Q 07.03.2007 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 TOOL: http://images20.fotosik.pl/110/6a50d6529887ef02m.jpg Tylko jedna mala uwaga. Cedr, zywotnik, teak, bangkirai - jako drewno na elewacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 08.03.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Z pewnością ten domek z ogromną ilością tarasików, jest nowoczesny. Jednak ja nowoczesność rozumiem inaczej. Dla mnie dom dowoczesny, to dom raczej o minimalistycznej formie i prostej bryle. Także modernistyczny i purystyczny. To czy dom będzię więc nowoczesny (modernistyczny itp.), nie ma nic wspólnego z materiałami użytymi do jego budowy. Ja zdecydowałem się na minimalizm. Elewacja z drewna i płyt betonowych. Dach z blachy tytanowo-cynkowej. Obejrzyjcie treść forum od początku i zobaczcie jakie formy architektoniczne domów są szeroko pojmowane jako nowoczesne. Dla mnie taka ilość tarasów jest przerostem formy nad treścią. Kamień ok. drewno ok. ale bryła nie jest w moim stylu. Co nie znaczy, że jest coś z nią nie tak.. Ladnie to napisales cyt raczej minimalistyczny Nie wiem czy to twoj ulubiony zwrot, czy to wynik niepewnosci w poruszanym temacie? Moze projektant twojego domu byl zauroczony minimalizmem , jednak stworzyl cos co z minimalizmem ma niewiele wspolnego. Uporoszczona forma, silnie zredukowana bryla nie tworzy jeszcze dziela minimalistycznego. Rzeklbym , ze projektant tego domu kokietuje widza nibyminimalizmem, starajac sie jednak mocno, mimo wszystko, uprzasnic swoj produkt, zeby sie bodobal Kowalskiemu coraz czesciej znudzonemu tzw tradycyjnym dworkiem lub jego kolejna wariacja. Trzasnal wiec hybryde, ktora w konwencji minimalizmu , wyglada bardziej jak stara, pomarszczona baba ubrana w bikini a w dodatku toples. No, moze "raczej" minimalistyczny to on jest ten projekt.. Pojecie architektura/sztuka/ nowoczesna jest niezwykle szerokie i na dobra sprawe nie do precyzyjnego zdefiniowania. Pod tym wytrychem kryje sie masa okreslen uzywanych potocznie , zwlaszcza wowczas kiedy odbiorca nie bardzo jest w stanie pojac zamysl tworcy, lub gdy sam tworca rznie glupa ze swej tworczosci i widza. Nie musi wcale oznaczac , ze klasyczna forma budynku dyskredytuje go jako dom nowoczesny . Awangarda nie jedno ma imie. W tym wewatku znajduja sie glownie wspolczesne domy nietypowe, o czesto ekstrawaganckich rozwiazaniach formalnych,czasem futurystycznych formach, tradycjonaliste mogace zapewne szokowac, ale nie musi oznaczac to juz , ze sa to domy nowoczesne. Jeden z pierwszych filmow niemych nazywal sie "Lot na Księzyc". Uzyta tam scenografia moze szokowac i dzisiaj a pewne rozwiazania estetyczne sa wciaz, po ponad stu latach, dla niekltorych nie do przyjecia. Uzycie ekstrawaganckich rozwiazan nie przesadza, ze cos jest nowoczesne lub nie. Przerost formy nad trescia to stwierdzenie czesto na wyrost, proponuje wrocic kilka postow do tylu i przyjrzec sie realizacj pomyslu Franka Gehry'ego. Podobno to sztuka bardzo nowczesna w ktorej nikt sie nie dopatruje owych przerostow ciekawe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 09.03.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/51,73497,3971112.html?i=10 no tym razem/tą razą - jak kto woli, życia/duszy brak, szkoda... mając zwłaszcza na uwadze sukces Szaroszyka (mojego krajana ) - projekt najpiękniejszego domu świata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 09.03.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Mysle, ze tym razem jednak przekręt w druga stronę. O ile mozna miec watpliwosci co do minimalistycznych aspiracji projektu TOOLa o tyle tutaj nie ma zadnych watpliwosci. Czy sie komus podoba czy nie, inna to sparawa ale przyznac trzeba , ze projekt jest bardzo ciekawy i zgodny z tym co jest esencja sztuki minimalistycznej i nowoczesnej. Jest tu cala masa fantastycznych rzeczy, o ktorych mozna by dlugo opowiadac i nie dziwie sie wcale, ze wybrano ten projekt najpiekniejszym domem. Nie mow o braku duszy joan. Oby wszechobecne,w wiekszosci kretynskie dworki mialy tyle "duszy" i byly tak przemyslane jak ten dom, mielibysmy w kraju piekna architekture. Nie szukaj ciepełka z chalupki, bibelotow i durnostojek oraz zapachow.Tu nie ma miejsca na robienie miekkich i przytulnych "klimacikow", liczy sie czystosc formy, szlachetnosc zestawien i kontrastow. Nie kazdemu to odpowiada. Mieszkanie w takim obiekcie sztuki nie jest dla kazdego, do tego trzeba byc przygotowanym nie tylko finansowo ale głownie mentalnie. Coż, nie kazdy czyta Joyce'a , slucha Pendereckiego i potrafi jeszcze z tego czerpac przyjemnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 09.03.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Mysle, ze tym razem jednak przekręt w druga stronę. O ile mozna miec watpliwosci co do minimalistycznych aspiracji projektu TOOLa o tyle tutaj nie ma zadnych watpliwosci. Czy sie komus podoba czy nie, inna to sparawa ale przyznac trzeba , ze projekt jest bardzo ciekawy i zgodny z tym co jest esencja sztuki minimalistycznej i nowoczesnej. Jest tu cala masa fantastycznych rzeczy, o ktorych mozna by dlugo opowiadac i nie dziwie sie wcale, ze wybrano ten projekt najpiekniejszym domem. Nie mow o braku duszy joan. Oby wszechobecne,w wiekszosci kretynskie dworki mialy tyle "duszy" i byly tak przemyslane jak ten dom, mielibysmy w kraju piekna architekture. Nie szukaj ciepełka z chalupki, bibelotow i durnostojek oraz zapachow.Tu nie ma miejsca na robienie miekkich i przytulnych "klimacikow", liczy sie czystosc formy, szlachetnosc zestawien i kontrastow. Nie kazdemu to odpowiada. Mieszkanie w takim obiekcie sztuki nie jest dla kazdego, do tego trzeba byc przygotowanym nie tylko finansowo ale głownie mentalnie. Coż, nie kazdy czyta Joyce'a , slucha Pendereckiego i potrafi jeszcze z tego czerpac przyjemnosc. Strasznie delikatny jestes. Napisze tylko tyle, ze wiekszosc woli "nowoczesne kundle architektoniczne" z kiblami firmy kolo, mebelki ikea, blaty "cordianowe" oblekane jakims badziewiem i pstrokaty paradyz. O i tyle. P.S. i wsciekly pomarancz na scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 09.03.2007 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Nowoczesność nie jest "stylem", lecz jest stanem ducha, który może się zmaterializować w budynku. Można to zrobić kamieniem, cegłą, drewnem, plastikiem - czymkolwiek. Natomiast minimalizm to słowo-wytrych, które służy do etykietkowania i lepszej sprzedaży. Od kiedy wpadło w łapy handlarzy, może być przyklejone na wszystkim - już niedługo na produktach z supermarketu. Dom roku spod Opola rzeczywiście imponuje, ale i ... przeraża. Próbuję sobie wyobrazić jego właściciela - albo to gigantyczna osobowość albo ktoś, kto męczy się żeby dorosnąć do swojego domu. Ważny szczegół: ogrodzenie z kręconym drutem kolczastym na szczycie. To trochę świadectwo porażki tego rodzaju architektury w naszej rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 09.03.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Bardzo przepraszam, ze wprowadzilem w blad , nie ma takiego koloru jak pomarancz. Chodzilo mi o wsciekly oranz kademowy(umbra palona i biel). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 10.03.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 joan o ile nominacja do nagrody fundacji Mies'a van der Rohe to rzeczywiście ogromne wyróżnienie, o tyle Konkurs na Dom Roku to"pierwszy z serii międzynarodowych konkursów architektonicznych, które mają być organizowane przez portal WorldArchitectureNews" ...więc to nie do końca taki najpiękniejszy dom roku (z całym szacunkiem do młodych architektów z Rybnika). Poprzednie domy KWK Promes , jak dom z kopułą są na wcześniejszych stronach wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 10.03.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Inverness Park, CaliforniaSwatt Architects http://archrecord.construction.com/projects/residential/archives/images/0703_1.jpg http://archrecord.construction.com/projects/residential/archives/images/0703_2.jpg http://archrecord.construction.com/projects/residential/archives/images/0703_3.jpg http://archrecord.construction.com/projects/residential/archives/images/0703_4.jpg http://archrecord.construction.com/projects/residential/archives/images/0703_5.jpg http://archrecord.construction.com/projects/residential/archives/images/0703_6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 10.03.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 http://www.pediniusa.com/integra_01.jpg http://www.pediniusa.com/integra_03.jpg http://www.pediniusa.com/integra_013.jpg http://www.pediniusa.com/integra_09.jpg http://www.pediniusa.com/integra_011.jpg http://www.pediniusa.com/integra_07.gif warto zerknąć : http://www.poliformusa.com/product.cfm?myVar=beds http://www.snaidero-usa.com/ Piękne drzwi : http://www.trep-trepiu.com/porteeng/porte/trepiu/porte/paviliontreb.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 12.03.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Nie szukaj ciepełka z chalupki, bibelotow i durnostojek oraz zapachow niigdy sie szukałam w tym "ciepła" domu - jesli już to w fakturach strukturach, użytych materiałach, oświetleniu... Nie czuję sie na siłach aby dyskutowac o architekturze,ale podobnie jak Miś Uszatek nie wyobrażam sobie dłuższego przebywania w tych opolskich nowoczesnych przestrzeniach... i choc doceniam piękno rzeczy prostych, powściągliwość formy, umęczyłabym się w " dorastaniu do".... Chętnie poznałabym jednak mężczyznę który świadomie wszedł w posiadanie takiego domu - czytaj: właśnie tak definiuje dom...mógłby mnie zafascynowac swą duszą Belzebuba, stanowić wyzwanie do odkrycia skąd ta przerażająca pustka i chłód, czy jest odzwierciedleniem tego co mu w duszy gra...lub nie gra...? Hmmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.03.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 ...mógłby mnie zafascynowac swą duszą Belzebuba, stanowić wyzwanie do odkrycia skąd ta przerażająca pustka i chłód, czy jest odzwierciedleniem tego co mu w duszy gra...lub nie gra...? Hmmmm... Widze, ze sie nie dogadamy.Pytam wiec zatem z innej beczki. Co wg ciebie jest w domu wyznacznikiem przytulnosci i ciepla , ktore widac musi byc elementem niezbednym do zamieszkania ? Na temat zycia na dluzej w takich wnetrzach juz sie tez wypowiedzialem. Nie kazdemu mantalnie jest dane zycie a takiej przestrzeni. W druga strone tez to dziala. Znam ludzi, ktorzy w kazdym wnetrzu , standardowo okreslanym jako domowy czuja sie zle i ciezko by im bylo mieszkac w jakimkolwiek z 99% domow i wnetrz uczestnikow tego Forum. Musze Ci jednak powiedziec, ze coraz wiecej ludzi ucieka od standardu z pism wnetrzarskich i gemutlichkeitu jakkolwiek pojetego w strone wlasnie takich form. Nie sa to chlodnei puste Belzebuby a ludzie wyjatkowo wrazliwi i ciepli. Najgorsze co nas moze spotkac to myslenie i kategoryzowanie wg schematu. To jest dopiero pustka i nudna sztampa. A z moich obserwacji musze powiedziec, ze najciekawsza kategoria ludzi z jakimi sie spotykam to wlasnie ci , kotrzy wybieraja z pelnym przekonaniem wlasnie takie rozwiazania jak te z domu pod Opolem. Nie jest to wcale ekstrawagancja, zwlaszcza jesli za oknem jest piekny widok, architektura wowczas nie potrzebuje ozdobnikow a czystosc formy , wbrew temu co wynosimy z domu potocznie okreslanego jako rodzinny, moze byc potrzeba... i ale to znowu sila by gadac. Nasze osobiste wyobrazenie o architekturze nie jest podstawa do bardzo jednostronnej i nieobiektywnej jej oceny. Ta architektura istnieje, ma sie dobrze i bedzie jej coraz wiecej, chociaz dla wielu kazda zmiana stereotypu jest trudna do przyjecia. W historii sztuki tak juz bywalo nie raz, mimo oznak niesmaku i kąśliwych uwag przychodzilo nowe i sie zadomowialo na dlugo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 12.03.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Widze, ze sie nie dogadamy ależ Wojtku - ja wcale o to nie zabiegam...choć było by miło...przypuszczam...wiem to nawet...bo jak mi zalezy to umiem się "dogadać" Nasze osobiste wyobrazenie o architekturze nie jest podstawa do bardzo jednostronnej i nieobiektywnej jej oceny. dlaczego nie? jeśli zatem nie może być "nieobiektywna" to ma być obiektywna? a co to jest ocena obiektywna? oceniam przecież subiektywnie, w kontekście...osobistym oceniam ale nie wartościuję... czy może chodzi o to że nie powinnam(oceniać)? - skoro nie odczułam przyjemności przy lekturze Joyce'a ( czytałam z ciekawości...wszak nie zawsze to co ciekawe musi być przyjemne ) Pisałam że jest bez duszy - nie że jest brzydkie - dla mnie to nie synonim (zło też może być przecież piękne...) a wracając do meritum zaznaczam o czym piszę - o domu - (o tym był konkurs-ze wskazaniem na Dom a nie projekt czy budynek w ogóle) nie piszę o studium przypadku architektonicznego...do zwiedzenia, kontemplacji, nie śmiem nawet... zostawiam to lepiej wykształconym i doświadczonym...piszę o moich odczuciach - o tym jak odbieram obraz który mam przed oczami i jak wyobrażam sobie w nim funkcjonowanie... a więc omawiane wnętrza - o ile są domem a nie tylko studium przypadku - przerażają mnie...i choć pewnie projekt jest bardzo ciekawy i zgodny z tym co jest esencja sztuki minimalistycznej i nowoczesnej ] to akurat ten konkretny dom mnie przeraża... i nie ukrywam - fascynuje... ufam tylko był świadomym wyborem inwestora, który konsekwentnie wypełni go swym silnym duchem(duszą), bo jakakolwiek inna zbędna forma - zakłóci czystość stroju poszczególnych nut, gdy mu w duszy zagra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.03.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Nie dostalem przede wszystkim od ciebie odpowiedzi na moje pytanie, bo to ze oceniasz wylacznie subiektywnie to zdarzylem juz zauwazyc. Co do owej subiektywnosci. Wiekszosc z nas uwaza, ze o gustach sie nie dyskutuje i ze odbior sztuki jest wylacznie subiektywny. To nie jest prawda. Gdyby tak bylo nie docenilibysmy nigdy wartosci dziel Picasa i nie widzielibysmy roznicy pomiedzy straganowymi landszafciarzami a pejzazystami. Nie przecze, ze tworczosc chalturnicza ma swoich wyznawcow a i wielu smakoszy nie widzi roznicy pomiedzy zwyklym jabolem a przednim rieslingiem, sklaniajac sie raczej ku temu pierwszemu. Oczywiscie bez znajomosci tego mozna zyc, tak samo zreszta jak bez znajomosci rownania Schroedingera i byc szczescliwym w swej niewiedzy. To ze nie widzisz "duszy" w tym domu, to dobrze swiadczy o samym obiekcie. Minimalizm bowiem staral sie unikac nadawania cech charakterystycznych swoim artefaktom. Wbrew jednak pozorom i temu do czego zmierza w zalozeniu minimalizm najwieksi tworcy tego nurtu i tak sa nadal rozpoznawalni. Mozna zapytac natomiast czy dom musi miec to co Ty nazywasz dusza i po co? Dom to nie piesek i nie wymaga zabiegow personifikacji, do ktorych nadawania sie przyzwyczajamy. Im drozszy i potrzebny nam przedmiot tym bardziej go uczlowieczamy :autko, domek,komoreczka,mily, z duszą,drogi sercu itp. A czemu przyrodzie nie przypisujemy tych cech ? Ten dom jest akurat na nia /jak wiekszosc dobrej architektury nowoczesnej/ otwarty. Nie jest jaskinia do ktorej atawistycznie uciekamy. Nasza polska niechec do budownictwa szkiletowego, scianek gispowo kartonowych i innych jest tego najlepszym przykladem , ze nawed zludne poczucie bezpieczenstwa jest wazniejsze niz sama idea zycia w srodowisku. Szklana sciana dzisiaj moze byc tak bezpieczna jak skalna grota i ciepla jak dom z bala nie widze wiec potrzeby zamykac sie na przestrzen zeby czuc sie bezpiecznie i cieplo Znowu sila by gadac, czemu ten dom Cie moze przerazac i wbrew Twoim odczuciom w takich domach sie jednak mieszka bez poczucia pustki i zimna i mieszkaja w nich calkiem normalni "niepowykrecani" ludzie. I na kniec juz. Mowisz o pustce. Wybacz ale ja w zadnym z pomieszczen nie widze pustki. Owszem nie ma graciarni jest logika i porzadek, w takim pomieszczeniu wzaniejszy jest zyjacy w nim czlowiek , roslina , zwierze niz bibeloty, bo czlowiek to taki iracjonalny i sentymentalny stwor ktory lubi otaczac sie najczesciej niepotrzebnymi smieciami. Zreszta ostatnie zdjecia wnetrz jakie wklejaczka wkleila to niestety wzornicza sztampa z ostatnich lat, firm meblarskich, i tak sie ma to prezentowanej w wewatku architektury jak piesc do nosa. W wiekszosci przypadkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 12.03.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Wiekszosc z nas uwaza, ze (...) ze odbior sztuki jest wylacznie subiektywny. To nie jest prawda. Gdyby tak bylo nie docenilibysmy nigdy wartosci dziel Picasa nie zgadzam się - odbiór sztuki jest subiektywny zawsze - z każdym kolejnym odbiorem następuje proces uogólniania owego subiektywizmu, kategoryzowania, uznania lub odrzucenia (wśrod odbiorców o podobnych upodobaniach, wrażliwości) Dom to nie piesek i nie wymaga zabiegow personifikacji i tu leży pies... teraz rozumiem swój błąd poznawczy...ja Dom personifikuję...garaż, pomieszczenie gospodarcze, taras czy inną piwnicę niekoniecznie... ale znów: personifikacja nie oznacza wartościowania - nie musi być "miły, drogi, domek", jaśniutki z ogródeczkiem, ma być Domem...nie artefaktem, obiektem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.03.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 nie zgadzam się - odbiór sztuki jest subiektywny zawsze - z każdym kolejnym odbiorem następuje proces uogólniania owego subiektywizmu, kategoryzowania, uznania lub odrzucenia (wśrod odbiorców o podobnych upodobaniach, wrażliwości) .. Nie chce mi przeslac wiadomosci wiec jeszcze raz z pamieci Masz racje z rozpedu he,he napisalem o odbiorze bedacym odczuciem subiektywnym a chodzilo mi o ocene, ktora moze i powinna byc obiektywizowana. Inaczej cala historia sztuki psu na bude sie zda a my w swobodzie i dowolnosci dzialania zwyczajnego pawia na dywanie nazwiemy sobie dzielem sztuki. PS wciaz nie wiem, bo nie okreslilas mi w dalszym ciagu jakie kryteria stosujesz do oceny domu i nic nie wiem co do okreslen mily, przytulny, z duszą, charakterem, cieply etc.. Trudno mi sie odniesc wiec do calosci Twoich wypowowiedzi i polemizowac z nimi . Mozemy wiec sobie dalej pogdybac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.03.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 joan ale nie wypada mi polemizować ze znafcą Stareka i Picasa Ja mysle , ze czujesz po prostu , ze nie podskoczysz temu znawcy I kurde dobrze myslisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.03.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 subiektywnie na to patrząc, nie mam szans I to wlasnie trzeba sobie jasno powiedziec. Za to swietnie idzie ci wklejanie zdjec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 12.03.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 jestem do tego mantalnie przygotowana Wiemy, wiemy. mimilapin napisał: "W moim przypadku okazało się ,że forumowa zabawa w projektowanie wnętrz i prowadzenie tych kilku internetowych wątków skończyły się propozycją projektowania dla berlińskiejh firmy.[...]Nie piszę tego po to,by sie tym chwalić,czy też ropoczynać tutaj polemikę..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.03.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 jestem do tego mantalnie przygotowana No to juz nie smiej sie tak histerycznie tylko do wklejania, raz dwa , wszyscy na to czekaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts