Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie jestem po rozmowie, długiej i rzeczowej, z doradcą technicznym Veluxa. I o ile temat montażu i zabezpieczenia okna ogarnąłem to gość zasiał we mnie kilka wątpliwości.

Założenia:

Dachówka, folia, pełne deskowanie, pustka, wełna, folia, K-G.

1. Wentylowanie pustki po deskami, wiadomo - wloty w podbitce i wylot gąsiorem w szczycie. A co jeśli jest po drodze okno dachowe od krokwi do krokwi. Mamy wyłączony obieg powietrza na całej długości przestrzeni międzykrokwiowej w której zamontowane jest okno.

2. Jeżeli folia będzie położna bardzo dokładnie, klejona między sobą i do muru, przy oknach połaciowych wywijana nad K-G i potem przycinana, itd, itd, - to co się będzie działo z wodą, która ewentulanie się skropli. Czy będzie jej na tyle dużo, że będzie "zalewała" ściankę kolankową. Są podobno folie "kosmate" po których krople nie spływają a w dłuższym okresie czasu wilgotność jest raz wyżasza a raz niższa i wtedy oddawa jest spowrotem do pomieszczenia.

3. Jak się rozwiązuje obieg powietrza w "koszach". Owszem wylot w kalenicy prze gąsior jest ale problematyczne jest dostarczenie powietrza do wentylacji.

Generalnie zrobię wszystko żeby ten obieg powietrza zapewnić. Jakieś kanały, otwory między krokwiami itd.

Może jednak ktoś ma już to za sobą, przemyślane, zastosowane i działające.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/30157-ocieplenie-poddasza-zagwostka/

NURNI - zostaw w głowie wyłącznie to, co powiedział doradca Veluxa o oknach dachowych. Wszelkie pozostałe informacje zapomnij. Facet sprzedaje okna połaciowe i niech się wypowiada wyłącznie o oknach połaciowych.

Natomiast zastanawia mnie, po jakiego diabła masz zamiar dawać folię dachową skoro planujesz deskowanie. Masz za dużo pieniędzy ? To sa wzajemnie zamienne rozwiązania, a nie do stosowania razem, bo jest bez sensu i kosztowne.

https://forum.murator.pl/topic/30157-ocieplenie-poddasza-zagwostka/#findComment-570673

1. NURNI - zostaw w głowie wyłącznie to, co powiedział doradca Veluxa o oknach dachowych. Wszelkie pozostałe informacje zapomnij. Facet sprzedaje okna połaciowe i niech się wypowiada wyłącznie o oknach połaciowych.

2. Natomiast zastanawia mnie, po jakiego diabła masz zamiar dawać folię dachową skoro planujesz deskowanie. Masz za dużo pieniędzy ? To sa wzajemnie zamienne rozwiązania, a nie do stosowania razem, bo jest bez sensu i kosztowne.

1. :D Załóżmy, że tak.

2. Jeszcze raz patrząc od strony dachu (który już mam i okna również):

dachówka > łaty, kotrłaty > folia na deskowania (specjalna folia Brassa do dachów deskowanych) > deskowanie > pustka (ma być) > wełna mineralna > paroizolacja > K-G.

Mi cały czas chodziło o zachowanie wody na paroizolacji będącej za płytą K-G.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/30157-ocieplenie-poddasza-zagwostka/#findComment-570685