Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

picasso - mój dom to tarasowiec w podwójnym znaczeniu:

- ze względu na ten wielki,zadaszony taras

- ze względu na dwa poziomy - parter i przyziemie.

Dlatego sobie żartuję,że ja nie wiem,ile mam właściwie pięter,bo z przodu to paterówka,a z tyłu pełne piętro :D

A architekt miał faktycznie niezłe zadanie,by postawić dom na wybudowanych juz fundamentach i ścianach piwnic.Tak że zaczynam budowanie od burzenia - otworów w ścianach piwnic.

co do balustrady -pierwsza wersja na 100% :p

A Ty faktycznie się nieźle nagimnastykujesz na swojej działce,ale jeśli zrobisz pełne 2 piętra,małą powierzchnię zabudowy - będzie dobrze.Już architekt coś wymyśli :D

życzę dobrego projektanta.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://foto.onet.pl/upload/11/31/_452563_n.jpg

Mimi,w Twoim domku rodzaj balustrady jest b. wazny, bo jest jej duzo i "na pierwszym planie". Moze cos tradycyjnego,ale lekkiego w formie byloby dobrym rozwiazaniem? Znalazlam taka stronke:

http://www.ogrodzenia.com.pl/produkty/aluminiowe/grafika/galeria/toskana/pages/toskana10_jpg.htm

Ps. male aktywne dzieciaczki uwielbiaja wspinac sie po poziomych elementach balustrady :roll: :wink: [/b]

http://www.view.captureweb.co.uk/images/trueimages/KA/LL/-P/RO/-0/01/4-/KALL-PRO-0014-A-2.jpg

To ten mój ulubiony - nowoczesny,ale ciepły provansalski dom - wkleiłam powyżej wnętrza,które też mi się bardzo podobają i chcę zrobić trochę podobnie,ale więcej drewna (stolarka,drzwi,żaluzje,schody) i surowa cegła.

Pattaya

próbowałam znaleźć taką dachówkę,ale takie cieniowane,w odcieniach beżu są tylko z zachodu i ich ceny są kosmiczne.A nasza piękna naturalna czerwień niestety nie pasuje do barwy cegły i klinkierowych płytek.

Co do płytek- mam u siebie w domu próbnik z kolekcją rustykalną klinker - sire.Jeśli ktoś ma do mnie blisko - mogę udostępnić :p .

Co do klinkieru - piszcie na priva albo w wątku mimi-inspiracje.Chętnie odpowiem.

Jeśli interesuje Was klinkier formowany z Holandii - dzwońcie pod numer - 0605 231 561-

To numer mojego znajomego - jest największym importerem takich cegieł w Polsce.Siedziba firmy jest w Gorzowie,stąd się poznaliśmy :) .

Ale sama chcę klinkier z CRH,bo akurat ich kolory mi się najbardziej spodobały (choć niestety są droższe :( ).No i jeszcze Wienerberger - także importuje cegłę formowaną,tańszą od tej z CRH FB.Można te cegiełki zamówić w większości hurtowni,choć nie zawsze się im chce i czasem nawet nie wiedzą,że coś takiego jest w ofercie :wink: .

Naprawdę,tak to u nas w handlu jeszcze wygląda.

mimi,

no niestety ten domek to moj tez ulubiony. czy masz link, albo wiecej zdjec tej chalupy?

Jednak z moich gustem nie jest chyba tak źle,skoro komuś się podoba jeszcze to samo. :)

Niestety nie ma stronki,gdzie domek można by zobaczyć dokładniej,ale mnie chodzi o sam klimat,który ta realizacja konsekwentnie utrzymuje.

Wszystko jest takie proste,nie przeładowane,łagodne,ciepłe,zarazem nowoczesne i szlachetne.

Bo betonu naprawde nie lubię,choć pewne elementy z surowego,szarego betonu bardzo mi się podobają.Jest taki kominek w moim drugim wątku,kuchnia z betonową ścianą - dla mnie są super.

Tak że, jak napisałam gdzieś powyżej - są to inspiracje,nie ślepe uwielbienie minimalizmu czy tym bardziej hi-tech.

kasuję swój domek,bo nie miał być w tym wątku - a znałazł się tutaj dzięki house.

Co do podanych powyzej tytułów książek - korzystam z nich dla znalezienia namiarów na pracownie architektoniczne,nie mam ich w swojej bibliotece.

Aczkolwiek byłam kilka dni temu w księgarni i są tam nie tylko polskie wydania,ale także francuskie,angielskie (czyżby u nas było lepsze zaopatrzenie niż w stanach?).

Jest np. francuskojęzyczna pozycja o projektach P.Starck'a.

Ale ja na razie nie kupuję,bo w necie jest taki ogrom informacji,że nie mam nawet czasu,by je przejrzeć.A książki o wnętrzarstwie też leżą i czekają na przeczytanie.

wspomniałam powyżej o ceramice TAU.

To już wygląda z mojej strony na reklamę tej firmy,ale co ja poradzę,że mają takie ciekawe rzeczy?

Mam od kilku dni ich katalog i wypatrzyłam niesamowite kolekcje na elewacje - są to płyty wielkoformatowe - 120x60 - w szarościach,beżach,czarne.Nie mam niestety cen,ale mogę się dowiedzieć.

Są też nasze,niedrogie płyty z Pińczowa - to kopalnia wapieni.Mają w ofercie fajny wapień łupany - mój ulubiony,także płyty polerowane.Zajrzyjcie na ich stronkę,są naprawdę ciekawe produkty i niedrogie - mam ich zeszłoroczny cennik.Przysłali mi też dyskietkę z ofertą.

Wogóle podzielę się z Wami chętnie wszystkimi namiarami,bo nie wiem,jak z tym moim domem będzie,a Wam się może wcześniej coś przyda.

aha,przy okazji wątku aśki przypomniałam sobie,że najładniejsze domy widziałam w hiszpańskich i francuskich magazynach wnętrzarsko/budowlano/architektonicznych.Niektóre kupuję,czasem przejrzę tylko w empiku,bo nie potrzebuję wszystkich numerów,ale nieraz spotkałam tam bardzo ładne domy,niewielkie,najcześciej z tarasami,ciepłe i nowoczesne zarazem.

witam , nie odzywalam sie do tej pory,ale Wasz watek mam w ulubionych i jak tylko moje dziecko usypia siadam i czytam...

juz kiedys podlizywalam sie Robertowi ,ze uwielbiam jego styl ,a i jego inspiracje z tego watku sa mi bliskie,ale teraz powiem tak: jak juz pozbedziemy sie tego gargamela, :oops: jaki nam wybudowal developer / troche mnie ratuje wnetrze i staram sie nie patrzec na dom sasiadow z naprzeciwka :D / i zdecudujemy sie na indywidualne budowanie, a z pewnoscia kiedys to nastapi, to bedziesz mial we mnie klientke :wink:

nie chce juz wracac do kwestii poruszanych przez wiecie kogo,ale skad to sie bierze? wczoraj rozmawialam z architektem wnetrz , tyle,ze bardziej o meblach , kolorach itp - a on z zachwytem sluchal tego co mowie,ajkie padaja nazwiska itd po czym zapytal: "wiesz ,ze nalezysz do 5-6% spoleczenstwa , ktorym podoba sie tak nowoczesny design???"

wiem,ze nie jest to watek do dyskusji ,a jedynie do inspiracji,ale wybaczcie , musialam

pozdr dla Mimi i Roberta

pola