Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prawo

Kola

Recommended Posts

Cześć,

mam kilka pytań : w jaki sposób skłonić gminę do budowy mediów (kanalizacja ,wodociąg )

jeżeli w planie zagospodarowania przestrzennego jest zapis o konieczności podłączenia budynków mieszkalnych do instalacji gminnej która na tym terenie nie istnieje?

czy Gmina może wydać pozwolenie na korzystanie z szmba do momentu wybudowania kanalizacji pomimo tego zapisu?- Jeżeli tak czy można oddać budynek do użytku z tymczasowym szambem?

Niestety, nie ma takiej siły, która zmusiłaby gminę do budowy mediów. Największym argumentem jest brak talonów NBP w kasie gminy. W takim przypadku, jeśli nie wybudujesz szamba na swojej posesji nie dokonają odbioru domu!

U mnie też mają doprowadzać gaz, wodę, kanalizację tylko nie wiadomo kiedy? Może okazać się, że za rok po wydaniu przez gminę pozwolenia na zamieszkanie w moim domku zaczną budowę przyłączy.

Jeszcze jedno pytanie .

Ciekaw jestem jak w Waszych gminach wydział techniczny sformułował warunki techniczne potrzebne do wydania pozwolenia na budowę?

U mnie np. tak „...w chwili obecnej nie ma możliwości podłączenia działek nr ...do sieci wodociągowej i kanalizacji sanitarnej .Z chwilą wybudowania przedmiotowych sieci będzie możliwe zapewnienie dostaw wody i odbiór ścieków...” i nic o szambie ani studni . Na mapce Projektu Zagospodarowania Terenu też .

Co mam zrobić żeby oddać budynek do użytku zgodnie z przepisami?

Witam w klubie oczekujących!! Jestem w podobnej sytuacji - dostałem odmowę przyłącxzenia do sieci wod-kan bo takowej nie ma. Jednak na podstawie tej odmowy wystąpiłem do SANEPID-u, aby zezwolił mi na wykopanie studni i wykonanie tymczasowego szamba, do czasu wykonania sieci. Właściwie taka zgoda SANEPID-u nie jest na to potrzebna ale moje starostwo sobie zażyczyło. Dostałem zgodę i na tej podstawie mogę dostać (teoretcznie) pozwolenie na budowę (nie mam jeszcze prądu).