Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mazo sprawa jest niestety dosyć prosta. Jeżeli dom ma być parterowy i ma mieć powierzchnię 120-180m2 to jak się nie pokombinuje z dachem i rzutem (tu rola dla architekta) to wychodzi koszmarna landara.

A projekty typowe nie są tak zupełnie przemyślane pod kątem klienta.

Jedynie tyle żeby się podobało.

A niestety projekty parterowe, nie wiedzieć czemu, nie podobają sie ludziom.

Normalne, że chodzi o koszty - wydaje się, że koszt postawienia dachu nad 150m2 jest większy niż nad 2 kondygnacyjnym 2x75m2. Ale to nie jedyna przyczyna. Ludzie nie myślą o sobie kiedy będą mieli 60-90 lat i nie będą fikać jak sarenki po schodach. Ale to się staje jasne jak sie zacznie dygać we własnym domu, normalnie nikt tego nie przyzna, ale schody to niefajna rzecz w domu ...

Ale, polecam ci projekt indywidualny w dobrym biurze ...

Właśnie tego się obawiam - tej koszmarnej landary... Tylko za bardzo nie wiem, jak można tego uniknąć, dlatego szukam inspiracji. A dom piętrowy nie wchodzi w rachubę. Mamy dość dużą działkę z pięknym widokiem na las i łąki z drugiej strony, więc przestrzeń nas nie ogranicza.

A dobre biuro - hmm, no właśnie - zmagamy się z wyborem, bo skąd wiedzieć, że akurat to jest dobre? I inny problem - czy zaaufać młodym projektantom bez większego doświadczenia?

Mazo sprawa jest niestety dosyć prosta. Jeżeli dom ma być parterowy i ma mieć powierzchnię 120-180m2 to jak się nie pokombinuje z dachem i rzutem (tu rola dla architekta) to wychodzi koszmarna landara.

A projekty typowe nie są tak zupełnie przemyślane pod kątem klienta.

Jedynie tyle żeby się podobało.

A niestety projekty parterowe, nie wiedzieć czemu, nie podobają sie ludziom.

Normalne, że chodzi o koszty - wydaje się, że koszt postawienia dachu nad 150m2 jest większy niż nad 2 kondygnacyjnym 2x75m2. Ale to nie jedyna przyczyna. Ludzie nie myślą o sobie kiedy będą mieli 60-90 lat i nie będą fikać jak sarenki po schodach. Ale to się staje jasne jak sie zacznie dygać we własnym domu, normalnie nikt tego nie przyzna, ale schody to niefajna rzecz w domu ...

Ale, polecam ci projekt indywidualny w dobrym biurze ...

Właśnie tego się obawiam - tej koszmarnej landary... Tylko za bardzo nie wiem, jak można tego uniknąć, dlatego szukam inspiracji. A dom piętrowy nie wchodzi w rachubę. Mamy dość dużą działkę z pięknym widokiem na las i łąki z drugiej strony, więc przestrzeń nas nie ogranicza.

A dobre biuro - hmm, no właśnie - zmagamy się z wyborem, bo skąd wiedzieć, że akurat to jest dobre? I inny problem - czy zaaufać młodym projektantom bez większego doświadczenia?

Mazo, może przy 3 domu będę wiedziała :) Ale bardzo fajny temat i zachęcam wszystkich do wypowiedzi. Ja się nie poczuwam, bo nie zakończyłam jeszcze projektu.

jest tu na forum dobry watek z adresami biur, ludzie tez dziela sie tam opiniami o wspolpracy, na pewno uda sie cos wydobyc przynajmniej o niektorych biurach.

http://forum.muratordom.pl/adresy-www-roznych-biur-projektowych,t9462.htm

Widziałem tez watek o tym jak wybierac projekt... Był też (bo sam sie zaczytywałem) wątek o tym jak szukać architekta do projektu indywidualnego i jakie były perypetie oraz kryteria (wiele osób z forum wypowiadało sie o swoich projektach i historiach jakie im się w trakcie tego indywidualnego projektowania przydarzały...) Pamiętam nawet wypowiedzi kilku znanych mi stąd osób, warto to znaleźć... Wbrew pozorom jest tu tego sporo pod tą podszewką :) a ludzie tam chetnie sie wypowiadaja (maja te wątki w sledzeniu)

tyle wiem, jesli już miałbym jakoś jako lamer pomóc

Witam od jakiegoś czasu przeglądam forum na temat współczesnej architektury. Mam pytanie w związku z realizacją swojej inwestycji, która nawiązuje do współczesnych projektów tj. fragment płaskiego dachu no i spory taras. W związku ztym mam pytanie byc może już ktoś rozwiązał ten problem tj. jak najlepiej rowiązać odprowadzenie wody z tarsu tak aby nie instalować rynien na zewnętrznej częsci tarasu. Na dzień dzisiejszy mam rozwiązanie kratek odpływowych na wewnętrznej części tarasu ze spadkiem w tym kierunku ale boję się że grozi to zaciekami we wnętrzu może to być rozwiązanie nie trwałe. Prosze o radę.

Witam od jakiegoś czasu przeglądam forum na temat współczesnej architektury. Mam pytanie w związku z realizacją swojej inwestycji, która nawiązuje do współczesnych projektów tj. fragment płaskiego dachu no i spory taras. W związku ztym mam pytanie byc może już ktoś rozwiązał ten problem tj. jak najlepiej rowiązać odprowadzenie wody z tarsu tak aby nie instalować rynien na zewnętrznej częsci tarasu. Na dzień dzisiejszy mam rozwiązanie kratek odpływowych na wewnętrznej części tarasu ze spadkiem w tym kierunku ale boję się że grozi to zaciekami we wnętrzu może to być rozwiązanie nie trwałe. Prosze o radę.

nie chcesz mieć rynien na zewnątrz, no to zostaje rozwiązanie do wewnątrz, albo w bruzdach w grubości ocieplenia.

nikt Ci tutaj nie poda gotowego rozwiązania nie znając projektu (warstwy stropodachu, ścianki attykowe itp) To jest pytanie do Twojego architekta - to on odpowiada za poprawne rozwiązania techniczne zastosowane w projekcie. Dlaczego z nim nie omówisz swoich obaw?

Szczerze mówiąc mój dylemat wynika z odmiennych zdań architekta i wykonwcy czyli jak to często bywa teoria z praktyką sie rozmija. Dlatego moje obawy. Nie chcę rynien na elewacji bo zepsują efekt ram stropodachu (tak to chyba się nazywa) inspiracja z mobius architekci projekt "Atrium" tak a propos polecam bardzo fajne projekty. Ponadto po kilku rozmowach z wykonawcami dachów odradzają płaski dach, twierdzą że to się nie sprawdza. U mnie jest płaski dach w układzie dachu odwróconego jedno z ramion jest dość krótkie i tam może zalegać śnieg itp. Mówią, że to nie nadaje się w naszych warunkach klimatycznych chociaż mieszkam w mazowieckim i opadów śniegu zbyt dużych nie ma ale pogoda czasem płata figle...). Postaram się umieścic kilka fotek swojego projektu myślę, że może zainteresować osoby odwidzające forum o tej tematyce. Projekt indywidualny nietypowy być może dlatego tyle wątpliwośc i problemów. Ale nie chciałem domku jakich wokół pełno.

większość wykonawców zmieniłaby cały projekt architekta... gdyby tylko inwestor im na to pozwolił. Niestety często wynika to nie z większej ich wiedzy, a obawy przed robieniem czegoś, czego w życiu nie robili. Na dachy płaskie w naszym klimacie (i nie chodzi tu o duże czy małe opady śniegu a o problem z częstym przechodzeniem temperatury przez 0 st. C.) nie nadawały się technologie dostępne w Polsce kilkadziesiąt lat temu. Teraz są już odpowiednie.

Oczywiście i architekt powinien je znać i już stosować, wiedząc jaki wykonawca sobie bez problemu z nimi poradzi. Niestety i to nie jest regułą...

Witam, dziękuję za rady. Mam nadzieję, że dzisiejsze technologie podołają moim pomysłom. Grunt to dobrzy wykonawcy, narazie mam szczęście i wszystko idzie dobrze. Nadal jednak mam obawy, wrzucam link do zdjęć elewacji i rzutu parteru. Może ocenicie...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f76526afe36a42a9.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/003ac5b821fcae04.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ceba7a086f00acea.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f9127fa89d2f40be.html

Rzut parteru:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2e01d1d8d0e3be9.html

uff.. jak to dobrze, że to nie tylko moje zdanie...

brakuje w nim konsekwencji. wygląda nieco jak rozbudowa i to kilkuetapowa...

niestety nie wiemy jak jest usytuowany względem stron świata, no i brak rzutu piętra.

wydaje mi się jednak, że we wnętrzu będzie trochę mroczno pomimo wielkich okien - to przez te ogromne wystające okapy.

rzuca się od razu ogromna ilość i powierzchnia tarasów (i w przyziemiu i na piętrze)

z różnych stron domu. czy naprawdę je wykorzystacie? czy tak po prostu wyszło?

osobiście nie podoba mi się układ kuchni. wc jakieś niepotrzebnie przerośnięte.

schody wejściowe też jakieś z zupełnie innej bajki...

przepraszam, jeśli moje uwagi wydadzą się kąśliwe. nie było to moim zamiarem.

to projekt indywidualny, więc możliwe, że wszystkie z tych rozwiązań są przemyślane i biorą pod uwagę wasze wymagania i gusty.

Schody - po co tyle schodów na wejściu? Nie pasują mi estetycznie. Elewacja ogrodowa mi się podoba, a frontowa nie - frontowa jest dla mnie zbyt urozmaicona, a nawis nad garażem trochę zbyt duży w stosunku do pozostałej bryły budynku i do tych schodków - wolę prostsze formy i bardziej systematyczne. Rzut tylko dołu, a góra? Na dole mi się podoba. Może tylko te schody w świetle balkonu mnie zastanawiają.