Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OGRZEWANIE - POMOCY

Recommended Posts

hej forumowicze , bede niedlugo na etapie robienia instalacji w tym rozprowadzenia rurek do centralnego ogrzewania , dom mam parterowy z poddaszem , bez podlogowki , kotlownia znajduje sie na parterze w jednym narozu budynku .

Aby uniknac puszczania rurek wierzchem , chcialbym aby rurki byly w posadzce w styropianie pomiedzy warstwa slepej podlogi a koncowa wylewka . W kotlowni beda rozdzielacze ,a rurki z nich beda bezposrednio isc do grzejnikow (do kazdego grzejnika osobna rurka zasilajaca i powrot)

Nie chce aby rurki byly gdzies w podlodze laczone lutowane czy cos w tym stylu , chcialbym aby przewod byl bezposrednio rozwiniety z kola i szedl od pieca do grzejnika. Slyszalem ze przewody z tworzyw sztucznych wklada sie w rurki oslonowe w podlodze , CZY TRZEBA TE RURKI W PODLODZE JAKOS DOCIEPLAC ABY UNIKNAC STRAT CIEPLA ? TO SAMO PYTANIE KIERUJE ODNOSNIE RUREK MIEDZIANYCH?

Ja bym z tym ocieplaniem rurek w takiej posadzce nie przesadzal. U mnie wyglada to nastepujaco:

na "suchym betonie" ulozylem izolacje nastepnie 1 warstwe styropianu 4 cm FS20 mijankowo nastepnie ulozylem rury PEX w peszlach od rozdzielacza do grzejnikow. (oczywiscie nie w lini prostej tylko falujaco)

Pod tymi rurkami wyskrobalem styropian na taka glebokosc aby rury sie schowaly. Nastepnie polozylem mijankowo druga warstwe styropianu 4 cm na gore. i na to folia + wylewka wraz ze zbrojeniem.

U mnie wyszlo 2*4cm. niestety moglem tylko tyle polozyc gdzyz inaczej nie wyszedlbym z wysokoscia w drzwiach. Ale jak bym mial mozliwosc to napewno polozylbym pierwsza warstwe 6 cm (po wyskrobaniu na rurke ok 3cm pozostaloby jeszcze pod nia 3 cm styropianu) a na to 4 lub 5cm.

Jezeli ktos mi powie ze w takim ulozoniu potrzeba jeszcze ocieplenia tych rurek to uznam go za lekko....:-)

A cha jeszcze jedno

Radzilbym dac rozdzielacz gdzies w centarlnym miejscu domu np w korytarzu. Przeciez te skrzynki na rozdzielacze nie wygladaja w cale tak tragicznie a jak juz komus sie nie podobaja to mozna zawsze zaslonic jakas szafka.

Ale mowie dlatego centralnie gdyz w tedy zuzyjesz napewno duzo mniej rurek i bedzie mniej pracy i chyba w takim ukladzie ogrzewanie bedzie troszke sprawniejsze. (to akurat jest moja skromna opinia)

Nie ma potrzeby izolowania poniewaz ciepło z rurek nie ucieka tylko zostaje w pomieszczeniu.Ale jak ktoś chce to nie ma przeciwwskazań.Rury miedziane oraz rury PEX nalezy odizolowac (Peshel.cienka otulina) od wylewki aby miały mozliwosc rozszerzania pod wpływem temperatury.

Rury ALUPEX posiadajace przekładke aluminiowa mozna układac bez żadnej osłony.