januszek 27.09.2002 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 No własnie mam zasobnik CWU z dwoma wężownicami jedna jest wyżej a druga niżej , mam zamiar podłączyć dwa żródła ciepła kolektory i kominek z płaszczem wodnym, który obieg gdzie podłączyć,w lecie kiedy kolektory dają duża ilośc ciepła pasuje aby podłączyć ję do dolnej wężownicy bo kominek nie pracuje.W zimie kiedy kominek pracuje pasuje podłączyc ten obieg do dolnej. może jakaś automatykaProszę pomóżcie bo nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 30.09.2002 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 drodzy forumowicze nikt nic mi nie powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 30.09.2002 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 jeśli zasobnik jest z dwoma wężownicami to powinieneś dolną wężownicę podłączyć do kolektora słonecznego , a górną do pieca ( kominka ) , ja tak mam zrobione , można co prawda zrobić jakiś układ co to będzie przełączał , ale wtedy oba obiegi muszą mieć wspólne naczynie przeponowe ( muszą być pod tym samym ciśnieniem ) poza tym 1 zawór trójdrogowy to koszt 250-350 pln , więc może trochę drogo wyjść , i nie wiem czy warto , w w/w układzie kolektor w lato grzeje całość wody , natomiast zimą trochę ją podgrzewa , a wyższą temperaturę zapewnia górna wężownica . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts