Pieczara 14.03.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Witam i pytam: w którym miejscu dać wlot powietrza z zewnątrz do kominka? Kominka jako takiego jeszcze nie mam, a chcę włożyć jakiś wkład kominkowy (taki do 2000 zł), palić rekreacyjnie od czasu do czasu. Mam rurę doprowadzającą powietrze z zewnątrz położoną w podłodze i teraz są różne szkoły. A ja mam ból głowy, bo chcę już położyć terakotę i muszę zadecydować: Szkoła pierwsza: kratka w podłodze powinna być przed kominkiem, wtedy kominek zasysa powietrze z przodu. Szkoła druga: kratka w podłodze może być pod kominkiem, bo i tak wszystkie wkłady mają zasysanie powietrza od dołu. Wtedy obudowa kominka ma pod wkładem "wnękę na drzewo" i tam się daje ujście kratki. Tę "wnękę na drzewo" napisałem w cudzysłowie, bo ponoć drewna się tam nie trzyma (tylko do fotografii w katalogach ) - tamtędy właśnie ma iść powietrze do spalania. Zdążyłem się zorientować, że wkłady kominkowe mają też jakąś kratkę od frontu, ale ta kratka prowadzi do wlotów powietrza od dołu właśnie. No to jak się robi te wloty powietrza? Bardzo proszę o rady. Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 14.03.2005 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 daj pod kominkem doprowadzając rure pod fundamentem - wtedy powietrze bedziesz miał doprowadzane z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aPa 14.03.2005 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Najlepsze rozwiązanie, wg mnie , to wkład czerpiący powietrze do spalania bezpośrednio z 'rury' a nie z pomieszczenia. O ile się nie mylę to są to wkłady z zamkniętą komorą spalania. Dla takiego prawie na pewno podłączenie byłoby pod spodem. Jeśli zrobisz takie doprowadzenie to i dla innych rozwiązań powinno być ok - chodzi o uzupełnienie powietrza, które spala kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 14.03.2005 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Mam zdjęcia z internetu z Polskiego Instalatora o kominkach i na jednym widać taką rurę ale nie potrafię odszukać adresu strony internetowej.Podaj maila to podeślę je Tobie, ok 400kb.Na tym zdjęciu wyjście rury jest pod kominkiem tam gdzie się wkłada drewno do zdjęć, czyli szkoła druga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 15.03.2005 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Najlepiej pod kominkiem ponieważ tam nie ma gorącego powietrza (doprowadzenie rurą PCV). Mam tak zrobione. Następnie jest trójnik 110 - 80 - 80 i dwa doprowadzenia rurą spiro 80 do mocowania w kominku (w moim przypadky JOTUL Panorama). W rójniku jest zabudowany dodatkowy szyber który steruje się elastyczną linką wyprowadzoną na zewnątrz. Takie rozwiązanie zaleca JOTUL i wszystkie potrzebne elementy można kupić u przedstawiciela Jotula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 15.03.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Tak jak KALTAM jest pod kominkiem chodź zastanawiam się już po fakcie czy drewno które tam włożę o połowę nie obnizy mi napływ powietrza z zewnątrz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.03.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Pod kominkiem. I tam nie nalezy wkładac drewna. Najlepiej ta wnęke /z pięknych zdjęć reklamowych/ miec zabudowaną, a ozdobne polana trzymać w koszyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 15.03.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Jeśli nie będzie kominka z bezpośrednim doprowadzeniem powietrza do komory spalania to wersja 2 czyli kratka schowana pod kominkiem.Pamiętaj jeszcze o zrobieniu na dolocie powietrza z zewnątrz przepustnicy.Zimą jak nie będziesz palił to zamykasz i nie wieje zimnem spod kominka.No i jeszcze staraj się dać wlot od zachodu na ile to możliwe. Gdzieś wyczytałem że zachód nadciśnienie, wschód podciśnienie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 15.03.2005 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Witam pieknie Wam wszystkim dziękuję za porady! Kratka będzie pod kominkiem. Tak jest rzeczywiście najwygodniej i paprochy tam nie wlecą. Wiedziałem, że na Forum można liczyć! Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alekplus 15.03.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Jeszcze kilka pytań w tej sprawie:Jak rura powinna być wyprowadzona na zewnetrz?U mnie w projekcie podłoga wewnętrzna jest około 35 cm nad poziomem gruntu zewnetrznego. Jezeli zrobię prostą rurę przez podłogę na zewnątrz (około 3.5 m) ze spadkiem na zewnąrz to mogę nie wyrobić aby czerpnia była nad poziomem gruntu.I wreszcie w jakiej warstwie pogłogi ma iść rura (u mnie 10cm chudy beton, 15 styropian, 7 wylewka z ogrzewaniem podłogowym).Pozdrawiam,Olek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 15.03.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Witam,Rura doprowadzająca powietrze nie musi mieć spadku na zewnątrz, może przebiegać poziomo. Jeżeli chodzi o jej położenie pod podłogą, to im głębiej, tym lepiej. Powinna być przykryta jak największą warstwą styropianu. W przeciwnym przypadku powietrze z zewnątrz będzie wychładzało podłogę. Jeżeli myślisz o rurze o przekroju 150 mm (ok. 200 cm2 - taką powierzchnię dopływu powietrza zalecająw fachowych czasopismach), to lepiej zastosować dwie rury o średnicy 100 mm lub wykonać z blachy przewód o przekroju prostokąta 100x200 mm (tak właśnie zrobiłem, ale teraz zastosowałbym dwie rury po 100 mm - tańsze rozwiązanie). Pozwala to na przykrycie rury styropianem. Oczywiście na zewnątrz kratka z żaluzją. pzdrmaxtor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 15.03.2005 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 ...Oczywiście na zewnątrz kratka z żaluzją.... Broń Boże przecież żaluzja zamyka dopływ powietrza z zewnątrz. Wystarczy kratka z jak największym polem powierzchni otworów ale z siatką, żeby robactwo się nie szwędało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 15.03.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 http://foto.onet.pl/upload/7/2/_440356_n.jpg źródło "Polski Instalator"http://foto.onet.pl/upload/36/15/_440357_n.jpgRura (jej wlot) najlepiej gdy jest od strony zachodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 15.03.2005 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 ...Oczywiście na zewnątrz kratka z żaluzją.... Broń Boże przecież żaluzja zamyka dopływ powietrza z zewnątrz. Wystarczy kratka z jak największym polem powierzchni otworów ale z siatką, żeby robactwo się nie szwędało. Pozdrawiam Było tu na forum stwierdzenie, że żaluzja ma być do tego, że jak kominek nie działa, to zamykamy wylot, żeby nie schładzać domu. Coś podobnego napisali w ostanim "Ładnym domie", ale chodziło o wentylacyjną kratkę w gospodarczym pomieszczeniu do kotła z komorą spalania otwartą -ponoć dzięki tej żaluzji, kiedy piec nie działa właśnie nie następuje wychłodzenie wnętrza domu. Wiadomo, że nie jest ono jakieś ogromne, ale kiedy się liczy każdą złotówkę... W kazdym razie w artykule to polecali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 15.03.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Było tu na forum stwierdzenie, że żaluzja ma być do tego, że jak kominek nie działa, to zamykamy wylot, żeby nie schładzać domu. Coś podobnego napisali w ostanim "Ładnym domie", ale chodziło o wentylacyjną kratkę w gospodarczym pomieszczeniu do kotła z komorą spalania otwartą -ponoć dzięki tej żaluzji, kiedy piec nie działa właśnie nie następuje wychłodzenie wnętrza domu. Wiadomo, że nie jest ono jakieś ogromne, ale kiedy się liczy każdą złotówkę... W kazdym razie w artykule to polecali. Dla mnie kratka z żaluzją to od zawsze kratka z poziomymi luźno dyndającymi się blaszkami, które wpuszczają powietrze w jedną stronę a w drugą same się uszczelniają blokując przepływ powietrza. Poza tym nie spotkałem się z taką żaluzją żeby działa "do wewnątrz", są to elementy przez które powietrze jest wyrzucane a nie zasysane. Chodzi pewnie o przepustnicę, której sterownie jest w okolicach kominka. Palimy - otwieramy i mamy nawet regulację, kończymy palić - zamykamy i nie wieje do domu. http://www.kominy.wamm.com.pl/przepustnica1.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alekplus 15.03.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Podoba mi się rysunek znaleziony przez thalex'a.Czy nie boicie się że w tak umieszczonej rurze (w dolnym kolanie) będzie sie gromadziło badziewie? Zaczynając od wody (gdy napada przez kratkę) poprzez martwe robactwo (które tam się wcześniej czy później dostanie), martwe gryzonie (czego nie zyczę), kurz itp?Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 15.03.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Rysunek który zamieścił thalex jest tylko poglądowy. Najlepiej jest zrobić niewielki spadek w kształcie bardzo płaskiego „V”. W najniższym miejscu w kolanku nawierciłem otwór i przez niego mają wyciekać ewentualne skropliny. Zastosowałem rurę PCV fi 200 wlot powietrza w słupku klinkierowym podtrzymującym dach. Co do ewentualnych gryzoni to drobna stalowa siatka powinna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 15.03.2005 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 A z tą średnicą rury to sam nie wiem jaka ma być bo można by powiedzieć, że tyle samo wypadałoby gazu doprowadzić ile jest odprowadzane ale przecież w procesie spalania (stan stały) powstają gazy czyli więcej jest wypływających gazów a niżeli dopływających. Nie będę dalej filozofował ale spotkałem się w opisach od srednic 50mm do 160mm a teraz ppp.j podaje 200? Dam u siebie fi 100 i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 16.03.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Witam, Kratka z żaluzją, jaka zamontowałem u siebie jest metalowa, posiada gęstą siatkę (ochrona przed robactwem), blaszki są zamocowane sztywno (w żadnym razie nie "dyndają się") i podlegają precyzyjnej regulacji przy pomocy pokrętła (blaszki ustawione poziomo - pełny wlot powietrza, każda inna pozycja pozwala na przymknięcie wlotu, aż do całkowitego zamknięcia). Jeśli nie korzystam z kominka, to całkowicie zamykam wlot powietrza z zewnątrz, przy temperaturach poniżej 0 stopni nieco przymykam wlot (wtedy kominek pobiera część powietrza z zewnątrz, a część z pomieszczenia w którym się znajduje druga kratka wlotowa - w dolnej części obudowy kominka). Przy bardzo niskich temperaturach wlot zewnętrzny powinien być mocniej przymknięty, bo bardzo ciężko ogrzać tak wychłodzone powietrze.Przepustnica zamontowana przy kominku (dostępna w sklepach Jotula) też jest niezłym rozwiązaniem, może nawet lepszym, bo nie zmusza nas do wychodzenia na zewnątrz domu w celu regulacji wlotu powietrza. Chciałem u siebie zamontować obydwa rozwiązania, ale fachowiec, który montował mi kominek zżymał się, że chciałbym obsługiwać swój kominek przy pomocy "pilota" i dałem spokój (mam też zamontowane DGP (turbina na na poddaszu), a regulator obrotów turbiny zamontowałem przy kominku. Wszystko działa bez zarzutu.Jeszcze jedna uwaga dotycząca kratek z żaluzją - nie wolno montować ich na WYLOTACH gorącego powietrza umieszczonych na obudowie kominka (nawet jak blaszki są ustawione poziomo, to i tak częściowo ograniczają powierzchnię otworu) pzdrmaxtor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 16.03.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Nie będę dalej filozofował ale spotkałem się w opisach od srednic 50mm do 160mm a teraz ppp.j podaje 200? Dam u siebie fi 100 i już W 2002 roku, gdy przymierzałem się do budowy (jak ten czas leci) właśnie na forum podawano, że 160 może być za mało, dlatego wybrałem 200. Mam tak zrobione, ale nie umiem ocenić czy tak musi być, bo jeszcze nie eksploatuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts