nie twierdzę że nie może się podobać . Ja jednak szukam czegoś, co zwali mnie z nóg. Najchętniej ok. 300m. kw. Z dużym garażem, minimum 45 m. Ale w sumie nie szukam gotowego projektu a jedynie inspiracji.

Mimo wszystko bardzo dziękuję.

Parole , w Szczecinie stoją domy ze skosami . Jesli bywasz , moża zobaczyć .

Co prawda są już troszkę porośnięte mchem , bo projekty sprzed kilku lat , ale warto je zobaczyć na żywo . To jest strona biura , która projektowała je , ale w rzeczywistości wyglądają zupełnie inaczej :)

http://www.mellon.pl , dom k i dom f , w zakładce realizacje

Są ciekawe do inspiracji moim zdaniem

Edytowane przez Ewa@Adam

...To jest strona biura , która projektowała je , ale w rzeczywistości wyglądają zupełnie inaczej :)

http://www.mellon.pl , dom k i dom f , w zakładce realizacje

Są ciekawe do inspiracji moim zdaniem

Fajny link. Fajne projekty.

Ale moim skromnym zdaniem, "dom k" (widać to szczególnie na zdjęciu 06) kosmicznie nie pasuje do otoczenia.

Nie jestem specem, ale dom raczej nie powinien wyglądać w otoczeniu jak meteoryt.

Może robert sitek (jako architekt) się wypowie, ale zawsze trzeba chyba rozejrzeć się dookoła i zobaczyć,

co już stoi w otoczeniu. I wtedy podejmować, jaki chcę dom. Żeby nie zrobić krzywdy sobie i otoczeniu :)

Niestety masz rację . Rzeczywiście te dwa domy stoją w samym sercu sporego miejskiego osiedla domków jednorodzinnych , na stosunkowo małych działkach i nie bardzo pasują do reszty . Co prawda można na tym osiedlu znaleźć całkiem sporo domów w " nietypowej architekturze " , czyli nowoczesnych .Takie domy jak te z Mellona powinny stać na dużej działce , jako samotne perły z dużą przestrzenią wokół .

Trudno jednak zabronić właścicielom takiej architektury , bo kto powidział , że wszystkie domy mają być takie same i że czerwone dachy z brzoskwiniową , czy żółtą elewacją to standard osiedla , który trzeba powielać .

Edytowane przez Ewa@Adam

Nie podzielam Waszego poglądu, że nowoczesne domy to tylko na dużych działkach.

Dopasowywanie do istniejącej ale złej architektury przecież nie ma sensu.

Chociaż w pełni rozumiem i podzielam chęć stworzenia harmonii w krajobrazie.

Tu już kiedyś poruszałem ten problem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180362-architekta-dom-z-prze%C5%9Bwitem-komentarze&p=4751612&viewfull=1#post4751612