Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy folia pod chudziak?

Recommended Posts

czy pod chudy beton , pod ławę daje się jeszcze folię , czy też daje sie chudziak odrazu do wykopu ?

pod chudy beton i pod ławą fundamentową nie trzeba foli budowlanej

należy izolować wierzchnią stronę chudego betonu przeciw kapilarnemu przenikaniu wilgoci z gruntu do wyższych warstw

pozdrawiam janzar

a czy warto jako chudziak wylewać lepszy beton, np B15 jeżeli jego cena nie różni się prawie od B10?

Klasa betonu jeżeli nie jest tylko poniżej B10-B7,5 nie ma znaczenia - jeśli jest niewielka różnica można zastosować lepszy choć nie ma to znaczenia.

ja gdybym budowal jeszcze raz nie dawałbym wcale chudziaka tylko wykop wyłożylbym folią co zapobiegłoby odciąganiu mleczka do piasku a po wylaniu ław wystającą folią nakryłbym je aby nie wysychały za szybko. Dzięki temu zaoszczędziłbym na chudziaku i szalunkach do ław bo wykop pod ławy byłby ich szerokości.Wiem że jest to poprawne bo widziałem to w którymś muratorze niestety nie pamiętam którym

Nie wiem czego wszyscy akurat w przypadku "chudziaka" przejmują się odciąganiem mleczka cementowego - "chudy" nie jest elementem typowo nośnym a i zresztą powinien być konsytstencji dosyć mówiąc oględnie "gęsteJ' z jak najmniejszą ilością wody.

Dobrze ubić pospółkę i nie dawać żadnej folii pod chudziak.

Bez przesady. Co niby miałbyś dzięki temu zyskać?

no a co jak masz wodę w wykopie ? upss

wtedy musz dać chudziaka bo inczaje nie zagęścisz pospółki

Zaraz zaraz, pytanie było czy dawać folię pod chudziak a nie czy dawać chudziak... :-?

Poza tym w jaki sposób folia pod chudziakiem pomoże Ci w zagęszczeniu pospółki na mokrym terenie i co ma jedno do drugiego? :-?

Sposobów na poradzenie sobie z napływającą wodą jest kilka (wykop obok, wypompowywanie itd.), sam miałem ten problem.

Zaraz zaraz, pytanie było czy dawać folię pod chudziak a nie czy dawać chudziak... :-?

Poza tym w jaki sposób folia pod chudziakiem pomoże Ci w zagęszczeniu pospółki na mokrym terenie i co ma jedno do drugiego? :-?

Sposobów na poradzenie sobie z napływającą wodą jest kilka (wykop obok, wypompowywanie itd.), sam miałem ten problem.

no ok jak masz wodę w wykopie to nie możesz dać pospółki tylko dajesz chudziak - prześledź kontekst poprzednich postów.

czy dawać pod chudziak folię nie koniecznie ale nie zaszkodzi