nutka2 13.03.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Mam pytanie. Jestem na etapie zakupu okien do domu. Będą one plastikowe. Zastanawiam sie tyklo nad tym czy miałyby to być okna w kolorze złotego dębu tylko na zewnątrz (od środka białe) czy dwustronnie kolorowe.Czy kolor okna nie będzie w pewnym stopniu zobowiązujący w wykonczeniu wnętrza.Biel jest jednak neutralna. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbalimba 15.03.2005 02:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 biale okna pcv po jakims czasie zolkna, albo przynajmnej 'kremowieja' ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 15.03.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 To prawda, kolor zobowiązuje – wtedy dobrze by dany materiał lub jego imitacja była powtórzona we wnętrzu np.: na podłodze, na schodach , może być na meblach ... zasadniczo jednak dla równowagi powinien być uwzględniony w dekorowaniu pomieszczeń . Mam okna plastikowe – z zewnątrz w stolarka w kolorze, od środka zdecydowałam się na biel: jak u mnie po mimo upływu kilkunastu lat nie zżółkły ( myślę, że to jest zależne od firmy ).Pozdrawiam słonecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 16.03.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Ja mam właśnie taką kombinację, z zewnątrz złoty dąb, w środku białe. Wybór podyktowany przyzwyczajeniem, u mnie w domu zawsze były białe, a poza tym, tak jak już wspomniałyście, do białego wszystko łatwiej dopasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 16.03.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Myślę, że okna dwukolorowe to dobry wybór. Elewację i pokrycie dachu masz takie same na całym budynku i wykonujesz je raz na długi czas tak aby współgrały z oknami (bądź na odwrót - kolor okien dopasowujesz do wymarzoneg dachu i elewacji).Wewnątrz jest trochę gorzej. Pomieszczenia mogą mieć różny styl i określony kolor okna narzuca pewne ograniczenia np. w doborze kolorów ścian, zasłon itp. Jeżeli nie masz jasno sprecyzowanej koncepcji wszystkich pomieszczeń bądź lubisz zmieniać kolory ścian przy okazji malowania to wybierz białe. Będą pasowały do wszystkiego co sobie w przyszłości wymyślisz. PS. Moje okna są dwukolorowe - szarość łupka (RAL7015) / biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.03.2005 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 biale okna pcv po jakims czasie zolkna, albo przynajmnej 'kremowieja' ... wybacz ale nie do konca jest to zgodne z prawda. Wszystko zalezy od tego jaki profil wybierzesz (a nie producenta jak ktos powiedzial). Sa profile z zalozenia lekko kremowe pozniej ten odcien sie poglebia lekko. sa takie ktore sa biale i faktycznie lekko zolkna sa tez takie ktore zawsze bialymi pozostaja (to w 99% te ktore maja za stabilizator kadm - juz nie stosowany lub olow) Poza tym zolkniecie zwiazane jest takze z dbaloscia o czystosc - w pomieszczeniach "palaczy" mycie pozniej woda, ludwikiem itp tego zoltego osadu nie zliwkiduje. Twoja opinia bazuje jak sadze na rozpowszechnianej opini sprzed lat kiedy to pojawilo sie u nas sporo profili powiedzmy "delikatnie" niezbyt gornego lotu ktore zolkly jak cholera (Panorama, Veka z lat 97-98 itp.)Poza tym swego czasu w prasie pojawila sie cala masa artykolow sponsorowanych przez konkurencje wypisujacych doslownie glupoty o oknach z PVC. Najwiekszy "bubel" puscila wtedy Gazeta Wyborcza piszac ze okna PVC nie wymagaja malowania gdyz sa jzu pomalowane fabrycznie sic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 17.03.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 u mnie tez wystepują dwa kolory .....biały wewnątrz ( kolor jednak narzuca wystrój) a na zewnątrz zloty dąb ..... mnie sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 18.03.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 ja jednak opowiadam się za jednym kolorem - też po prostu bardziej mi się to podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 18.03.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 zdecydowanie jestem za jednokolorowe, ale wybrałem dwu ze względu na cenę. Co dopłata 15-25% to nie 30-45% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.03.2005 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 mdzelawski - nie zartuj - zamowiles okna? Z kim ja teraz czasem polemizowac sobie bede i zartowac Twoim kosztem juz nie bede mial okazji? OJ oj oj nie ladnie tak na lodzie mnie pozostawic (mam nadzieje ze odbierzesz to ten post odpowiednio ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutka2 19.03.2005 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Witam, bardzo dziękuję za wszystkie porady.Większość z nich potwierdza moje przemyślenia.Teraz juz na 100% zdecyduję sie na okna dwukolorowe. Za kilkanaście dni składamy zamówienie.Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 19.03.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 mdzelawski - nie zartuj - zamowiles okna? Z kim ja teraz czasem polemizowac sobie bede i zartowac Twoim kosztem juz nie bede mial okazji? OJ oj oj nie ladnie tak na lodzie mnie pozostawic (mam nadzieje ze odbierzesz to ten post odpowiednio ) coś tam zamówiłem i nawet ostatnio myślałem o Tobie (w tematyce okien), bo nie wiem czy nie będa musiał je sam zamontować, a wtedy chyba będą do Ciebie "walił", z drugiej strony pomyślałem dobry spec jest drogi i mnie chyba nie stać . Kupiłem (zamówiłem na razie) okna w firmie w której pracuję i ona do montażu wynajmuje podwykonawce i daje 7% vat. Jeszcze nie wiem jak t odokłądnie będzie, ale wolałbym miec swego wykonawce, ale co z tego wyjdzie zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dires 20.03.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 ja bym wziął 2kolorowe ze względów estetycznych, zawsze to jakaś odmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dires 20.03.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 ja bym wziął 2kolorowe ze względów estetycznych, zawsze to jakaś odmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ww777 22.03.2005 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 2 kolorowe mozna dopasowac do elewcji i do wnętrza mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts