Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia ścieków - koszty, użytkowanie ?

mirzaw

Recommended Posts

O kosztach użytkowania można nie wspominać-są pomijalnie małe.

Zakup urządzeń: cena zależy od rodzaju oczyszczalni- poczynając od najprostszych układów rozsączających ze zbiornikiem betonowym bez studzienek rozdzielczych i zamykających za ok.1000zł poprzez takie z osadnikami i studzienkami z PE za ok.4000zł a na oczyszczalniach biologicznych kończąc (od 10000zł). Montaż 2000-5000zł. Do kosztów drenażu rozsączającego należy doliczyć jeszcze żwir frakcjonowany (28-50zł/t),którego cena(wraz z transportem) zależy od odległości od żwirowni, ewentualnie piasek(7-10zł/t) w przypadku niektórych typów rozszączania.

• 4 weeks później...

W okolicach Katowic montaz oczyszczalni 2000 zlociszy.Poszlo dosyc duzo zwiru i dlatego tyle wyszlo.Oczyszczalnia kosztowala 3154 zlocisze nasze polskie.2 m3 dla 4-6 osob jest.I byla duzo tansza niz taka sama w Castoramie.Identyczna kosztowala tam 800 drozej.Koszty uzytkowanaia znikome.Bakterie za 30 na rok wystarczaja.

Pozdrawiam

Ja zdecydowałem sie na POS firmy WIT BUD. Maja ciekawa oferte

Zbiornik 3 komorowy. Pierwszy to złoże biologiczne 2i3 to osadniki.Dzieki temu, że zbiornik jest 3 komorowy ilość miejsca potrzebnego na drenaż jest niewielka. Projekt dostaniesz gratis.

Ja zakladam ją wczesnym latem 2003 r. Firma jest naprawdę solidna. Polecił mi ja znajomy, który użytkuje POS.