Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamera video

Sonika

Recommended Posts

Widzę, że temat martwy od ponad roku, ale mimo wszystko może mi się uda i go ożywię. Forum to jak do tej pory okazało się fantastyczną kopalnią wiedzy (trzeba ją tylko umieć znaleźć =). Mam nadzieję, że w tym przypadku będzie podobnie.

Więc krótko. Chcę kupić kamerę. Dobrą. I oczywiście (możliwie) tanią. Co wymiernie oznacza około 2000 PLN (max 2500 PLN). Więcej będzie bez sensu.

Co prawda mocno się zastanawiam, czy mi w ogóle jest potrzebna, bo moje dotychczasowe doświadczenia z kamerami (rodziców głównie) były takie, że zabawy i owszem było trochę, ale potem to w zasadzie leżała w szafie i się kurzyła.

Jedynym bodźcem do jej zakupu jest to, że niebawem będę miał córkę. I jednakowoż chyba jestem w stanie wydać te kilka tysiaków, by uwiecznić jej:

-spanie -> pełzanie -> siadanie -> pierwsze kroki i ileś tam kolejnych stadiów życia małego ludka.

No dobra, a po tym przydługim wstępie - zasadnicze pytanie na które ciężko znaleźć gdzieś odpowiedź:

Co wybrać ?

Rozważam w zasadzie SONY i JVC. W przypadku SONY byłby to model nagrywający bezpośrednio na małe DVD, a jeśli chodzi o JVC - na twardy dysk 20 GB (Sony tego typu jest poza moim zasięgiem).

Czy to dobry wybór, to jeszcze nie wiem. Zaznaczę, że kluczowe dla mnie są nie tyle parametry "artystyczne" - wyszukana jakość obrazu i inne cuda - potrójne CCD itp. (co nie znaczy, że są nieważne) istotna jest wygoda - aby bezproblemowo zrzucić filmik na kompa, obejrzeć na DVD itp.

Z moich przemyśleń - na razie opartych jedynie o różne materiały dostępne w necie wynika to:

Plusy HDD:

-Możesz nagrać na raz aż do 30 godzin filmu. W max jakości oczywiscie mniej, ale i tak przynajmniej ze 3 godziny.

-Bardzo łatwo zrzucić to na kompa,

-Nagrać na DVD zawsze można

Minusy HDD:

-HDD jest w środku jeden, w związku z czym - zabranie kamery na dłuższy wyjazd oznaczałoby konieczność wzięcia lapiego do przegrywania filmów na DVD

-zero [prawie] kosztów eksploatacyjnych, płyty do zrzucania filmów docelowego (zwykłe DVD) są [paradoksalnie] tańsze od mniejszych (8cm) używanych w kamerkach.

Plusy DVD:

-Cena - co prawda JVC HDD jest w prawie identycznej cenie jak Sony DVD, ale nie wiem na ile różnią się pod względem jakości i dostępnych funkcji (filmowanie w nocy itp.) Prawdopodobnie są identyczne, ale nigdy nie wiadomo.

-Nagraną płytkę DVD odtworzyć można w każdym odtwarzaczu DVD

Minusy DVD:

-Nie jestem pewien, czy nie jest to trochę tak, jak z aparatem analogowym - zrobisz zdjęcie i cześć, już go nie wykasujesz. Tu być może jest tak samo - nie ma możliwości nagrania filmu powtórnie, od wybranego miejsca, wykasowania kawałka itp. Dopiero podczas ewentualnej obróbki na kompie. Nie jestem do końca przekonany, czy będę miał chęci i czas by bawić się w obróbkę filmu na komputerze.

-Musisz dokupować płyty DVD (koszt może i maleńki, ale jednak trochę kłopotliwe)

To są moje przemyślenia zupełnego teoretyka, który do tej pory miał do czynienia tylko z kamerami nagrywającymi na kasety (różne). Więcej takich nie chcę, bo jest to beznadziejne pod względem wygody rozwiązanie, moim zdaniem.

Tak więc - jeśli ktoś z Was, drodzy forumowicze orientuje się w temacie lepiej ode mnie - proszę o swoje opinie.

Mnie się bardziej chyba podoba system JVC - z nagrywaniem na dysk twardy, ale spotkałem się na ten temat z opinią negatywną, i jestem w kropce.

Z góry wielkie dzięki za wszelkie porady.

I pozdrowienia w nowym roku (mój pierwszy post z datą zawierającą 2007 =)

Minusy DVD:

-Nie jestem pewien, czy nie jest to trochę tak, jak z aparatem analogowym - zrobisz zdjęcie i cześć, już go nie wykasujesz. Tu być może jest tak samo - nie ma możliwości nagrania filmu powtórnie, od wybranego miejsca, wykasowania kawałka itp.

Kamera DVD Sony ma 2 tryby nagrywania: Video i VR bodajże... w tym drugim trybie masz opcję usuwania nagranych sekwencji czy zdjęc... ale nie każdy odtwarzacz obsługuje ten tryb... tryb Video, ten bez mozliwości edycji, jest obsługiwany bezproblemowo przez odtwarzacze...

Nie jestem do końca przekonany, czy będę miał chęci i czas by bawić się w obróbkę filmu na komputerze.

Jak nie chcesz obrabiać filmów to radzę kupić lepiej dobry aparat cyfrowy... jeśli chcesz mieć możliwość bezpośredniego odtworzenia przez odtwarzacz stacjonarny to tylko kamera DVD...