Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z dachem nad balkonem, czy bez dachu - proszę o opinie

Recommended Posts

Witam

Kupiłam już projekt, który bardzo mi się podoba. Nie mogę się jednak zdecydować na to, czy ma być tak jak w projekcie balkon zadaszony? A może skrócić połać dachową i zlikwidować zadaszenie nad balkonem.

Doradźcie proszę. Mąż uważ, że dach zabierze światło dzienne (jest to strona południowo-wschodnia na naszej działce). Z kolei ja zastanawiam się, czy potrzeba tyle światła w sypialniach???

Proszę o Wasze opinie. Projekt GAVARDO z Archigraphu

http://www.archigraph.pl/new/archigraph/ind.php?co=projekt&n=322

Witaj Szanta, ładny ten Twój projekt, a daszek w mojej opinii powinien zostać tak, jak jest. W sypialni nie potrzeba zbyt dużo światła światła, a w razie ciepłej aczkolwiek deszczowej pogody miło będzie posiedzieć na balkonie z suchą głową :D

Nie wiem czy pomogę bo nie jestem zwolennikiem balkonów w domach jednorodzinnych. W domu moich rodziców był balkon z którego nikt nie korzystał i przy pierwszym remoncie postanowili się go pozbyć (akurat była taka mozliwość) Straty nikt nie odczuł. Dla mnie balkon to elememt dekoracyjny, z którego wolałabym zrezygnować chociażby ze względu na koszt.

Akurat w moim przypadku balkon jest niezbędny. Niektórzy mogą uważać to za dziwactwo, ale ja mam bzika na punkcie wietrzenia pościeli (wiosną i latem). Obecnie mieszkam w 4-rodzinnej kamienicy i biegam z tą pościelą do ogrodu, a tak... wyrzucę tylko z sypialni na balkon.

Ludzie mają różne odchyłki :wink:

Akurat w moim przypadku balkon jest niezbędny. Niektórzy mogą uważać to za dziwactwo, ale ja mam bzika na punkcie wietrzenia pościeli (wiosną i latem). Obecnie mieszkam w 4-rodzinnej kamienicy i biegam z tą pościelą do ogrodu, a tak... wyrzucę tylko z sypialni na balkon.

Ludzie mają różne odchyłki :wink:

No to tym bardziej daszek jest potrzebny, coby pościel nie zamokła

:D

Jestem za pozostawieniem daszka. Bez niego domek straci trochę ze swego uroku. A argument z wietrzeniem pościeli jest chyba najważniejszy :wink:

Ludzie mają różne odchyłki
i trzeba je sobie uprzyjemniać :wink: czytaj ulatwiać :wink:

biegam z tą pościelą do ogrodu
już chyba dosyć się nabiegalaś :wink:

a tak... wyrzucę tylko z sypialni na balkon

no i nad czym się tu zastanawiać jak to oczywiste, że powinnaś mieć balkon zadaszony. :p :wink:

Wcale nie uważam tego za odchył. Poprostu wiesz czego chcesz i co jest ci potrzebne. No i to jest najważniejsze. Ja przedstawiłam tylko swoje zdanie.

W takim wypadku zaostawiłabym balkon jak jest, na

pościel nie będzie padać a i kawkę przyjemniej wypić jak słońce nie praży prosto w głowę :D