Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może jednak da się pogodzić tanie z nowoczesnym? Zapraszam do opiniowania mojej propozycji modyfikacji projektu ULTRA z pracowni Krajobrazy:

http://forum.muratordom.pl/post2468299.htm#2468299

http://images34.fotosik.pl/221/d590de1d8abab49e.jpg

Do tego projektu poważnie się przymierzam i czekam na szczegóły od pracowni Krajobrazy. Myślę że zgoda na moje modyfikacje będzie bez problemu, nie psuje to ogólnej koncepcji budynku...

P.S. Ten projekt w porównaniu do prezentowanych wcześniej, ma wyraźnie ziemski (realny) koszt wykonania...

• 4 weeks później...

mam pytanie :)

ktoś tutaj ('gośc' - niestety bez kontaktu) publikował foto (które nie działa) ciekawego domu z pracowni 'pdv architekci'. Widzialem u nich na www drobną miniaturkę tego budynku, czy ktos ma dostęp do wiekszej ilosci fotek domu który przypomina wysoką podłużna stodołę?

może ktos poleci mi podobne rozwiązania ? Ważne iż chodzi mi o realizacje wykorzystujące przyjaźnie drewno i kamien, ale na zasadzie asymilacji z stylem lokalnym a nie kontrastunei mam aż tak nowoczesnych aspiracji jak wiele tu przezentowanych prac ale podoba mi się idea nowoczesności (piętna indywidualnej nowoczesnosci w wygladzie budynku)

Będę Wam strasznie wdzięczny za wszelkie podpowiedzi (zaznaczam że przeklikałem większośc podanych tutaj przez Was linków :) i niestety mało znalazlem, kilak ciekawych rzeczy bodajrze na www Cylinski Johnson, jesli nie pomylilem nazwisk)

witaj marekmarian

widzę, że mamy podobny gust ... "stodoły" w nowoczesnym wydaniu, ze szlachetnych materiałów...I Bohlin Cywinski Jackson

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51Y8Q4A7Q5L._SS500_.jpg

Dom z pracowni pdv architekci był i jest jednym z moich ulubionych, ze względu na przepieknie zastosowany kamień wapienny.

Najlepiej, jeśli zobaczysz go w realu. A zdjęcia? Były tutaj (znikneły? trzeba poszukać od nowa :) ) ,były w prasie (miałam ten numer, ale to było dawno temu...)

Może coś się poradzi, ale nie obiecuję ze względu na chroniczny brak czasu

pozdrawiam

piu

Witaj.

Dziekuje za odzew, myslalem ze moj post pojdzie do studni:)

Tak. To jeden z ciekawszych jakie spotkalem. Zreszta jeden z architektow z pdv znalazl sie w zaciagu do innego skladu przy podobnej realizacji w Kazimierzu /tez kilkakondygnacji jak stodola i tez elewcja w podobnym stylu plus te wystajace komory okienne/

Mi oosbiscie ten kamien wydaje sie zbyt powtarzalny, plytkowy niemal (lubie bardziej kamien angielski, skromny, malo wyrafinowany), nie przecze jednak, ze dobra robote tu zrobil.

Oba te domy sa dla mnie o tyle wazne ze szukam inspiracji do nowoczesniejszgo polaczenia drewna z kamieniem. To wlasciwie ostatni moment - w przyszlym tygodniu musze sie zdecydowac na to czego chce i na jakiegos skromnego architekta...

Dlatego tak pazernie przegrzebuje powietrza przykladow, ktore tutaj znalazlem i bardzo jestem wdzieczny za istnienie tego watku.

Przepraszam ze pomylilem nazwiska:) pisalem z tel. a tam nie mam mozliwosci dwoch okien IE.

Mam tez odrobine swoich ciekawych 'znalezisk' i przez najblizsze kilka dni podziele sie z Wami. Niestety nie znam sie na personach w tej branzy. Patrze tylko na produkty i ich przyjaznosc pod swoim katem.