Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna dwu- czy jednokolorowe

nutka2

Recommended Posts

Mam pytanie. Jestem na etapie zakupu okien do domu. Będą one plastikowe. Zastanawiam sie tyklo nad tym czy miałyby to być okna w kolorze złotego dębu tylko na zewnątrz (od środka białe) czy dwustronnie kolorowe.Czy kolor okna nie będzie w pewnym stopniu zobowiązujący w wykonczeniu wnętrza.Biel jest jednak neutralna. Bardzo proszę o pomoc.

To prawda, kolor zobowiązuje – wtedy dobrze by dany materiał lub jego imitacja była powtórzona we wnętrzu np.: na podłodze, na schodach , może być na meblach ... zasadniczo jednak dla równowagi powinien być uwzględniony w dekorowaniu pomieszczeń . Mam okna plastikowe – z zewnątrz w stolarka w kolorze, od środka zdecydowałam się na biel: jak u mnie po mimo upływu kilkunastu lat nie zżółkły ( myślę, że to jest zależne od firmy ).

Pozdrawiam słonecznie

Myślę, że okna dwukolorowe to dobry wybór.

Elewację i pokrycie dachu masz takie same na całym budynku i wykonujesz je raz na długi czas tak aby współgrały z oknami (bądź na odwrót - kolor okien dopasowujesz do wymarzoneg dachu i elewacji).

Wewnątrz jest trochę gorzej. Pomieszczenia mogą mieć różny styl i określony kolor okna narzuca pewne ograniczenia np. w doborze kolorów ścian, zasłon itp.

Jeżeli nie masz jasno sprecyzowanej koncepcji wszystkich pomieszczeń bądź lubisz zmieniać kolory ścian przy okazji malowania to wybierz białe. Będą pasowały do wszystkiego co sobie w przyszłości wymyślisz.

PS. Moje okna są dwukolorowe - szarość łupka (RAL7015) / biały

biale okna pcv po jakims czasie zolkna, albo przynajmnej 'kremowieja' ...

wybacz ale nie do konca jest to zgodne z prawda. Wszystko zalezy od tego jaki profil wybierzesz (a nie producenta jak ktos powiedzial). Sa profile z zalozenia lekko kremowe pozniej ten odcien sie poglebia lekko. sa takie ktore sa biale i faktycznie lekko zolkna sa tez takie ktore zawsze bialymi pozostaja (to w 99% te ktore maja za stabilizator kadm - juz nie stosowany lub olow)

Poza tym zolkniecie zwiazane jest takze z dbaloscia o czystosc - w pomieszczeniach "palaczy" mycie pozniej woda, ludwikiem itp tego zoltego osadu nie zliwkiduje.

Twoja opinia bazuje jak sadze na rozpowszechnianej opini sprzed lat kiedy to pojawilo sie u nas sporo profili powiedzmy "delikatnie" niezbyt gornego lotu ktore zolkly jak cholera (Panorama, Veka z lat 97-98 itp.)Poza tym swego czasu w prasie pojawila sie cala masa artykolow sponsorowanych przez konkurencje wypisujacych doslownie glupoty o oknach z PVC. Najwiekszy "bubel" puscila wtedy Gazeta Wyborcza piszac ze okna PVC nie wymagaja malowania gdyz sa jzu pomalowane fabrycznie sic!

mdzelawski - nie zartuj - zamowiles okna? Z kim ja teraz czasem polemizowac sobie bede i zartowac Twoim kosztem juz nie bede mial okazji? OJ oj oj nie ladnie tak :lol: na lodzie mnie pozostawic ;) (mam nadzieje ze odbierzesz to ten post odpowiednio :) )

coś tam zamówiłem i nawet ostatnio myślałem o Tobie (w tematyce okien), bo nie wiem czy nie będa musiał je sam zamontować, a wtedy chyba będą do Ciebie "walił", z drugiej strony pomyślałem dobry spec jest drogi i mnie chyba nie stać :cry: . Kupiłem (zamówiłem na razie) okna w firmie w której pracuję i ona do montażu wynajmuje podwykonawce i daje 7% vat. Jeszcze nie wiem jak t odokłądnie będzie, ale wolałbym miec swego wykonawce, ale co z tego wyjdzie zobaczymy.