Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Gość phpError

"2012 Year in Review: Best of Skim Milk" - podsumowanie 2012 na znanym blogu Design Milk.

Miejsce nr 3.:

CZ House by Tamizo Architects

CZ-House, located near Pabianice, Poland, is a single family homed designed by Tamizo Architects. Partially hidden behind a concrete barrier, the residence is a one-story structure replete with large glass windows that overlook a beautifully serene and tranquil landscape.

Cudnej urody bryła. W pełnej krasie do oglądnięcia TUTAJ.

• 2 weeks później...

Żeby nie było, że współczesna architektura jest tylko dla bogatych. Dwa domy nisko kosztowe:

Vo Trong Nghia Architects

Low Cost House

http://static.worldarchitecturenews.com/news_images/21518_6_vtn6.jpg

http://static.worldarchitecturenews.com/news_images/21518_2_vtn2.jpg

http://static.worldarchitecturenews.com/news_images/21518_4_vtn4.jpg

http://static.worldarchitecturenews.com/news_images/21518_5_vtn5.jpg

źródło: worldarchitecturenews.com

zdjęcia: Hiroyuki Oki

Zaszalałeś Robert i odrobiłeś wszystkie zaległości.

Dom na klifie imponujący, ale koszty pewnie też. W domu w Goleen mogłabym zamieszkać.

Ten Low Cost chyba tylko do ciepłych krajów:wiggle:

Napisałam niedawno, że w polskich pracowniach trudno o projekty o nowoczesnych bryłach. A tu niespodzianka – Le 2 Workshop specjalizuje się w takich. Na stronie u nich sporo widać, aż żal, że większość to dopiero projekty, a nie już realizacje.

Dom NS Dom_NS-03_Le 2 Workshop.jpg Dom_NS-06_Le 2 Workshop.jpg

Dom w Poznaniu DomWPoznaniu_01-Le 2 Workshop.jpg DomWPoznaniu_02-Le 2 Workshop.jpg

Red House RedHouse_01-Le 2 Workshop.jpg

Tree Hotel (Harads, Szwecja) projektu Tham & Videgard Arkitekter :o Czy ktoś już to cudo tutaj pokazywał? Jeśli nawet, to nic mnie nie odwiedzie od wklejenia kilku fotek.

Tree-Hotel-01.jpg Tree-Hotel-05.jpg Tree-Hotel-06.jpg Tree-Hotel-07.jpg Tree-Hotel-11.jpg

homedsgn.com

Środek raczej nie powala. Za to pomysł zawieszenia tego sześcianu na pniu i efekt z zewnątrz ...WOW

pestka56, mam ogromna prośbę.

Od projektu do udanej realizacji jest jeszcze bardzo daleka droga. Przyjęliśmy tu zasadę, której chciałbym, aby się wciąż trzymać, tzn, że wklejamy wyłącznie zrealizowane domy. W dobie super- hiper- realistycznych i podrasowanych graficznie wizualizacji sztuką jest dopiero stworzenie takiego domu w "realu". Aby powstał taki dom nie wystarczy jeszcze sam pięknie prezentujący się na wizualizacji projekt. Do tego potrzebny jest jeszcze świadomy inwestor i dobry wykonawca, a także dobry warsztat projektanta. Od lat śledzę młode polskie pracownie i mam nadzieję, że jeszcze kilka z nich w niedługim czasie pokaże udane realizacje swoich projektów, tak jak np Tamizo.

Co do Le 2workshop (czy też Formodesign - te same projekty), nieco zdziwiony jestem "misją", którą opisują na fb w ten sposób:

Oferujemy wykonanie projektów koncepcyjnych, które mogą być podstawą

do dalszego opracowania przez zewnętrzne pracownie projektowe.

Rozwiązanie to pozwala Inwestorom otrzymać od nas wyróżniający się projekt architektoniczny,

który następnie zostaje opracowany przez dowolnego projektanta.

Dziwna sprawa.

Pozdrawiam

Tak mnie zachwyciły te projekty, że nie zauważyłam tego o czym piszesz. Masz zupełną rację, oni mają tam tylko jeden projekt, który jest w fazie budowy.

Co proponujesz, czy mam wykasować te posty, czy może zostawić, bo razem z Twoim komentarzem mogą być przestrogą i ważna informacją dla poszukujących architekta ?