Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Domek spoko, bryla jest harmonijna i ma dobre proporcje. Podoba mi sie uzycie drewna i ograniczona ilosc kolorow i materialow. Ten dom nieczego nie udaje, jest prosty i niepretensjonalny. zycze powodzenia i szybkiego zamieszkania.

moj dom bede budowal za jakies 4 lata dopiero, na pewno bedzie domem wspolczesnym, choc mam zamiar zaprojektowac w nim dwuspadowy dach.

tak a propos dwuspadowych dachow - macie jakies foty nowoczesnych domow z takimi dachami?

Ja tez zdecydowałam sie na dom o bardzo prostej bryle, chociaż nie z płaskim dachem bo tego warunki zabudowy nam poprostu uniemozliwiły.

Chciałam jednak bardzo część elewacji zrobić w drewnie, ułożenie desek w poziomie. Oj ile sie nasłuchałam że to niepraktyczne i po krótkim czasie będzie wyglądać beznadziejnie. Byłam niedawno na Słowacji i widziałam tam mnóstwo tak zrobionych elewacji, a drewno miało naprawde super kolor, nie sądzę by rok w rok musieli je konserwować. Czy ktoś z was wie jakiego rodzaju drewno powinnam użyć, jak powinno być ono zaimpregnowane? No i gdzie w Polsce znajdę firmy które takie drzewo odpowiednio obrabiają.

Pozdrawiam serdecznie

Z tego co wiem to najlepiej na elewacje nadaje sie drewno modrzewiowe I swierkowe (Polska), a z najdrozszych to cedrowe.

Najistotniejsza rzecza jest chyba po prostu odpowiednie uksztaltowanie elewacji, tzn. Zabezpieczenie spodu (strefy cokolowej) I gory elewacji, umozliwienie wentylowania takiej elewacji, oraz oczywiscie zabezpieczenie odpowiednimi preparatami ( powtarzane co jakis czas). Nalezy rowniez w miare mozliwosci unikac eksponowania takiej elewacji na nadmierne dzialanie warunkow atmosferycznych lub np. na elewacji polnocnej – ale to teoria.

Sadze, ze elewacji drewnianej nie ma sie co obawiac, trzeba do niej podejsc po prostu rozwaznie I z szacunkiem dla problemu.

Ostatecznie drewno jest jednym z najstarszych budulcow, a kraje o bardzo surowym klimacie (Skandynawia, Austria, Kanada, itp.) nie stronia od drewnianych elewacji.

Osobiscie w swoim przyszlym domu tez mam zamiar zaprojektowac czesc elewacji jako drewniana, dom takze bedzie mial dwuspadowy dach, bedzie oczywiscie domem jak najbardziej wspolczesnym.

Sprawdz ponizsze linki – na pewno jest takich stron o wiele wiecej, na stronie muratora tez cos na pewno jest.

http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61598,354155.html

http://www.elewacje-drewniane.pl/

http://www.dlh.pl/?v=TProduct&cid=9

• 2 weeks później...